in ,

DigiTest: 4K KPN tv-ontvanger (ARRIS VIP5202) review

We hebben hier op de redactie sinds een jaar glasvezel internet en 4K-televisie van KPN en zijn dus in het bezit van de mooie witte tv-ontvanger (ZTE ZXV8001) welke je toentertijd meegeleverd kreeg.

We stonden dan ook gek te kijken toen we het nieuws voorbij zagen komen dat KPN standaard een nieuwe tv-ontvanger levert bij nieuwe 4K abonnees, de ARRIS VIP5202. (Vanaf 1 oktober ontvangen alle nieuwe klanten die KPN iTV nemen en klanten die overstappen naar een 4K upgrade de nieuwe tv-ontvanger met Bluetooth afstandsbediening). Tijd voor een review lijkt ons dus! (ben je geïnteresseerd lees dan de KPN Box 12 review ook even).

Looks

Eigenlijk waren we wel gecharmeerd van ons witte kastje (ZTE ZXV8001) en dan valt het nieuwe vierkante zwarte doosje toch wat tegen, ook al staat deze in een kast. De nieuwe tv-ontvanger is twee keer zo klein dan z’n voorganger en misschien nog wel belangrijker; 65 procent minder plastic en gemaakt van 33 procent gerecycled plastic.

Installatie en features

Na het via HDMI aansluiten van de tv-ontvanger op de televisie en LAN kabel voor internet kunnen we de stroom aanzetten. De aanwezige optische aansluiting laten we ongemoeid omdat onze Sonos Playbar via de tv aangesloten is.

65 procent minder plastic en gemaakt van 33 procent gerecycled plastic

De nieuwste software wordt gedownload en geïnstalleerd, dit gaat vrij vlot en na opnieuw opstarten zien we het bekende blauwe menu met dito instellingen. Via de nieuwe meegeleverde afstandsbediening (met Bluetooth) checken we of alle instellingen staan zoals we willen; HD beeld standaard, resolutie automatisch, geluidsprioriteit op Dolby (de nieuwe en snellere 72604B0 chipset is namelijk geschikt voor 4K HDR en Dolby Atmos). De nieuwe afstandsbediening heeft trouwens een iets andere indeling, de numerieke toetsen zijn naar boven verhuist en alle overige bedieningsknoppen zijn onder het D-pad geplaatst inclusief een apps- en Netflix-button.

Via internet (in onze doos zat geen handleiding) hebben we opgezocht hoe we de nieuwe afstandsbediening onze LG OLED65C7V tv én Sonos systeem ook konden bedienen. Bij ons moesten we de afstandsbediening eerst leren de tv te herkennen zodat we via de Sonos app (instellingen -> systeem -> kamer waar de Playbar staat -> instellen afstandsbediening) de koppeling konden maken om Sonos volume te regelen. De Netflix knop is makkelijk en via de Apps kun je bijvoorbeeld eenvoudig YouTube instellen.

Conclusie

Omdat wij al 4K klanten waren hebben we geen verschil gemerkt in beeldkwaliteit, wij keken ook al HDR 4K Netflix via de televisie app. Dit kan nu ook via de KPN app net als 4K YouTube uiteraard. Dat de tv-ontvanger ook zuiniger is dan zijn voorganger sluit goed aan bij wat we hierboven al benoemd hebben en er is ook een ‘energiestand’ in te stellen. De tv-ontvanger werk net als zijn voorganger maar vergeet bijna te vermelden dat op Netflix heel veel mooie titels beschikbaar zijn inclusief Dolby Atmos, en dat klinkt echt super via ons Surround systeem!

Update (01-03)

KPN heeft een software update doorgevoerd waarin de Arris VIP5202 automatisch in HDR-modus schakelt bij alle TV zenders, ook als deze niet in HDR worden uitgezonden. Op onze LG tv ziet dit er super uit maar op onder UHD tv’s kan dit het kijkplezier flink verpesten, zeker aangezien je de HDR modus op het kastje NIET kan uitschakelen. Het gerucht gaat dat KPN deze update heeft doorgevoerd omdat Netflix dit vereiste. De meningen zijn in ieder geval flink verdeeld zoals je hier en hier kunt lezen. Echter zijn er ook al geluiden dat de firmware update teruggedraaid kan gaan worden.

