in

EK-pool invullen met ChatGPT leidt (tot nu toe) tot een podiumplaats

Een medewerkster van het Goudse onlinemarketingbureau DoubleSmart besloot het experiment aan te gaan en de EK-pool in te vullen met behulp van ChatGPT.

Daarmee hoopt ze antwoord te krijgen op te vraag of je de pool kunt winnen met AI. Tot nu toe levert dit haar een derde plek op in de ranglijst en lijkt het erop dat AI meer kennis heeft van voetbal dan menig collega.

Uitslagen EK-wedstrijden voorspellen met prompt

ChatGPT is een gratis AI-tool, een taalmodel, die je alles kan vragen. Dus ook hoe je jouw EK-pool moet invullen. Door middel van geavanceerde algoritmes en een enorme hoeveelheid data ziet ChatGPT trends en patronen door statistieken voetbalwedstrijden te analyseren.

Jessica Jansen, Business Developer bij DoubleSmart, besloot dit in de praktijk te testen. De prompt die ze hiervoor gebruikte:

Maak voorspellingen voor de uitslagen van de EK 2024 voetbalwedstrijden. Houd rekening met de volgende factoren:

  • Historische prestaties van de teams in eerdere toernooien.
  • Huidige vorm en ranglijst van de teams. Beschikbaarheid van sleutelspelers en eventuele blessures.
  • Tactische benaderingen van de teams en hun trainers. Statistische analyses zoals gemiddelde doelpunten per wedstrijd, defensieve sterkte, en recente head-to-head resultaten.
  • Eventuele thuisvoordeel en invloed van het speelveld.

Voorspel de uitslagen voor de volgende wedstrijden:

‘Duitsland vs Schotland

Hongarije vs Zwitserland

Spanje vs Kroatië ….

Nederland vs Oostenrijk

Frankrijk vs Polen

Engeland vs Slovenië “

Geef bij elke voorspelling een korte uitleg over de reden achter de voorspelde uitslag.

Al meerdere uitslagen goed voorspeld, waaronder Nederland-Polen

Na het invullen van bovenstaande prompt, gaf ChatGPT het volgende antwoord:

“Op basis van de gegeven data en verschillende factoren zoals historische prestaties, huidige vorm, beschikbaarheid van sleutelspelers, tactische benaderingen, statistische analyses, en thuisvoordeel, volgen hier de voorspellingen voor de EK 2024 voetbalwedstrijden:

Portugal versus Tsjechië

  • Voorspelling: Portugal wint (3-1)
  • Reden: Portugal is sterker in alle belangrijke categorieën, inclusief gemiddelde doelpunten per wedstrijd.’

En: ‘Ik verwacht een spannende wedstrijd waarin Nederland meer balbezit en kansen zal creëren, terwijl Polen gevaarlijk zal zijn in de omschakeling. Uiteindelijk denk ik dat Nederland net iets te sterk zal zijn en de wedstrijd met een kleine marge zal winnen. De verwachte uitslag is 2-1.

Nederland: Nederland beschikt over een sterk team met veel talent, vooral in de aanval en het middenveld. Ze zullen waarschijnlijk proberen het spel te domineren met hun technische vaardigheden en balbezit.

Polen: Polen heeft enkele sterspelers, zoals Robert Lewandowski (als hij speelt), die altijd een bedreiging vormen voor elke verdediging. Ze zullen waarschijnlijk op de counter aanvallen en proberen hun kansen te benutten via snelle uitbraken en set-pieces.”

Voorspellingen zijn gebaseerd op analyses

Een andere voorspelling van ChatGPT was het gelijkspel tussen Slovenië en Servië. Deze voorspelling was gebaseerd op een gedetailleerde analyse van de teams. Beide teams hebben een vergelijkbare speelstijl en sterke verdedigingen, wat vaak resulteert in wedstrijden met weinig doelpunten. Bovendien tonen de statistieken van hun vorige ontmoetingen aan dat wedstrijden tussen Slovenië en Servië vaak zeer competitief en evenwichtig zijn. Door deze factoren te analyseren, voorspelde ChatGPT een gelijkspel, wat wederom resulteerde in een nauwkeurige voorspelling en 200 punten in de pool.

Na de poulefase op de 3e plek

Na de poulefase staat Jessica op de derde plaats van de negentien deelnemers. Tot nu toe heeft ChatGPT 7 uitslagen volledig goed voorspeld en bij de overige wedstrijden had ChatGPT 11 keer het juiste team als winnaar aangewezen. Door naar eerdere EK-wedstrijden te kijken, doet ChatGPT voorspellingen op basis van patronen die zich in het verleden voordeden.

1-2 voorspeld voor Roemenië-Nederland

Als het aan ChatGPT ligt, is de kans groot om hoog te eindigen in de pool. ChatGPT voorspelt als uitslag 1-2 voor de wedstrijd Roemenië-Nederland, waarmee Nederland de kwartfinale zou halen. Helaas voorspelt ChatGPT geen kampioenschap voor Nederland, maar voor Spanje.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

KPN verkrijgt 100 MHz in de 3,5 GHz spectrum veiling

DigiTest: eufy Clean X8 Pro review