in

DigiTest: KPN Box 12 review

Nieuwe klanten bij KPN krijgen hem al, wij hier bij Digitailing wilde ‘m graag en KPN Box 12 is er klaar voor… Waarvoor vraag je? WiFi 6 uiteraard, want wat 5G is voor het mobiele netwerk is WiFi 6 voor onze draadloze thuisnetwerken.

Ongeveer een jaar geleden mochten we van KPN ‘hands on’ met de 4K KPN tv-ontvanger (ARRIS VIP5202) en daar genieten we hier nog steeds van. En dan nu met de KPN Box 12, daar is dus maar één echte reden voor en dat is de nieuwste WiFi technologie; WiFi 6. KPN is hiermee het eerste technologie bedrijf dat WiFi 6 integreert in haar eigen modem.

WiFi 6

Eerst maar even een korte en duidelijke uitleg over wat je nu eigenlijk mag en kan verwachten van WiFi 6. Simpel gezegd stappen al je apparaten in een bus en gaan ze bij WiFi 5 met z’n allen de digitale snelweg op, diezelfde snelweg kan bij WiFi 6 dus acht bussen tegelijk ruimte geven en dat ga je merken. Al deze bussen kunnen een topsnelheid van 4.8 Gbps halen en dat staat in schril contrast met die ene bus op 3.5 Gbps. Tegelijkertijd met je hele gezin 4K gamen, 4K Netflixen, surfen of een beetje YouTube filmpjes kijken is ècht totaal geen probleem meer. iPhones vanaf de 11 maken optimaal gebruik van de WiFi 6 technologie maar al je andere apparaten lopen ook soepeler op je nieuwe achtbaanssnelweg. WiFi 6 (802.11 ax) zorgt ook voor een betere dekking, zowel op een hoge als een lage frequentie.

KPN Box 12

Zoals gezegd val je dus als nieuwe abonnee met je neus in de boter en krijg je per direct WiFi 6 in je schoot geworpen. De Box 12 heeft vier antennes aan boord om de topsnelheid te halen en meer bereik te geven dan zijn voorganger. Het zwarte modem kan je staand plaatsen of met de meegeleverde beugel aan de muur bevestigen, je hoeft geen nieuwe gaatjes te boren wat die gaatjes zitten op exact dezelfde plek als de Box 10. Aan de voorzijde vijf lampjes welke je graag groen ziet branden of knipperen. Bij ons branden er al een week lang vier (we gebruiken geen telefoon) zonder opnieuw opstarten of problemen.

Een ander leuk weetje van deze modem en ook echt van deze tijd is de milieubewuste insteek bij productie

De achterzijde heeft ruimte voor vier LAN aansluitingen (ethernet), een USB 3.0 poort, WAN poort (voor onze glasvezel kabel), telefoonaansluitingen en de aan- en uitschakelaar. De zijkant heeft nog een USB 2.0 en WPS knop (eenvoudig apparaten koppelen) en de mogelijkheid om WiFi aan of uit te zetten. Een makkelijke tool om de oude Box 10 te vervangen vind je hier, gewoon het stappenplan doorlopen zodat je geen fouten maakt. Een ander leuk weetje van deze modem en ook echt van deze tijd is de milieubewuste insteek bij productie, gerecycled plastic en alle onderdelen die zich in de modem bevinden kunnen opnieuw gebruikt worden bij een eventueel defect of terugsturen.

Ook wat betreft veiligheid heeft de Box 12 een stap gemaakt, WPA3 in plaats van WPA2 zorgt er voor dat je netwerk optimaal versleuteld is en je niet bang hoeft te zijn dat hackers makkelijk achter je wachtwoord komen bijvoorbeeld. Ook niet geheel onbelangrijk is het feit dat je smarthome (en producten) hierdoor ook beter beschermt is.

Dashboard

Heel veel toegankelijker is ook het admin menu van KPN. Je kan de Box 12 benaderen via mijnmodem.kpn en hebt dan toegang tot het vernieuwde dashboard. Erg overzichtelijk en je kan eenvoudig al je aangesloten apparaten hernoemen en voorzien van bijpassende icoontje. Je netwerk een eigen naam geven en WiFi wachtwoorden aanpassen. Een gastnetwerk aanmaken behoort ook tot de mogelijkheden en het modem zelf zal altijd de beste frequentie kiezen voor aangesloten apparaten (2.4 of 5.0 GHz). In ons geval wilde we een poort forwarden in verband met het thuiswerken van collega’s welke toegang moeten hebben op de server hier op kantoor. Dit was eenvoudig te realiseren door op de betreffende NAS te klikken in het dashboard en daar naar het tabblad Port forwarding te gaan. Hier konden we gemakkelijk de juiste IP adressen koppelen aan de juiste poorten. Thuiswerkende collega’s dus ook blij!

Extra dekking

Zoals je hierboven kunt lezen zijn we dus echt meer dan dik tevreden over de nieuwe KPN Box 12, maar loop je in een (nieuwbouw) huis met diverse gewapende beton verdiepingen altijd tegen een WiFi dekking probleem aan. Ook met WiFi 6 alhoewel het bereik echt stukken beter is zijn bij WiFi 5. Wij hebben gekozen voor het Linksys Velop MX10600 Wifi 6 Multiroom Mesh systeem en kunnen nu vanuit elk hoekje in het huis genieten van de optimale snelheid. Mocht je vragen hebben over het combineren van deze twee systemen kan je die hieronder in de reacties stellen.

Reacties

Reageren
  1. Ik ben sinds een week in het bezit van de nieuwe KPN Box 12 voor onze nieuwe woning. Ik ben nog in het bezit van 3x Linksys Velop systeem die ik wil koppelen aan de KPN Box om het wifi bereik te vergroten. Ik ben benieuwd of iemand mij kan helpen hoe ik dit het beste kan instellen.

  2. Ik kan Marc niet helpen, maar ik heb zelf een probleem. Ik wil nl. bepaalde programma’s die alleen via internet worden geleverd bekijken op de smart tv. Ik heb het dan over een kerkdienst. Volgens de handleiding van het tv toestel zou het moeten kunnen, maar ik ben er nog niet achter hoe. Kan iemand mij daarbij helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederlandse ouders erkennen voordelen van het spelen van videogames

Onlogic breidt lijn met IGEL Ready ruggedized industriële Thin clients uit