in

DigiTest: D-Link 6-poort Multi-Gigabit Switch review

Ons kantoor hebben we een aantal jaar geleden voorzien van nieuwe CAT6a LAN-kabels. Tevens zijn die doorgetrokken naar het woonhuis en alle slaapkamers. Onze NAS met alle data en media heeft een 10 Gigabit poort dus dat vulde elkaar lekker aan.

Alles leuk en aardig natuurlijk, maar hoe krijgen we die 10 Gigabit snelheid bij alle computers op kantoor en de andere kamers? Op zoek naar een goede switch dus… die waren toen ècht mega duur, gelukkig is dat tegenwoordig anders. De D-link DMS-106XT 6-poort Gigabit switch (unmanaged) kun je al aanschaffen voor onder de tweehonderd euro.

Looks

Looks zijn natuurlijk niet echt belangrijk voor een switch, die waarschijnlijk bij een ieder die er één in huis heeft in de meterkast staat. Toch is het bij de 106XT het vermelden waard. Een mooie donkergrijze aluminium behuizing, tabs toelopend naar de voorzijde waar een multicolor LED strip de switch een futuristische look geeft. Het aluminium heeft ook nog een ander voordeel, het maakt de switch stiller in gebruik. De reddot design award zegt in deze eigenlijk wel genoeg!

Features en gebruik

Een bedraad netwerk blijft gewoon stabieler, maar met WiFi 6 haal je tegenwoordig ook hoge draadloze snelheden, mits je ontvangende devices het aankunnen uiteraard. Onze afdeling vormgeving werkt dag in dag uit met grote bestanden vanaf de server en dat wil je niet draadloos doen.

Van de zes poorten aanwezig op deze D-Link 10-Gigabit switch zijn er vijf 2.5Gb en één poort 10Gb. Precies gemaakt voor thuiskantoren of kleine bedrijven. In ons geval sluiten we de NAS aan op de 10-Gigabit poort en onze twee grafische Macs op 2.5Gb poorten. Niet normaal wát een verschil in snelheid t.o.v. de 1000Mbit verbinding die we hiervoor hadden. In de praktijk kunnen we nu dus onze magazines maken in InDesign in hoge weergave modus rechtstreeks vanaf de NAS. Dat wil dus zeggen dat alle highress beelden continu getoond worden zonder haperingen, super!

Niet normaal wát een verschil in snelheid t.o.v. de 1000Mbit verbinding die we hiervoor hadden

We hebben nu nog drie poorten over waarvan we er één gebruiken voor de WiFi 6 router, hierdoor haal je dan ook gelijk de maximale snelheid uit een WiFi 6 router. Aangezien redacteurs vaak gewoon draadloos met hun laptops werken komt dat perfect uit. In andere delen van ons huis wordt ook gebruik gemaakt van een gaming computer en Xbox Series X… daar gebruiken we de overige poorten voor.

Hoog tijd om eens te kijken wat de switch nog meer kan. Eén knop die direct opviel is de ‘turbo mode’ knop aan de achterzijde. Een druk op deze knop zorgt voor ultra lage latentie op basis van poortgebaseerde QoS-prioritering. In praktijk houd dat in dat bij transfers van grote media bestanden of videogesprekken deze gebruik maken van de maximale snelheden, ook bij HD gaming geeft dit voordelen. De meerkleurige LED geeft overigens de status van de turboknop aan en bovenop de switch zie je met witte lichtjes aangeven welke poorten gebruikt worden.

Conclusie

Had ik al gezegd dat deze switch precies voor onze werk/woon omstandigheden gemaakt is? De D-Link Gigabit Switch werk gewoon super en is plug & play aan te sluiten. Het is een unmanaged switch (dus geen poort manager) maar heeft wel een eigen hardwarematige QoS zoals hierboven besproken. Niet bedoelt voor grote  bedrijven met gecompliceerde netwerken, maar super betaalbaar en zeker een aanrader voor veeleisende thuiswerk netwerken en kleine bedrijven.

Reacties

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

DigiTip: 2x D-Link USB-C Hubs

DHL Parcel opent klimaatneutrale CityHubs voor last mile