in

Winkeliers: “Leg macht creditcardmaatschappijen aan banden!”

Deze week spreekt de Tweede Kamer over voorstellen van de Europese Commissie om de problemen op de creditcardmarkt op te lossen. Detailhandel Nederland ziet deze voorstellen als een stap in de goede richting. De belangenbehartiger van winkeliers roept de Tweede Kamer op zo snel mogelijk een einde te maken aan de dominante positie van creditcardmaatschappijen.

Winkeliers ergeren zich al jarenlang groen en geel aan de torenhoge vergoedingen en onredelijke eisen die vastzitten aan het gebruik van de creditcard. Het voorstel dat deze week in de Tweede Kamer wordt besproken moet hier een einde aan maken.

Het belangrijkste winstpunt van het voorstel van de Europese Commissie is dat de torenhoge creditcardtarieven aan banden worden gelegd. Momenteel moeten winkeliers voor elke creditcardbetaling een vergoeding betalen die kan oplopen tot enkele euro’s per transactie. Deze tarieven liggen tot wel veertig keer hoger dan de tarieven van pinbetalingen. De Europese Commissie wil dat de vergoeding beperkt wordt tot een lager percentage van ongeveer 0,3 procent van het aankoopbedrag. Dit leidt tot lagere kosten voor winkelier en consument.

Daarnaast maakt de Europese Commissie in haar voorstel een einde aan enkele onredelijke eisen die creditcardmaatschappijen aan winkeliers stellen. Zo mag een creditcardmaatschappij niet langer verplichten dat een winkelier alle type kaarten van een maatschappij accepteert. Tot slot wil de Europese Commissie dat er transparanter wordt gemaakt hoe de tarieven van een creditcardbetaling zijn opgebouwd.

Detailhandel Nederland ziet de voorstellen van de Europese Commissie als een stap in de goede richting. Dit leidt tot lagere kosten voor winkelier en consument. Detailhandel Nederland roept de politici in de Tweede Kamer en het Europees Parlement dan ook op om er voor te zorgen dat deze voorstellen zo snel mogelijk worden ingevoerd. Bovendien moeten de voorstellen verder worden aangescherpt door bijvoorbeeld het vaststellen van nog lagere tarieven, een snellere invoeringsdatum en het uitbreiden van de richtlijn naar meerdere typen creditkaarten.

De misstanden rondom creditcardbetalingen zijn al jarenlang onderwerp van maatschappelijke en politieke discussie. Zo voerde de Europese Commissie meerdere gerechtelijke procedures tegen de creditcardmaatschappijen en werd in Amerika een grote rechtzaak afgekocht.

Secretaris Betalingsverkeer van Detailhandel Nederland Tom Ponjee: “De discussie over creditcardmaatschappijen loopt al zo’n twintig jaar. Het is mooi dat dit onderwerp nu op de agenda staat van de Tweede Kamer en het Europees Parlement. Het is tijd dat politici daadwerkelijk paal en perk stellen aan het machtsblok van creditcardmaatschappijen.”

Webwinkelier kijkt door roze bril naar 2020

Olympus breidt haar bekroonde OM-D lijn uit