in

Een wijze les: ga voor WiFi 6

De Orbi staat voor snel, betrouwbaar en veilig internet in ieder huishouden – Thuiswerken blijft, ook als je straks weer naar kantoor mag. De kans is groot dat je het afgelopen jaar flink geïnvesteerd hebt in een stevig bureau, een comfortabele stoel en arbo-vriendelijke oplossingen om je rug, nek en schouders te ontzien.

Maar zorg alsjeblieft ook voor een stabiele WiFi-verbinding, want haperende videocalls en lange downloadtijden zijn niet meer van deze tijd.

Natuurlijk is je huis in de eerste plaats een plek om te leven en ontspannen. Waarschijnlijk heb je daarom ook nog een draadloos speakersysteem op je netwerk aangesloten, alsmede een gaming console voor je kind of huisgenoot, maar ook een smart tv en misschien zelfs een een videodeurbel, zodat je weet wie er voor de deur staat. Al die smart apparaten maken het leven een stuk leuker en handiger. Mits je ook geïnvesteerd hebt in goede WiFi. En dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn.

De Orbi WiFi 6 mesh-serie van netwerkspecialist NETGEAR maakt van elk huishouden een flitsend netwerk. Of je nu samenwoont met je partner, kids of met andere thuisstuderende studenten. Hieronder vier redenen om als de wifiweerga je netwerkverbinding te upgraden en je huishouden klaar te stomen voor de toekomst.

1. Investeer in nieuw materiaal

Je huidige router, heb je die al een poos? Of is het zelfs nog het doosje dat je bij je abonnement kreeg? Dan is er grote winst te behalen voor je!

WiFi 6 is de laatste standaard en is ontworpen met oog voor de enorme toename van het aantal apparaten in huis. Je zit – zéker sinds het begin van de corona – met meer apparaten op hetzelfde moment te werken. Een WiFi 6-router is de ultieme verkeersleider voor optimale bandbreedte, snelheid en betrouwbaarheid. De Orbi Mesh-systemen zorgen voor bereik in elke centimeter van je huis en zijn supersimpel in het gebruik.

2. Van een tweebaansweg naar een vier- tot twaalfbaanssnelweg

Nog even over die netwerksnelheid en – stabiliteit in je huis: met alle smart apparatuur aangesloten op dat ene netwerk is het wel zo fijn als dat toekomstbestendig is. Oudere routers, die bijvoorbeeld op WiFi 5 werken, zijn niet helemaal goed voorbereid op al die verschillende aangesloten apparaten. Daardoor ontstaan vaak files, net als op de snelweg. Met een Wifi 6-router ga je eigenlijk van een tweebaansweg naar een vier- tot twaalfbaanssnelweg, waardoor er minder opstoppingen ontstaan in je netwerkverkeer. De nieuwe WiFi 6-technologie kan daardoor dus meer streams (sessies) aan tegelijkertijd, en dat is precies wat je wil in een huishouden waar meerdere personen tegelijkertijd gebruik maken van dezelfde netwerkverbinding.

3. Zet de bandbreedte in waar nodig

Als je een dual band router hebt, wordt je netwerk verdeeld over twee frequenties: 2.4 GHz en 5 GHz. Dat is mooi, want zo kun je apparaten verdelen over de beschikbare frequenties. Het voornaamste verschil zit ’m in het bereik en de snelheid van de verbinding. De 2.4 GHz reikt verder in je huis, maar geeft de data langzamer door. Bij de 5 GHz is het precies andersom: hogere snelheden, minder bereik. Koppel je laptop dus vooral aan die laatste en zet de deurbel op 2.4.

4. Wees niet vies van kabels

De kans is groot dat je apparaten in de buurt van je router hebt staan. Bijvoorbeeld je smart tv en je Playstation. Hang die jongens gewoon via een kabel aan de router. Dat scheelt weer onnodig gebruik van je bandbreedte. Of maak een apart WiFi-kanaal aan voor je al je home-entertainment apparaten.

5. Zet ’m op de juiste plek

Last but not least: als je wil dat je router goed werkt, moet je ’m ook een centrale plek in huis geven. Zo wordt je WiFi-signaal eerlijker verdeeld over de ruimtes én haal je het maximale uit je internetabonnement. Als je je hardware (dus netwerksysteem) op de juiste plek in huis hebt staan, hoef je vaak niet eens je abonnement te verhogen.

Natuurlijk ben je soms beperkt in de keuzevrijheid, omdat je afhankelijk bent van waar het modem staat. Zorg in elk geval dat de router niet in een hoekje op de grond staat, verstopt is onder een bed, bank of zelfs in de meterkast. Zet ’m liever op je bureau of op dat kastje van net, zodat het signaal zo min mogelijk onderbroken wordt. Zo kun je in de ene ruimte ongestoord werken en kan er in de andere ruimte gegamed of Netflix gekeken worden zonder dat het internet hapert. Wel zo fijn en dit voorkomt vast vele ruzies. Het helpt dat de router er fraai uitziet, zoals de Orbi’s, want het oog (en je interieur) wil ook wat.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

De hardware-crisis: buy now or cry later! Levertijden lopen op en bedrijven moeten noodgedwongen werk stilleggen

Blijf alert met Garmin’s eerste connected Dash Cam serie