in

DigiTest: D-Link Wi-Fi 6 router (DIR-X5460) review

Nu Wi-Fi 6 de standaard begint te worden schieten deze supersnelle routers als paddestoelen uit de grond. D-Link breidt zijn portfolio uit met de premium DIR-X5460 en wij mogen ermee aan de slag.

Je ziet ook steeds meer apparaten die klaar zijn voor Wi-Fi 6 snelheden, maar daar heb je uiteraard niets aan zonder een router die hiermee overweg kan. Al meer dan dertig jaar timmert D-Link aan de weg met producten en diensten op gebied van netwerken voor thuis en zakelijk gebruik. Deze nieuwste Wi-Fi 6 router is bedoelt voor de veeleisende thuisgebruiker, gamer of thuiswerker.

Wi-Fi 6 in het kort

De toekomst van Wi-Fi wordt het genoemd, echter zal de ontwikkeling op dit gebied niet stilstaan en komt Wi-Fi 6E ook al om de hoek kijken. Het blijft uiteindelijk een balans tussen welke apparaten maken er eventueel gebruik van, en hoe snel gaat de ontwikkeling van deze netwerken. Maar hoe snel is deze next gen netwerksnelheid nu eigenlijk?

802.11AX heeft ten opzichte van zijn AC broertje vier keer meer capaciteit om data door te voeren. Bij elkaar opgeteld kan Wi-Fi 5400 Mbps doorvoeren en dat is ruim tweemaal zoveel. Orthogonal Frequency Division Multiple Access, ofwel OFDMA brengt de pakketjes data bijvoorbeeld niet vier keer naar ieder apparaat dat daar om vraagt, maar doet er vier tegelijk. Wel zo lekker in een huishouden waar tegelijkertijd 4K Netflix wordt gestreamd, 4K wordt gegamed en je ook nog aan het thuiswerken bent… en dat is hier bij ons dus het geval.

D-Link DIR-X5460

Goed, Wi-Fi 6 it is! En dat gaan we krijgen ook van D-Link. Het installeren van D-Link apparaten verloopt zoals bij zoveel apparaten tegenwoordig via de app. Het is serieus té eenvoudig, waar je vroeger nog naar ip-adressen moest surfen via je browser of wachtwoorden moest intikken scan je nu gewoon de QR-code en wordt de router herkent (wel eerst even de LAN-kabel in de Gigabit WAN-poort steken uiteraard). De koppeling met de router is gemaakt en je kan het admin wachtwoord aanpassen, herstarten en je apparaten kunnen verbinding maken met de router.

De zes aanwezige antennes zorgen voor een extra groot bereik en de snelheden heb ik zojuist hierboven al genoemd (600 Mbps op 2,4 GHz; 4.800 Mbps op 5 GHz). Er is ook ruimte om vier apparaten op draad aan te sluiten via de aanwezige Gigabit LAN-poorten (link aggregation mogelijk). De D-Link 1,5GHz tri-core processor zorgt ervoor dat alles soepeltjes blijft lopen want dat is nodig gezien de hoeveelheid data die wordt doorgevoerd. Dit is ook makkelijk te testen met de ingebouwde internetsnelheid testen (powered by Ookla®).

De zes aanwezige antennes zorgen voor een extra groot bereik en de snelheden heb ik zojuist hierboven al genoemd

Via de aanwezige USB 3.0 of 2.0 poort kun je ook nog randapparatuur aansluiten als een USB-stick met data of media dat vervolgens herkend wordt in je netwerk. De WPA-3 beveiligingsstandaard maakt het plaatje compleet. Op de doos had ik nog iets zien staan wat ik niet helemaal kon thuisbrengen; de logo’s van Amazon Alexa of Google Assistant. Een (grappige) toevoeging welke je waarschijnlijk niet vaak zult gebruiken, je kan dus bijvoorbeeld je gastnetwerk aan zetten via Google of wat dacht je van; ‘Alexa, vraag D-Link Wi-Fi om mijn router te herstarten.

Conclusie

Voor een adviesprijs van € 226,00 haal je de D-Link DIR-X5460 in huis en als je zoals ons inmiddels al wat apparaten bezit die Wi-Fi 6 compatible zijn (iPhone, iPad, MacBook M1) ga je heel vrolijk worden. Een optie welke ik nog moet noemen is de ‘parental control’ functie, erg handig om je kinderen bijvoorbeeld een schermlimiet te stellen, dat voorkomt discussies achteraf 😉

Reacties

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

De kleur van geluk

T-Mobile geeft gas met supersnel glas