in ,

DigiTest: eufy Clean X8 Pro review

Al enige tijd was één van onze redacteuren op zoek naar wat extra hulp in de huishouding. Deze werd in de vorm van een schoonmaakster gevonden, maar die meldt zich slechts tweemaal per maand. Met de eufy Clean X8 Pro is er nu extra hulp…

Op de redactie kregen wij de beschikking over de eufy Clean X8 Pro robotstofzuiger. Na enig beraad ging de doos bij mij achter in de auto op weg naar zijn nieuwe ‘thuis’. Zijn nieuwe habitat betreft een 50m2 meter grote woonkamer met open keuken en daarnaast nog een bovenverdieping waar hij naar hartenlust mocht gaan laten zien waartoe hij in staat was. Zijn capaciteiten konden zijn nieuwe baasjes al snel bekoren en inmiddels is ‘Eufie’ niet meer weg te denken…

Met twee kleine kinderen, twee werkende ouders en genoeg hobby’s om de spaarzame overgebleven vrije uurtjes mee te vullen moge het duidelijk zijn dat er in dit huis wel eens wat achterstallig onderhoud is wanneer het op schoonmaken aankomt. De schoonmaakster doet om de week de grote dingen, maar zeker beneden zou iets vaker stofzuigen geen kwaad kunnen. Hoewel de Dyson geregeld uit de trapkast gepakt werd voor een rondje woonkamer, zijn we zeer in onze nopjes met ons nieuwste gezinslid. Op de momenten dat er niemand thuis is komt hij in actie, waarna je in een keurig gestofzuigd huis thuiskomt. Geen kruimels meer in de keuken en onder en rondom de stoel waar onze driejarige dochter op werkelijk barbaarse wijze croissants en boterhammen verslindt dus…

Unboxing en installatie

De doos waarin Eufie arriveerde mag groot genoemd worden. Naast de X8 Pro zat ook het zelflegend (basis)station in de doos, al kun je de eufy X8 Pro ook zonder kopen. Voordeel hiervan het is dat deze de robot al het ware uitzuigt en dus van zijn vuil ontdoet wanneer hij zich in zijn basisstation meldt. De ruime capaciteit van 2,5 liter, in combinatie met een antibacteriële stofzak, zorgt voor een veilige opslag van stof en vuil tot wel 45 dagen.

De installatie van de robot mag gerust een fluitje van een cent genoemd worden. Vanuit de appstore dowload je de Eufy Clean app en daarin selecteer je de X8 Pro. Daarna laat je de robot via wifi verbinding maken met je router (hiervoor is wel een 2,4 GHz signaal nodig, bij een router met alleen 5 GHz gaat dit niet lukken) en klaar is kees, eh Eufie…

Een druk op de play-button en Eufie ging los in zijn nieuwe habitat terwijl hij deze direct middels de zogeheten iPath Laser nauwkeurig in kaart bracht.

Na een ronde van een klein uurtje keerde Eufie terug naar zijn huisje en verscheen er in mijn app een nauwkeurige en gedetailleerde plattegrond van mijn benedenverdieping. Na enkele dagen herhaalde ik dit kunstje op de eerste verdieping waar Eufie naar hartenlust zich ten goede kon doen aan het stof onder de bedden. Met zijn slechts 12 cm hoogte is dit dan ook een makkie van hem. In de app verscheen een tweede kaart en inmiddels kan ik hiertussen wisselen. Op de donderdag wanneer hier niemand thuis is zet ik Eufie bij vertrek bovenaan de trap, wens hem een fijne dag en bij thuiskomt zet ik hem weer terug op zijn plek om op te laden na een dag hard werken. De andere dagen komt Eufie om de dag beneden in actie middels een ingesteld schema. Wanneer nodig laat ik hem op verzoek vaker een ronde maken, maar gezien hij toch niet geheel geruisloos is doe ik dit meestal niet wanneer er iemand thuis is.

Schoonmaakkunsten

De eufy X8 Pro beschikt over een krachtige 2x 4.000 Pa Twin-Turbine-zuigsysteem die met gemak over meerdere vloertypes glijdt. Harde vloeren hebben zijn voorkeur en dit komt goed uit want bij ons ligt er een gietvloer, maar ook met de kleden rondom de zithoek heeft hij geen problemen. Nu hebben we geen huisdieren maar de X8 Pro is met zijn zuigkracht ideaal om dierenharen van tapijten en vloerkleden te verwijderen. De hiervoor ontwikkelde Active Detangling Roller-borstel houdt de opzetborstel van de stofzuiger schoon en ontwart, zodat u vastzittende haren of vuil niet handmatig hoeft te verwijderen.

De X8 Pro is zeer wendbaar en tot nu toe is hij niet eenmaal vast komen te zitten, iets wat zijn concurrenten regelmatig wél overkomt. Werkt Eufie zichzelf in de nesten gaat hij gewoon terug. Hierbij moet gezegd worden dat hij al botsend en stotend wel wat luidruchtig kan zijn. Slechts eenmaal moest ik hem even assisteren toen er een schoenveter in de zijborstel was gekomen, maar dit kon ik Eufie natuurlijk niet kwalijk nemen.

De eufy Clean-app

De app is zoals gezegd zeer gemakkelijk in gebruik. Nadat de X8 Pro je huis in kaart heeft gebracht kun je eenvoudig no-go zones aangeven. Ook kun je instellen waar hij grondiger of vaker moet schoonmaken. Op maat gemaakte schoonmaakhulp dus eigenlijk.

Wat we nog niet hebben besproken is de dweilfunctie. Meegeleverd is een zogeheten Mopping Module die je eenvoudig onderop de X8 Pro klikt. Hij beschikt daarnaast over een watertank en is in staat om gelijktijdig te zuigen en te dweilen! Wel moet je wanneer je ook de dweilfunctie gebruikt in de app op je plattegrond duidelijke no-go zones aangeven want met de dweil over een vloerkleed is geen goed idee. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen te bestellen bij eufy om aan het water toe te voegen voor een beter dweilresultaat.

Uiteraard is de X8 Pro ook te gebruiken in combinatie met Google Assistent en Amazon Alexa maar dit mag geen wonder heten gezien de meeste apparaten tegenwoordig wel uitgerust zijn met een spraakassisitent.

Eindoordeel

Wij zijn hier thuis zeer tevreden met de eufy, dit moge gezien de intro geen verrassing zijn. Eufie doet wat ie moet doen en doet dit ook nog naar behoren. Het huis is bij thuiskomt echt vrij van kruimels en voor zover wij kunnen zien is de vloer ook stofvrij. Met de dweilfunctie is het nog even zoeken maar ach er moet ook nog wat overblijven voor de schoonmaakster!

Wij doen Eufie in ieder geval niet meer weg, en een voordeel; wanneer we op vakantie gaan kan Eufie alleen thuisblijven en hoeven we hem niet aan een boom te binden…

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

EK-pool invullen met ChatGPT leidt (tot nu toe) tot een podiumplaats

4 tips om je IT duurzamer in te richten