in ,

DigiTest: NETGEAR Orbi Quad-band WiFi 6E-mesh-systeem review

WiFi 6 maar dan met een E. Het eerste Quad-band mesh systeem van NETGEAR (inclusief 10 Gigabit bekabelde WAN-poort) is gruwelijk! En wij mogen er bij Digitailing mee aan de slag…

Voor de goed orde, het gaat hier om het NETGEAR Orbi Quad-band WiFi 6E-mesh-systeem met 10,8 Gbps gecombineerde WiFi-snelheden, een router + 2 satellieten. Dit mesh-systeem is niet voor de huis-tuin-en-keuken-gebruiker, de prijs ook niet want met een CAP van € 1.899,99 moet je flink in de buidel tasten. Maar laten we bij het begin beginnen, WiFi 6E dus.

WiFi 6E

De nieuwste WiFi standaard naast WiFi 6 is dus sinds 2022 WiFi 6E, maar wat zijn hier eigenlijk de voordelen van? Kort door de bocht, de WiFi snelweg heeft er weer een paar rijstroken bij. De WiFi 6E geeft je namelijk de mogelijkheid om de extra 6 GHz frequentieband volledig te gebruiken. Naast de overvolle 2.4 en inmiddels ook wel 5.0 GHz band kunnen nieuwe apparaten die daar geschikt voor zijn dus lekker racen op een vrije 6 GHz baan, onze iPad Pro M2 bijvoorbeeld. Onze woon-werk situatie is een goed voorbeeld waar dit tot zijn recht komt, 4K-gamers, 4K-streamers, Smarthome en gewoon doorwerken zonder problemen. Naast de snelheid is er ook het voordeel dat de Orbi WPA3 beveiliging heeft wat ongenode gasten nog beter uit je (smart)home houdt.

Installatie

Daar beginnen we natuurlijk altijd, met alle producten welke we op ons bureau tot onze beschikking hebben; de installatie. Ook dit keer werd beloofd dat dit appeltje-eitje moest zijn. In ons geval sluiten we de KPN Experia 12 box aan op de Orbi router 10G poort voor de snelste verbinding, we beschikken bij Digitailing over een 1GB glasvezelconnectie dus daar willen we ook het maximale uit halen. De Orbi satellieten plaatsen we op de eerste en tweede etage zonder rekening te houden of deze wel op de juiste en ideale positie zijn geplaatst.

Nieuwsgierig als we zijn bekijken we gelijk even wat de in de Orbi App opgenomen speedtest aangeeft qua snelheid

NETGEAR adviseert overigens dat je eerst je modem en alle gekoppelde apparaten uitschakelt, dit heeft uiteraard te maken met het uitdelen van alle nieuwe IP-adressen. We hadden de Orbi app al geïnstalleerd en startte deze op, vervolgens is het eenvoudig alle stappen doorlopen en Orbi zijn mesh-systeem laten creëren. De twee satellieten worden herkent en zijn direct ‘online’ net als ons internet. Nieuwsgierig als we zijn bekijken we gelijk even wat de in de Orbi App opgenomen speedtest aangeeft qua snelheid, het gaat hier dan over de router snelheid met het verbonden internet. 904 Mbps down en 933 Mbps up-stream… Jummie, daar worden we heel vrolijk van! We krijgen dan ook de melding ‘Your internet speeds are extremely fast’.

Orbi App

Binnen de Orbi app kun je na de installatie uiteraard nog veel meer features gebruiken. Zoals gezegd een speedtest, maar je ziet ook in een oogopslag of internet en de satellieten online zijn, verbonden apparaten (en met welke satelliet ze verbonden zijn). De satellieten hebben we dan ook duidelijke namen gegeven waar ze zich verbinden. Op de startpagina van de app bevinden zich ook het Security & Parental Control gedeelte maar hierover later meer. In de Network map zie je hoe je Mesh-systeem is verbonden en de WiFi en Traffic meter zijn ook eenvoudig te benaderen.

