in ,

Digitest: Orbi WiFi 6-systeem AX6000

Bij ons op kantoor heeft laatst iemand zijn intrek genomen in een nieuwe nieuwbouwwoning en gezien alle coronaperikelen was één van de eerste vertrekken waar de aandacht naar uitging het kantoor op zolder. Hier lees je zijn ervaring met het nieuwste Orbi-systeem van Netgear.

De woning is voorzien van glasvezel internet van KPN en de standaard bijgeleverde router betreft een Experiabox v10. Het wifi-signaal is niet afdoende om ook op zolder lekker met diverse apparaten te werken dus gingen we aan de slag met het Orbi-systeem van Netgear. Netgear timmert al even aan de weg met zijn Mesh Wifi-netwerken en de WiFi 6 AX6000 is hun nieuwste toevoeging in dit assortiment. Wij ontvingen de versie met twee ‘Orbi’s’: de Orbi Router en de Orbi Satellite.

Installatie

De installatie is zeer eenvoudig. Je download de Orbi-app en volgt de paar stappen op en past boem je netwerk is gereed! Het is echt zo makkelijk als hier omschreven. “A child can do the laundry” zou mijn directe collega zeggen.

“A child can do the laundry” zou mijn directe collega zeggen

Ik heb gekozen om de router op zolder te zetten waar hij rechtstreeks met een Cat 6A kabel met de Experiabox in de meterkast verbonden is. De Satelilte staat in één van de slaapvertrekken op de eerste verdieping. Het netwerk is direct snel en in het gehele huis is de wifi-dekking op de smartphone en tablet maximaal.

Problemen en oplossingen

Wel liep ik tegen een probleem aan. Doordat ik niet twee netwerken wilde waardoor de apparaten steeds zouden kiezen tussen de best bereikbare heb ik mijn Orbi-netwerk dezelfde naam gegeven als het WiFi-netwerk van de KPN-router. En dit leverde problemen op naarmate we steeds meer producten in mijn huis plaatsen. zo ontstonden er problemen en begon mijn Sonos-systeem kuren te vertonen. Steeds klapte ‘ie eruit en gooide het netwerk Sonos boxen uit het systeem en zag deze vervolgens voor langere tijd niet meer.

Wat bleek het probleem? De Orbi en de Experiabox stonden te ruzieën en deelden beide een andere ip-adressen uit. Hierdoor zaten de apparaten steeds op een andere range. Doordat KPN niet toestaat dat je de Experiabox in bridge modus zet vanwege allerlei vage garantie eisen was de truc om de Orbi enigszins aan te passen. De Orbi staat nu ingesteld als accespoint en negeert zodoende zijn routerfunctie. Het probleem is hiermee opgelost en ik heb nu wat ik wilde; overal snel en betrouwbaar WiFi. Op zolder is de Mac met draad verbonden en ook de spelcomputer zit op draad. Want zowel de Orbi Router alswel de Satellite beschikken namelijk over maar liefst vier ethernet poorten!

Uiterlijk van de Orbi

De Orbi’s zijn mooi vormgegeven apparaten maar wel tamelijk aan de grote kant. Toch passen ze in ieder interieur en hoef je ze vanwege de strakke lijnen niet te verstoppen. Ze zijn mooi afgewerkt met een matte witte behuizing en lichtgrijze rand met daartussen een dieper geleden zwarte rand.

Wat beloofd Netgear met WiFi 6

  • WiFi-dekking tot 465m2
  • Ontvang 12 WiFi 6-streams en draadloze snelheden tot 6 Gbps;
  • Tri-Band, speciale WiFi 6-backhaul en 9 Gigabit Ethernet-poorten;
  • Binnen enkele minuten te installeren en beheren via de Orbi-app;
  • 2,5 Gbps Ethernet-poort voor Multi Gigabit-internetsnelheden.

Helaas is er in Nederland nog altijd geen vrije Router/modemkeuze en zit je dus vast aan het geleverde apparaat van je internet leverancier. In het mooiste geval had ik zelf een Netgear router in de meterkast willen hebben die uitstekend communiceert mét en afgestemd is op het Orbi-systeem om het maximale uit het product te halen. Beneden zijn er nu nog altijd apparaten verbonden met de KPN router die niet de beschikking heeft over WiFi 6. En omdat er steeds meer apparaten (denk aan de stoomoven en de inductieplaat op wifi) bijkomen is dit zonde. Desalniettemin ben ik zeer tevreden over mijn Orbi WiFi systeem ook al valt er veel meer uit te halen…

UPDATE en Conclusie

Zoals jullie weten schrijven we bij Digitailing onze reviews vanuit consumenten beleving maar bij mijn wel erg onnozele collega (doorgaans alleen verantwoordelijk voor de vormgeving op kantoor en geen tech-geek) moest ik toch echt even ingrijpen.
Een Orbi RBK852 systeem ter waarde van bijna achthonderd euro ga je natuurlijk niet als accespoint installeren. Vandaar dat ik in de auto ben gesprongen om er voor te zorgen dat hij het optimale uit zijn Orbi kan halen. En dat is sneller gefixt dan hij had gedacht.

Om te beginnen is de meterkast uiteraard de slechts denkbare plek om je router te plaatsen dus plaatsen we de Orbi in de woonkamer waar deze gezien zijn uiterlijk ook zeker niet misstaat! De Experiabox dient nu alleen als modem en laat Orbi het huis voorzien van dát waar het goed in is, een stabiel WiFi 6 netwerk. Nadat we de satelliet op de eerste verdieping hebben geplaatst wordt het hele huis (incl. zolder) nu dus voorzien van super snel internet (snelheden tot 6 Gbps).

En de problemen met het Sonos systeem? Die zijn na mijn tussenkomt uiteraard als sneeuw voor de zon verdwenen… Wat zeggen ze dan ook alweer? Ik moet ook alles zelf doen! 😉

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading…

0

DigiTest: Smart Slide gordijnen

De introductie van de Lenovo Legion™ Phone Duel