in

DigiTest: Kobo Nia review

Ook al gaan we dit jaar niet allemaal op vakantie, één ding blijft wel hetzelfde, áls we gaan nemen we één of meer boeken mee de auto of het vliegtuig in. Dat moet dit jaar anders dachten we…

De meest betaalbare en kleinste oplossing die Kobo Rakuten je biedt is de nieuwste telg Kobo Nia. Voor minder dan honderd euro kan je al genieten van een onbeperkte bibliotheek met digitale boeken.

Size does matter

Beter kon de timing niet zijn zo nét voor de zomervakantie. Naast de bekende Forma, Libra en Clara HD is de toevoeging van de Nia waarschijnlijk een reactie op de concurrerende Amazone Kindle. Het zes inch e-inkt scherm is kleiner dan een gemiddeld pocketboek maar ligt super in de hand. Tussen je duim en wijsvinger houdt je de 172 gram wegende Nia zonder moeite vast en dat leest lekker weg vanuit elke positie.

Tussen je duim en wijsvinger houdt je de 172 gram wegende Nia zonder moeite vast en dat leest lekker weg vanuit elke positie.

Vergeet dus die stapel boeken dat je tas of koffer alleen maar zwaarder maakt, met de Kobo Nia heb je met 8GB opslag 6000 ebooks in je achterzak. Of je nu pal in de zon zit of ‘s nachts zonder nachtlampje nog wat wil lezen; beide geen probleem. De samenwerking met Bol.com geeft je een oneindige bibliotheek om uit te kiezen. De behuizing voelt stevig aan met een mat grijze look en aan de achterzijde structuur voor extra grip. De blauw, geel of zwart kunstleren sleepcover is optioneel en geeft iets meer zekerheid tegen beschadigingen en ontwaakt de Nia wanneer je deze openslaat.

Kobo Plus-abonnement en opties

Stel, je leest ongeveer een boek per maand dan kan je beter voor het Kobo Plus-abonnement gaan want dan heb je voor tien euro per maand de beschikking over een catalogus van ruim 600.000 titels. Niet alle nieuwe titels vallen onder dit abonnement maar deze zijn dan wel weer los verkrijgbaar. Het is dus maar net in wat voor boeken je geïnteresseerd bent.

Via het instellingen menu kan je uiteraard verbinden met je WiFi netwerk en heb je de mogelijkheid om de Nia nog meer naar je hand te zetten. Datum, tijd, je account(s), updates uitvoeren maar met de leesinstellingen blijf je ook op de hoogte hoeveel pagina’s je nog moet of hoe lang het nog lezen is voordat je boek uit is. Dit is uiteraard ook afhankelijk van welke lettergrote, regelafstand en marges je kiest.

Conclusie

Voor mijn gevoel mag de Nia iets sneller reageren en is de resolutie niet mega hoog (1024 × 758) maar daar is de prijs ook naar. Tijdens het lezen merk je daar maar weinig van namelijk. Via het homescherm heb je een duidelijk overzicht (met afbeeldingen) van je boeken en worden er titels aangeboden welke bij jouw interesses passen, heel toegankelijk. Je doet bij gemiddeld gebruik ook nog eens weken met een gevulde accu en wanneer je de Nia in slaapstand zet, zie je de cover van het boek dat je aan het lezen bent. Eén klik op de powerknop en je leest verder waar je was gebleven. De titels die ik nog op m’n computer had staan waren ook nog eens eenvoudig te kopiëren naar de Kobo Nia en worden per direct herkend… Ik kom deze zomervakantie wel door!

Speciaficaties

 • Scherm: 6″ 212 PPI Carta E Ink-scherm, resolutie 1024 × 758
 • Gewicht: 172 gr.
 • Afmetingen: 112,4 x 159,3 x 9,2 mm
 • Opslagruimte: 8 GB
 • Voorgrondverlichting: ComfortLight, een eenkleurige verlichting met instelbare helderheid
 • Aanpassingsmogelijkheden: TypeGenius: 12 verschillende lettertypen en meer dan 50 lettertypestijlen. Exclusieve dikte- en scherpte-instellingen voor de letters
 • Ondersteunde indelingen: 15 bestandindelingen standaard ondersteund (EPUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR)
 • Connectiviteit: Wi-Fi 802.11 b/g/n en micro-USB
 • Batterijduur: 1000 mAh, een volle batterij gaat wekenlang mee*
 • Talen: Engels, Frans, Frans (Canada), Duits, Spaans, Spaans (Mexico), Italiaans, Catalaans, Portugees, Portugees (Brazilië), Nederlands, Deens, Zweeds, Fins, Noors, Turks, Japans, Traditioneel Chinees, Vereenvoudigd Chinees
 • Anders: Geen reclame, geen onderbrekingen
*Afhankelijk van individueel gebruik. Werkelijke grootte en gewicht kunnen variëren afhankelijk van de configuratie en het fabricageproces.

Reacties

Reageren
  • Hi Steven,

   Een review/DigiTest is de onafhankelijke mening en beleving van de betreffende redacteur bij dit product, je bent uiteraard vrij om zelf in de reactie je eigen bevindingen te delen met onze lezers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Meer dan tandenpoetsen: de nieuwste tandenborstel van Oral-B is de toekomst van mondgezondheid

Bewegingsvrijheid in stijl: Teufel introduceert de AIRY TRUE WIRELESS