Onder het hamburger-menu bevinden zich nog meer opties welke tevens te benaderen zijn via orbilogin.com zo heb ik veel aangesloten apparaten een duidelijke naam en bijbehorend icoontje gegeven, beetje autistisch misschien maar ik word er vrolijk van! Een functie welke we ook vaak gebruiken voor gasten of vrienden die langskomen is delen van het netwerk door QR-code of gewoon even het wachtwoord Airdroppen via de Orbi app.

Orbi Mesh-systeem

So far so goed dus, installeren was kinderlijk eenvoudig en de Orbi app is erg overzichtelijk en toegankelijk. Via de online orbilogin.com zag ik echter dat de backhaul status van één van de satellieten niet groen (good) was maar poor (oranje) en daar worden we natuurlijk niet vrolijk van. De Backhaul is dus de verbinding tussen het gehele mesh-systeem en je wil uiteraard wel dat deze goed is, de draadloze manier zoals wij nu de satellieten met de router hebben verbonden kan soms voor een slechte verbinding zorgen. Dit heeft uiteraard te maken met waar je de router en satellieten positioneert. De router in de meterkast met allemaal kabels en ijzeren buizen heeft uiteraard geen voorkeur en na alles goed gepositioneerd te hebben kregen we overal groen licht.

De backhaul communiceert op 2.5 Gigabit snelheid heeft twee voordelen, je kan hier dus een bekabelt apparaat op aansluiten welke dan dus de beste en snelste verbinding heeft op je netwerk óf je kan de backhaul via die poort met draad laten communiceren tussen het mesh-systeem. Als je zoals bij ons Cat6a kabels door het hele huis hebt liggen kun je dus het ultieme mesh-bereik creëren. Dat is dus ook wat we hebben gedaan, alle satellieten (en de router) zijn aangesloten op ons 10 Gigabit bedrade netwerk via een 10 Gigabit switch. Dit is uiteraard helemaal niet nodig omdat voor de meeste kleine bedrijven of thuisgebruikers de ‘gewone’ draadloze backhaul verbinding meer dan genoeg is. De dekking van het Orbi WiFi 6E netwerk is namelijk tot wel 600 vierkante meter!

De dekking van het Orbi WiFi 6E netwerk is namelijk tot wel 600 vierkante meter!

Alles leuk en aardig maar hoe hebben we de afgelopen dagen het NETGEAR Orbi Quad-Band WiFi 6E-mesh-systeem ervaren? Even voor de duidelijkheid, de Quad-Band staat voor de vierde verbinding (backhaul) die het systeem naast de 2.4, 5 en 6 GHz frequenties biedt. Het is heel simpel, wij willen niet anders meer! Alles draait al dagen lang als een zonnetje en ieder apparaat haalt het maximale uit de draadloze of bedrade verbindingen. Streaming, gaming, bestanden ontvangen of versturen, alles loopt zó soepel en zonder horten of stoten. En zoals ik al eerder aangaf, we vragen hier in deze woon-werk situatie heel veel van het netwerk. Iedere satelliet biedt drie Gigabit ethernet-poorten en een zoals eerder benoemde 2.5 Gigabit poort. Het is eventueel mogelijk om afzonderlijke netwerken te maken voor bijvoorbeeld WiFi 6E apparaten, Smarthome producten en een gastnetwerk voor optimale prestaties. Echter hebben wij dit niet nodig gehad, alles werkt al zó stabiel.

Smarthome

Was het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Ja, wat betreft de installatie en prestaties van onze Orbi! Nee wat betreft het opnieuw instellen van alle Smarthome producten en bridges in ons kantoor en woning. Van slimme lampen tot gordijnen, van Ring deurbel tot bewegingssensors… Tot en met het Sonos systeem aan toe! Alle producten vinden het niet fijn om te wisselen van WiFi connectie en het vergde flinke wat tijd om alles weer up-and-runnng te krijgen. Dat heeft natuurlijk niets met onze NETGEAR Orbi te maken, maar wel iets om rekening mee te ouden. Installatie kan binnen een paar minuten klaar zijn, maar Smarthome nazorg houdt je de rest van de dag bezig hahaha.

