in ,

AI in slimme camera’s en thermostaten: de snel evoluerende wereld van domotica

Hoe worden jouw data gebruikt om je smart home-producten te trainen? Sinds de lancering van het veelbesproken ChatGPT door Open AI, werd er zelden zoveel over de mogelijkheden van artificiële intelligentie gepraat.

De slimme chatbot is zonder twijfel een belangrijke stap in de evolutie van AI, maar opvallend is dat gebruikers zich minder bewust lijken van het gebruik van AI in heel wat andere toepassingen die ze dagelijks gebruiken. Netatmo licht toe hoe artificiële intelligentie bijdraagt aan de werking van slimme camera’s en thermostaten.

Assistentie op maat dankzij AI

Bij smarthomeproducten heeft AI de kracht om het comfort en de veiligheid van gebruikers te verhogen door transparant inzicht te verwerven in hun gewoonten, en vervolgens een gepersonaliseerde en intuïtieve gebruikerservaring te verzekeren, afgestemd op hun behoeften en voorkeuren. Door het gebruik van AI kunnen slimme camera’s van Netatmo bijvoorbeeld een onderscheid maken tussen bewegingen van een boom, een dier en een persoon. Hierdoor wordt de gebruiker niet overspoeld met notificaties, maar ontvangt de gebruiker enkel een waarschuwing via de app wanneer dat nodig is. Merkt de gebruiker een fout in de herkenning van objecten, kan er eenvoudig een melding worden gemaakt om het algoritme te verbeteren.

Artificial intelligence maakt het dagelijks beheer en besturen van smarthomesystemen eenvoudiger. Wanneer de slimme Binnen- of Buitencamera en Slimme Sirene bijvoorbeeld samenwerken, is het mogelijk om het alarmsysteem zo in te stellen dat dit enkel afgaat wanneer het een onbekend gezicht detecteert terwijl er geen bekende persoon thuis is, en dat zonder internetverbinding. Bovendien kan het systeem via geolocatie automatisch ingeschakeld worden wanneer de gebruiker het huis verlaat en uitgeschakeld wanneer de gebruiker door de camera wordt herkend. Voor het energiebeheer kan AI dan weer complexe berekeningsparameters opnemen in een verwarmingsschema. Als het buiten bijvoorbeeld vriest, duurt het langer voordat binnenshuis een comfortabele temperatuur wordt bereikt en moet de verwarming op de juiste manier worden gepland. Ook kan AI detecteren of een raam openstaat en de verwarming in de betreffende kamer uitschakelen.

Privacy bij gezichtsherkenning

Ook de gezichtsherkenning bij camera’s is er dankzij AI enorm op vooruit gegaan. Zo vereisten op machine learning gebaseerde methoden vroeger geheugen- en energiebronnen waarmee camera’s simpelweg niet waren uitgerust. Nu kan AI bij gezichtsherkenningstechnologieën echter ook de privacy waarborgen door bekende gezichten in een huishouden te identificeren en alleen gezichten van vreemden op te nemen en te rapporteren.

Bovendien gebeurt de dataverwerking door alle beeldherkenningsalgoritmen in de slimme camera zelf

“Onze camera’s werken nu met de nieuwste gezichtsherkenningstechnologieën op basis van deep learning, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van vroeger. Bovendien gebeurt de dataverwerking door alle beeldherkenningsalgoritmen in de slimme camera zelf. Met andere woorden, het is niet nodig om fragmenten naar onze servers te sturen. Dat garandeert de privacy van de gebruiker, evenals een betere respons wanneer een ongewone gebeurtenis wordt gedetecteerd en een beter lokaal gebruik van accessoires zoals de slimme sirene”, vertelt Florian Deleuil, Vice President of Product Management bij Netatmo.

Steeds minder gevoelig voor vooroordelen

De gebruikte basisdatasets voor AI kunnen bepaalde vooroordelen vertonen, waaronder voor huidskleur. De identificatie en omzeiling van de aanwezigheid van vooroordelen in datasets is een apart onderzoeksgebied dat ook een sterke evolutie toont. Aanpassing van de modellering kan de vertekening helpen verminderen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een neuraal netwerk te dwingen bepaalde kenmerken te negeren. De gebruikers spelen zelf ook een grote rol hierin; door handmatige correcties te doen helpen zij om zoveel mogelijk vertekeningen in de ban te doen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Hoe online boekhouden kan bijdragen aan een efficiëntere bedrijfsvoering

Samsung breidt webwinkels voor B2B-klanten uit naar 30 landen wereldwijd