in

DigiTest: Kobo Sage en Kobo Libra 2 review

Twee nieuwe paradepaardjes van Rakuten Kobo hebben we tot onze beschikking voor deze review. Waar we vorig jaar nog met de Kobo Nia aan de slag mochten, zetten we nu deze twee nieuwkomers naast elkaar (letterlijk).

Twee nieuwe eReaders dus met één duidelijk verschil, de Saga is te combineren met de Kobo stylus, de Libra 2 niet. Wil dit dan ook zeggen dat dit de beste keuze is van de twee? Het is maar net hoe je een e-reader wilt gebruiken, lees daarom snel verder.

Overeenkomsten

De twee e-readers hebben eigenlijk heel veel overeenkomsten. Ze zijn dit keer bijvoorbeeld beide voorzien van Bluetooth en kunnen nu ook (draadloos) audioboeken afspelen via een gekoppelde koptelefoon of speaker. Het design is, op het formaat na, identiek en heeft aan de achterzijde een lichte structuur met aan de rechterkant een licht opstaande rand waardoor de eReaders lekker in de hand liggen. De twee buttons aan de rechterzijde zijn hierdoor makkelijk met je duim te bedienen. Echter zullen veel mensen een sleepcover gebruiken waardoor je hoe dan ook de e-readers anders vasthoudt. 

Een andere fijne overeenkomst is dat de e-readers waterdicht zijn, lezen in bad of op een luchtbedje in de zee zijn dus geen probleem. Tot zestig minuten en twee meter diepte zijn ze waterdicht.

Kobo Libra 2

Laten we beginnen met de Libra, de opvolger van de Kobo Libra H20. Veel gelijkenissen dus met z’n grotere broertje Saga. Met een 7″ HD E Ink Carta 1200 niet-blinkende scherm, de kleinste van de twee dus. Niet dat hij hier een minderwaardigheidscomplex aan over houdt want het verschil is maar een inch. 

Het scherm heeft ComfortLight PRO waardoor je helderheid en kleurtemperatuur kunt instellen naar eigen voorkeur. Na opstarten verbind je de Libra met Wi-Fi en kan je binnen de vertrouwde Kobo omgeving op zoek naar je eigen boeken en naar nieuwe uiteraard. En dit keer dus ook naar luisterboeken, en dat is wat we gelijk even doen. Het eerste dat opvalt is dat je alleen luisterboeken kan luisteren met een draadloze verbinding, geen 3.5 mm aansluiting voor oortjes dus.

En dit keer dus ook naar luisterboeken, en dat is wat we gelijk even doen

Waarschijnlijk is hiervoor gekozen ivm de waterdichte behuizing. Via Bluetooth koppelen dus, wanneer je een luisterboek wilt starten begint deze gelijk te scannen naar apparaten om op af te spelen. In ons geval een draadloze koptelefoon en vervolgens een Sonos Roam, bij beide liep de koppeling soepel en konden we onderuit op de bank voorgelezen worden. Het volume van de ‘verteller’ is vervolgens te regelen vanuit de reader of het gekoppelde apparaat, net als pauzeren.

Luisterboeken zijn een stuk groter dan e-boeken dus is het fijn dat er 32GB opslagruimte aan boord is. Dit is ruim voldoende voor een hele boekenkast vol! De Libra 2 is verkrijgbaar in zwart en wit.

Kobo Sage

Net als de Libra 2 maakt de Sage gebruik van ComfortLight PRO, naast het regelen van eerder genoemde instellingen kan je hierdoor ‘s avonds ook kiezen voor een ‘dark mode’ waardoor het nog rustiger is voor je ogen met witte letters op een zwarte achtergrond. Zola’s aangegeven is de behuizing en dus het scherm iets groter, een 8 “HD flush E Ink Carta 1200 niet- blinkend full HD scherm.

Maar het grote verschil is natuurlijk de optie om een Kobo Stylus te gebruiken. Dit lijkt me ook de enige reden om te kiezen voor een Sage ipv een Libra 2. Maar is dat het honderd euro prijsverschil waard? Dit hangt wat ons betreft écht af van hoe je van plan bent gebruik te gaan maken van je eReader. Door middel van de Stylus kan je namelijk in eBoeken én PDF’s aantekeningen, notities of markeringen maken. 

Dit doe je uiteraard niet als je gewoon lekker een boek wilt lezen maar wel als je essays of lesboeken wilt gebruiken op je e-reader

Dit doe je uiteraard niet als je gewoon lekker een boek wilt lezen maar wel als je essays of lesboeken wilt gebruiken op je e-reader. En dit werkt super eenvoudig, even een AAA in de Kobo Stylus en koppelen maar… door de drukgevoeligheid is het alsof je een balpen in je hand hebt, deze is aan te passen qua type pen, lijndikte maar ook tint. De gumdikte is vervolgens ook aan te passen. Op de Stylus bevinden zich twee knopjes (op duim hoogte) waarmee je kunt switchen tussen markeren of ‘tekenen’. Heel handig is ook het feit dat het ingebouwde notitieblok alles bijhoudt en de optie heeft om al je geschreven teksten om te zetten naar getypte tekst.

Kobo PowerCover

De PowerCover is exclusief voor de Kobo Saga beschikbaar. De naam zegt het eigenlijk al, dit is niet alleen een sleepcover maar ook een oplader. Naast bescherming dus ook extra leestijd, voor de Sage is er tevens een uitsparing gemaakt om de Stylus in te schuiven, deze wordt echter niet opgeladen.

Prijzen

Met een adviesprijs van €189,99 is de Kobo Libra 2 de perfecte eReader en eigenlijk gelijk aan de Kobo Sage. Deze is verkrijgbaar voor €289,99 maar is zoals je hierboven hebt kunnen lezen bedoelt voor een andere doelgroep en klaar voor de Kobo Stylus. Deze is echter niet inbegrepen maar los verkrijgbaar voor €39,99.

* Review Kobo Nia

Reacties

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Ultrahoge resolutie foto’s en ultrasnelle prestaties: maak kennis met de moto g60

Onderzoek: belang van onveranderlijke back-ups wordt onderschat