in

Kleinere tablets helpen Windows 8 niet in het zadel

Windows 8 gaat mee met de trend en verschijnt binnenkort op kleinere tablets. Maar kleinere schermen zijn helemaal geen oplossing voor Microsoft. Sterker nog, ze maken een aantal problemen erger. Het kan verkeren. Toen Microsoft Windows 8 aan het ontwerpen was, werd de tabletmarkt gedomineerd door de iPad van 9,7 inch die een gigantisch marktaandeel. Androids verwoede pogingen om door te breken met een tablet kon alleen maar op hoongelach rekenen. De toekomst lag duidelijk in tablets rond de 10 inch.

..

Maar bijna uit het niets kwamen de Kindle Fire en de Nexus 7 op de markt. Consumenten, vooral die in de VS, vielen als een blok voor de kleinere, goedkopere tablets en in oktober vorig jaar ging zelfs Apple overstag en introduceerde het bedrijf zijn eigen kleinere tablet. Drie dagen later verscheen Windows 8. Het besturingssysteem is geoptimaliseerd voor schermen van 10 inch en liep daarmee al meteen bij de verschijning achter.
Nieuwe aanpak
Nu Windows-tablets moeite hebben om consumenten te verleiden, verandert Microsoft de aanpak. Het bedrijf heeft de weg vrijgemaakt voor kleinere Windows-tablets en Windows-CTO Tami Reller belooft dat het aankomende Windows 8.1 schermen van 7 en 8 inch beter ondersteunt. Asus en Acer zijn alvast in de kleinere tabletbusiness gestapt en andere fabrikanten zullen ongetwijfeld snel volgen.
Maar voordat we overspoeld worden met kleinere Windows-tablets, vraag ik me af: zijn kleinere schermen de oplossing voor de problemen van Microsoft om Windows-tablets aan de man te brengen?
Laten we het eerst eens over de prijs hebben. Android is gratis beschikbaar voor fabrikanten, hoewel ze voor het gebruik daarvoor royalty’s betalen aan Microsoft. Daarnaast moet worden aangetekend dat OEM’s wel moeten betalen voor de toevoeging van de bundel Google-applicaties die consumenten associëren met Android.
Lagere licentieprijzen
Maar Microsoft verdient voor het grootste deel aan de verkoop van het besturingssysteem. Daarom zal een Windows-tablet altijd duurder zijn dan een Android-tablet met dezelfde specificaties. Dat alleen al kan een flinke bedreiging zij voor kleine Windows-tablets. Het lijkt niet rendabel om zo’n 350 tot 400 euro neer te tellen voor een Windows-tablet van 8 inch (de verwachte prijs van de Acer Iconia W3), terwijl een Nexus 7 meer dan honderd euro goedkoper is.
Microsoft lijkt bereid zijn op de marge in te leveren. Verschillende bronnen melden dat Microsoft momenteel OEM’s stevige kortingen aanbiedt voor het gebruik van Windows op touchscreen-apparaten die kleiner zijn dan 10,8 inch. De prijzen daarvan zouden zelfs tot zon 23 euro per licentie zijn gezakt.

Sitecom ondersteunt IPv6

Coolblue wint internationale prijs, ASOS verslaat Amazon