in , ,

DigiTest: Sony XD93 4K UHD TV

Vorige week (tijdens het testen van de Sony Playstation VR-bril) gaven we al aan dat we deze test uitvoerden op een ander nieuw topapparaat van de electronica-gigant uit Japan

Al ruim twee weken genieten we op onze redactie van de XD93 4K UHD TV, tijd voor een review! Waanzinnige kleuren & weergaloze schoonheid, zo omschrijft Sony de XD93 op haar website en laten we er maar niet omheen draaien, daar is geen woord van gelogen.

Uiterlijk & HDR
Na het openen van de de enorme doos halen we het ultradunne maar zware 65″ scherm tevoorschijn en plaatsen deze op de kleine stijlvolle rvs voet, het geheel lijkt hierdoor wel te zweven. Bij de Red Dot Awards 2016 werd de XD93/94 bekroond voor het uitstekende productontwerp, wat ons betreft meer dan terecht. Over de achterzijde van de tv is ook goed nagedacht, de kabels zijn eenvoudig weg te werken achter een afneembare klep en komen dan in het midden onderaan bij de voet weer tevoorschijn.

Het glanzende scherm is voorzien van een Slim Backlight Drive™, deze innovatieve techniek zorgt ervoor dat het scherm dubbellaags verlicht wordt op de plekken waar het nodig is. Hierdoor is het mogelijk de tv zó dun te maken en toch een zeer goede beeldkwaliteit met hoog contrast te geven, dit wordt nog eens versterkt door het door Sony ontwikkelde Xtended Dynamic Range™ PRO-algoritme.

 

High Dynamic Range is in 2016 de standaard voor veel televisiefabrikanten voor het verbeteren van de beeld- en kleurkwaliteit van televisies. HDR zorgt voor een sterk verbeterde helderheid en hoger contrast, maar draagt ook bij aan betere/diepere kleuren. Bij het opstarten van UHD-content op Netflix schakelt de XD93 direct naar HDR en daar waar 4K-films en series al genieten is op Netflix, geeft HDR nog meer contrast en kleurdiepte. Ook het bekijken van de aanwezige 4K-demofilmpjes op YouTube was een genot. Bij gewone tv-uitzendingen of bronnen zonder HDR-signaal kan je beter geen gebruik maken van de HDR-voorkeursinstelling (deze is dan ook meestal niet beschikbaar) want dan komende de kleuren niet goed over.

4K beeld & Android
HDR in combinatie met 4K-beelden vereist naast een flinke internetsnelheid uiteraard ook een sterke processor. De XD93 maakt gebruik van een Sony’s 4K X1-processor welke onder andere ruis vermindert en het detail vergroot. 4K X-Reality PRO-beeldverwerking doet hier nog een schepje bovenop, gebruikmakend van verschillende ruisonderdrukkingstechnologieën worden de beelden nóg natuurlijker en scherper, elke pixel wordt beoordeeld voor de beste weergave en detail.

Via de uitgebreide maar overzichtelijke afstandsbediening met onder andere voorkeursknoppen voor Google Play en Netflix kom je met een druk op de ‘home-knop’ in een overzicht waar ook alle Android opties/apps te vinden zijn. Alle handige vooringestelde apps als Youtube, videoplayer, internet browser of Spotify zijn al voor je geïnstalleerd maar ook bijvoorbeeld de populaire VLC-player is hier te vinden. Via de Google Play Store open je helemaal een oneindige wereld van apps en games. Overigens kan je via de afstandsbediening ook gesproken opdrachten geven, hetgeen super werkt bij bijvoorbeeld YouTube.

 

Conclusie
Vergeten we nu helemaal te vermelden dat de XD93 is voorzien van Google Cast? Erg handig, zo konden we bij gebrek aan Ziggo kabel-tv via de Ziggo Horizon App op onze iPad de F1 van Dubai casten naar onze nu al favoriete tv van dit moment. Uiteraard is de tv voorzien van een ruim aantal van alle bekende aansluitingen als HDMI (ARC), USB maar ook een dubbel uitgevoerde DVB-C/S/T tuner. Niet UHD-bronnen worden opgeschaald en zien er mooier uit dan origineel, echter komt de XD93 het best tot z’n recht bij films of series die klaar zijn voor HDR. Ik vermoed dat er hier heel wat ‘genetflixt’ gaat worden tijdens de komende Kerstvakantie!

• Meer informatie
• Technische details

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

KlikAanKlikUit is uitgeroepen tot winnaar binnen de Smart Home branche

Thuiswinkel Awards verder als Shopping Awards