in

iPad is multimedia gigant

Apple onthulde woensdag zoals verwacht zijn nieuwe tabletcomputer in San Francisco. De iPad heeft vrijwel dezelfde functionaliteit als een iPod Touch en bevat een 9.7-inch scherm met een vergroot touchscreen-keyboard in software. De multimedia-tablet Is niet alleen geschikt voor video muziek en foto’s maar ook goed als e-reader te gebruiken
Het 16 GB-basismodel met WiFi-support gaat vanaf maart 499 dollar kosten; het 64 GB-topmodel met WiFi- en 3G-support zou vanaf april voor circa $ 829 verkrijgbaar zijn.

Volgens Apple-topman Steve Jobs zal Apple de iPad in een zestal uitvoeringen gaan aanbieden. Naast het basismodel zijn er nog twee WiFi-modellen met 32 ($ 599) en 64 ($ 699) GB. Daarnaast komen er drie varianten met naast WiFi- ook 3G-ondersteuning voor $ 629 (16 GB), $ 729 (32 GB) en $ 829 (64 GB). Apple zal tevens enkele specifieke iPad-accessoires als een fysiek keyboard annex minidock en opberghoezen aanbieden.

De ingebouwde batterij zou op een enkele acculading tot tien uur meegaan. Draadloze Bluetooth 2.1 en WiFi 802.11n-netwerkverbindingen behoren tot de standaarduitrusting. Daarnaast zijn er de drie uitvoeringen die tevens in 3G-ondersteuning voorzien. De iPad zou vrijwel alle iPhone/iPod Touch-applicaties kunnen draaien, eventueel inclusief vergroot beeld. Verschillende grote uitgevers zullen iPad-apps uitbrengen om het apparaat ook als e-book-reader en spelcomputer te laten functioneren. Als e-reader beschikt de iPad over een eigen iBooks-leesapplicatie die oogt en functioneert als een interactieve boekenkast.

Steve Jobs omschreef de iPad als een mobiel apparaat tussen smartphones en laptops. Het kan dezelfde taken verrichten, maar dan wel beter; anders heeft het geen bestaansrecht. Dankzij de standaard compatibiliteit met iPhone-apps en de iTunes Store heeft de tabletcomputer al bij zijn debuut een softwarecatalogus met circa 140.000 applicaties achter de hand. Daarnaast lanceerde Apple een eigen iWork-applicatiebundel voor de iPad met een aangepaste gebruikersinterface voor multitouch-gebruik.

MSI moederbord met 32 nm-processor

Nieuwe hd-mediaspeler Eminent met dts