in , ,

DigiTest: De LG 65EF950V OLED

Voor Kerst had ik mezelf een LG UHD-televisie (LG 55UF850) cadeau gedaan, super beeld, fijne besturing en ga zo maar door. We hadden ons echter ook al aangemeld bij LG voor een DigiTest van de nieuwste OLED. Eigenlijk verwachtte ik niet zo veel verschil met mijn huidige televisie.

Nu ben ik niet van plan om hier een vergelijkingstest te doen maar onder de indruk van het beeld van de OLED was ik zeker!

Eerste indruk
De doos die bij ons op kantoor binnenkwam maakte gelijk duidelijk dat we ons klaar konden maken voor een filmavondje op ‘groot’ scherm. Het 65″ platte scherm is namelijk zeer indrukwekkend en de looks van de tv springen gelijk in het oog wanneer deze in de testruimte is geplaatst.
165 centimeter beeld, bijna geen randen, mooie rvs voet en een witte achterzijde. Het bovenste gedeelte van de tv is dunner dan één centimeter waardoor je ‘m bijna niet beet durft te pakken. Het subtiele OLED-logo op de rvs voet geeft aan dat je hier met die nieuwste LG te maken hebt.

UHD & OLED
Na het aansluiten van alle kabels en randapparatuur plaatsen we de CI+ module en kunnen we gaan genieten. Het eerste wat opvalt is dat het zwart écht zwart is en daar zorgt LG’s zelf ontwikkelde techniek (OLED) natuurlijk voor, de pixels zijn zelfoplichtend en kunnen dus afzonderlijk van elkaar aan of uit!
Het contrast is hierdoor echt ongeëvenaard en de kleuren knallen van het scherm. Alle weergegeven content wordt geüpscaled naar Ultra HD 4K en ook dat zie je goed, een ‘gewone’ hd tv uitzending ziet er namelijk echt beter uit.
Het feest begint pas echt als er 4K-content afspeelt wordt, zo maakten we gebruik van Netflix UHD en Youtube (premium apps in WebOS 2.0). Sluit de tv aan via het bedrade of wireless netwerk, beide hebben voldoende snelheid voor de UHD content. De demo-filmpjes op Youtube zijn echt fenomenaal; kleur, contrast, zwart het is allemaal erg indrukwekkend en uiteraard 4K. Op Netflix zijn inmiddels al aardig wat series welke in 4K worden aangeboden, zo ben ik nu zelf begonnen met Breaking Bad. De UHD-versie was het wachten waard.

Geluid
harman/kardon® zorg voor een geluid dat ik nog niet eerder heb gehoord bij zo’n platte tv, mooie warme klanken geven een extra dimensie aan de toch al indrukwekkende kijkervaring. Echter hebben we de TV via ARC aangesloten op een Denon versterker i.s.m. een surroundset. ARC zorg er voor dat aangesloten apparaten automatisch inschakelen wanneer je de tv aanzet.

Magic Remote & WebOS 2.0
De Magic Remote werkt écht! Het is alsof je een Wii-controller in je hand hebt en je kan dus via beweging een cursor over het scherm sturen (vooraf dacht ik deze functie niet te gebruiken overigens).

Eén druk op de homeknop en het WebOS 2.0 menu verschijnt op het scherm waarna je vanuit de menubalk snel kunt schakelen tussen diverse apps of ingangen (deze zijn naar eigen inzicht op volgorde te zetten). De quad-core processor zorg ervoor dat alles soepel verloopt, apps starten snel en via het scrollwiel op de remote kun je ook bijvoorbeeld heel rap tussen kanalen switchen of mappen doorlopen op een server of USB-stick. Onze server werd via dlna herkend en alle video bestanden werden goed afgespeeld met als groot voordeel dat er ook een optie is om te schakelen tussen audiokanalen en ondertitels.
Alle belangrijke apps zijn te vinden in het LG aanbod: RTL XL en SBS gemist, Netflix, Pathé Thuis en Videoland, YouTube, NOS sport nieuws, Spotify & Skyradio. Overigens is het ook mogelijk, na aansluiten van een USB-stick, tv programma’s op te nemen met één druk op de knop.

3D in 4K
Over 3D ben ik eigenlijk nooit echt enthousiast geweest, zelfs niet in de bioscoop maar als ik eerlijk ben krijg je bij deze OLED tv sowieso al het gevoel dat er diepte in het beeld zit. LG gebruikt batterij-loze 3D brillen (passief) en dat voelt toch rustiger voor je ogen dan actieve brillen. De 4K resolutie maakt ook de 3D beelden nog scherper dus zal de consument die graag 3D kijkt zeker kunnen genieten.

Conclusie
Als ik een minpuntje moet noemen is dat het aantal hdmi aansluitingen, drie stuks is voor mij namelijk niet voldoende aangezien ik al 1 poort kwijt ben aan m’n versterker. Maar bijgekomen van alle indrukken blijft er wat mij betreft maar één conclusie over; als je bereid bent om € 6.000,- neer te tellen voor een televisie is de LG 65EF950V een échte aanrader. Niet eerder heb ik kleuren van het scherm zien knallen als bij deze tv, en de zwarting en contrast zullen niet snel worden overtroffen.

Robert Been
robert@digitailing.nl

Bekijk hier alle specificaties.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Copaco en Fibaro starten distributiesamenwerking

Leg elk moment vast met de Canon EOS-1D X Mark II