NETGEAR Armor & Parental Controls

We zouden hier nog op terug komen, de beveiliging is met WPA3 uiteraard al optimaal maar wil je een stapje verder gaan kan je een abonnement nemen op NETGEAR Armor (power by Bitdefender). Armor beoordeelt de kwetsbaarheid van het netwerk en identificeert potentiële cyberdreigingen zoals hackers die toegang krijgen tot beheerdersrechten op uw apparaten, privébestanden of foto’s. Armor voorkomt dat hackers uw apparaten volledig overnemen of kunnen aanpassen. Check de NETGEAR Armor pagina voor een uitgebreide uitleg (voor € 69,99 per jaar aan te schaffen of een maand gratis uit te proberen).

Een andere slimme optie die NETGEAR biedt is het Smart Parental Control. Hiermee beheer je eenvoudig de internettijd van het hele gezin en heb je geen scherm-uit-discussie. Maar je beschermt jezelf eigenlijk ook, wat dacht je van internet pauze tijdens het eten? Je maakt profielen aan voor elk familielid en beheert de online tijden dus ook makkelijk per individu. Webgeschiedenis bekijken, sites blokkeren maar ook beloningen uitdelen aan je kinderen is mogelijk. Ook voor deze functie geldt: voor € 69,99 per jaar aan te schaffen of een maand gratis uit te proberen.

Conclusie

Tja wat kunnen we nu eigenlijk nog concluderen? Deze review is een beetje een lofzang geworden echter is dat ook echt de conclusie. We hebben nog nooit zo’n snel netwerk gehad en wanneer collega’s van buitenaf inloggen op de server horen we ook alleen maar positieve geluiden. De woonomgeving is een Orbi roze wolk waar kinderen en huisgenoten streamen en gamen zonder ook maar een zuchtje problemen. Ik zou over de prijs kunnen beginnen, natuurlijk is die fors maar maak zelf de afweging. WiFi is het kloppende hart van iedere (smart)home tegenwoordig en met 6E kun je nog jaren zorgeloos vooruit en de komende jaren surf je voorlopig ook nog helemaal alleen op die 16-baans Orbi-snelweg!


Extra up-date 07-01-2022

KPN Experia Box v12 met (Orbi) router IPv6 probleem

KPN heeft helaas de Experia Box v12 zó dichtgetimmerd dat het IPv6 adres niet wordt doorgegeven aan de aangesloten router, in ons geval de Orbi uiteraard (dus glasvezel gaat in de KPN Experia en via LAN kabel door naar de Orbi router). Wij denken dat we dat probleem hebben verholpen! Wat moet je doen? (zie ook de afbeeldingen onderaan)

Stap 1 – Router

  1. Log in bij je Orbi dashboard
  2. Ga naar tabblad ‘geavanceerd’
  3. Klik op IPv6
  4. zet deze op doorvoeren en klik op toepassen

Stap 2 – KPN Experia Box v12

  1. Log in bij je KPN Experia Box dashboard
  2. Ga naar tabblad ‘Internet Connectivity’
  3. Klik op IPv6
  4. Schakel deze uit ‘Apply’ en weer aan gevolgd door ‘Apply’

Stap 3 – Testen of het werk

Test je IPv6 adres of hier What is my IP?

Stap 4 – Maak een vreugde dansje! (bij ons werkt het zowel draadloos als op draad)

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Beleef je favoriete film of game vanaf nu extra intens dankzij de nieuwe Philips Hue Sync TV-app voor Samsung-tv’s

Nieuwe spamcampagne op populair sociaal medianetwerk steelt cryptocurrency van gebruikers