in

Ouders meest invloedrijk bij aanschaf studielaptop

Campusshop.nl doet onderzoek onder grote groep studenten РStudenten die voor hun studie een laptop aanschaffen beschouwen hun ouders als hun nummer ̩̩n informatiebron. Andere belangrijke factoren zijn online fora, studiegenoten en het winkel personeel. Dit blijkt uit onderzoek van Campusshop.nl, onderdeel van de Paradigit groep, onder bijna 500 eerstejaars mbo en hbo studenten. Met name meiden gaan op het advies van hun ouders af, waarbij zij ook meer dan jongens de voorkeur hebben voor fysieke winkels omdat zij de laptops hier kunnen voelen en bekijken.

Campusshop.nl, onderdeel van de Paradigit groep, werkt in nauwe samenwerking met ruim 130 onderwijsinstellingen in Nederland. Met het onderzoek wilden zij erachter komen wat de wensen van de student, de belangrijkste aankoopcriteria en de trends van dit moment zijn. Uit eerdere cijfers bleek al dat 1 op de 3 studenten gaat studeren met hun eigen laptop en nog één derde deel een nieuwe laptop aanschaft bij aanvang van hun studie. De overblijvende studenten kijken eerst de kat uit de boom, zodat ze op school en bij medestudenten kunnen zien wat er precies nodig is. Bij de keuze van een laptop staat niet de laagste prijs voorop, maar de prijs/prestatie verhouding, de accuduur en het gewicht.

 
Dat ouders de belangrijkste informatiebron zijn was een verrassende uitkomst, vooral omdat zij niet de hoofdsponsors zijn voor de student: tweederde van de studenten koopt de laptop namelijk gewoon zelf. Voor jongens zijn internetfora een belangrijke tweede, terwijl meiden de verkoper op de winkelvloer een tweede stem geven.
 
Verder bleek uit het onderzoek dat:
-De student massaal voor een laptop gaat. 97% van de studenten koopt namelijk een laptop en slechts 3% kiest een tablet.
-Je niet meer hoeft aan te komen met een ‘baksteen’, de studentenlaptops van 2013 zijn klein, licht en snel. Het aandeel laptops met een klein scherm (13/14 inch) is gestegen van 4,3% naar 17%, terwijl het aandeel laptops met een groot scherm (17 inch) juist is gedaald van 11% naar 4,6%. Het aandeel laptops met een scherm van standaard formaat (15/16 inch), daalde van 85% naar 78%.
-Alle laptops van 2013 zijn uitgerust met het nieuwe Windows 8 besturingssysteem, dat speciaal is ontwikkeld voor tablets en laptops met aanraakschermen. Door de hogere prijs zijn laptops met aanraakscherm nog niet populair. Slechts een klein deel (4,3%) van de studenten heeft hier een meerprijs van €100,- voor over. 
 

Microsoft stelt release Xbox One in Nederland en België uit tot begin 2014

Review: Lost Planet 3