Reacties

Reageren
 1. Sinds vandaag de 4 k ontvanger in gebruik en het is zeer verrassend, instellingen aangehouden zoals beschrijven bij de review en we zijn ( tot nu toe ) zeer te vreden zowel op de Sony 4 K tv en de Samsung Full HD tv uit 2013.

 2. Wat een gemiste kans van KPN dat ze nog steeds het HDMI-CEC protocol niet ondersteunen…en dat anno 2019 ! Overigens is het Bluetooth verhaal je reinste onzin , de ontvanger doet NIETS met Bluetooth. Hou je hand maar eens voor de afstandsbediening zodat je de Infrarood blokkeert, dan zul je zien dat de ontvanger nergens op reageert en niet aan gaat of van kanaal wisselt.

  Zo jammer dat KPN nog steeds het potentieel van deze kastjes en de industrie in zijn geheel links laat liggen omdat ze bij de softwareafdeling te stom zijn om dit te implementeren…. 🙁

  • Beste Peter,

   Helemaal mee eens, gemiste kans van het niet aanwezig zijn van het HDMI-CEC protocol. Het Bluetooth signaal is zeker wel aanwezig, denk dat je dan niet de juiste afstandsbediening hebt want bij ons kan ik gewoon zappen terwijl de ontvanger in een kast staat, stoel er voor en hand voor afstandsbediening.

  • Google even op het bluetooth verhaal want dit wekt wel degelijk. Met een toetscombinatie schakel je bluetooth in op de afstandsbediening. (Weet zo even niet welke) De Artis vip5202 staat bij mij onzichtbaar in een kast onder de TV en werkt prima met de afstandsbediening via bluetooth. De TV gewoon via IR. Ook met de hand voor de afstandsbediening of vanuit een andere kamer is de Arris via bluetooth probleemloos te bedienen.

 3. weet iemand hoe ik via het kastje ook radio kan afspelen? ik kan de aansluiting van de versterker niet meer inpluggen. Er zit geen aansluiting meer op het kastje. Om nou de hele dag de TV aan te zetten vind ik jammer. Weet iemand een oplossing?

  • Je kan de optische uitgang naar je versterker doen, kan de tv gewoon uit. Ik heb zelf HDMI ARC van TV naar versterker en dan optisch van KPN media box naar versterker. Versterker regelt zelf wat er opgepakt wordt.

 4. Afstandsbediening werkt niet op mijn tv, de vorige wel. Klantenservice gebeld, komt er op neer dat ik pech heb. Dus dat word een nieuwe tv of een andere provider. Ben je 25 jarig klant van KPN, moet je weg vanwege een afstandsbediening…hoe verzin je het.

   • Hallo, bedankt voor de snelle reactie. Helaas werkt die nog steeds niet na de update. Maar good old KPN heeft mij een alternative afstandsbediening toegezonden. En die werkt perfect. KPN rules !

 5. Hallo , even een vraagje welke afstandbediening gebruik bij de arris 5202 die je laat zien is de infrarood dier bij hoort is een andere met bluetooth. En juist die werkt niet met sonos playbar dan kun je het geluid niet hader of zachter zette,. Is daar een oplossing voor .

 6. Hoi,

  Ik heb een vraagje over de combinatie van de 4K ontvanger en mijn sony Bravia TV.

  Regelmatig heb ik problemen met het inschakelen van de tv ontvanger. De ontvanger lijkt niet helemaal te reageren omdat die geen signaal vind. Het ligt niet aan de HDMI kabels (2 nieuwe gebruikt) en ook niet aan het tv kastje. (kpn heeft al 2 nieuwe gestuurd ). Het duurt soms ook erg lang voordat het kastje opstart.

  Hebben meer mensen hier last van?

  Steven

  • Hi Steven,

   Heb je al een geprobeerd om de KPN ontvangen op een andere HDMI poort aan te sluiten op je TV? Of heeft je TV maar één ARC HDMI aansluiting?

 7. Moet de Arris 5202 op zelfde router zitten? We hebben nog een extra router geplaatst omdat signaal van router KPN niet tot aan andere kant te ontvangen was, en omdat eigen router een betere beveiliging heeft en meerdere apparaten erop aangesloten zijn

 8. Hi Bert,

  Je moet er inderdaad wel voor zorgen dat dat de Arris 5202 in het netwerk van je KPN Box zit… Ander worden er geen kanalen gevonden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

DigiTip | Kantoortrend: met de rugtas naar het werk

10 vragen voor het maken van de juiste keuze voor de aanschaf van een tablet voor op het werk