in

Digitale chaos in veel Nederlandse huishoudens

Foto’s, films, documenten, muziek verspreid over 14 verschillende apparaten, meestal zonder back-up.

Nederlandse gezinnen hebben gemiddeld veertien apparaten in huis waarop hun digitale content opgeslagen staat. Dat blijkt uit onderzoek van WD. De ‘digitale chaos’ bestaat uit vele honderden gigabytes aan vaak unieke en dierbare films, foto’s en documenten op een veelheid aan apparaten. Hoewel bijna 80 procent van de ondervraagden zichzelf georganiseerd noemt, maakt nog niet de helft geregeld een back-up.

WD heeft onder 8.000 mensen in vijf Europese landen onderzoek laten doen naar het aantal en het type digitale apparaten dat mensen in huis hebben en de discipline in het maken van back-ups. Nederlanders hebben net als Engelsen gemiddeld veertien digitale apparaten in huis waarop bestanden zijn opgeslagen. Duitsers en Italianen hebben er vijftien, Spanjaarden zestien. Soorten apparaten in een gemiddeld Nederlands huishouden zijn : PC, smartphone, laptop, tablet, externe harde schijf, digitale camera, MP3-speler, SD-card en USB-stick; en van een aantal zijn er dus meer dan één in huis.

55 procent maakt niet of niet regelmatig een back-up
Uit het onderzoek blijkt ook dat 79,2 procent van de ondervraagden zichzelf georganiseerd vindt. Tegelijkertijd zegt nog geen 45 procent dat ze regelmatig een back-up maken van hun digitale bestanden. De meerderheid doet dat dus niet of niet regelmatig. Ruim 18 procent zegt niet te weten hoe dat moet, bijna 13 procent zegt er geen tijd voor te hebben en nog een kleine 13 procent vindt het teveel gedoe; 16,8 procent vindt het zonde van zijn tijd of ziet het nut er niet van in. Dat betekent dat meer dan de helft van alle dierbare, persoonlijke en onvervangbare digitale herinneringen in Nederlandse huishoudens het risico loopt om verloren te gaan.

Voorkom dat waardevolle herinneringen verloren gaan
Volgens Emiel Witteveen, Regional Marketing Manager Branded Products bij WD, leidt de digitale chaos onherroepelijk tot ongelukken in huishoudens. “Bijna al onze herinneringen op foto en film zijn tegenwoordig digitaal. Als meer dan de helft zegt niet geregeld back-ups te maken, dan is het een kwestie van tijd tot er onvervangbare bestanden verloren gaan. Bijna een op de vijf weet niet hoe ze regelmatig back-ups moeten maken. Met My Cloud, de serie opslagproducten van WD die het mogelijk maakt om een persoonlijke cloud in te richten, kunnen huishoudens heel gemakkelijk hun persoonlijke bestanden op één plek opslaan, organiseren en back-uppen. Daarmee is het erg eenvoudig te voorkomen dat waardevolle foto’s, films, documenten en muziek verloren gaan. Bovendien is het dankzij My Cloud erg simpel om die bestanden te delen met familie en vrienden. My Cloud, en andere opslagoplossingen van WD, helpen huishoudens bij het beteugelen van de digitale chaos.”

Online bestedingen groeien met 8,5% naar 10,6 miljard euro

Woud van keurmerken groeit