in

Adobe introduceert mobile apps en hardware voor creatives en ontwikkelaars

Nieuwe, met Creative Cloud verbonden iPad-apps en hardware voor schetsen, nauwkeurig tekenen en fotografie verbeteren de creatieve workflow

Adobe heeft een nieuwe suite met mobile apps uitgebracht. De suite bevat tevens aanvullende hardware om Adobe Creative Cloud, het vlaggenschip van Adobe voor creatieve professionals wereldwijd, te verbinden met de iPad. Een digitale pen – Adobe Ink – en digitale liniaal – Adobe Slide – bieden ontwerpers volledig creatieve vrijheid en functionaliteit op mobile devices. De apps Adobe Sketch en Adobe Line tillen digitaal schetsen en nauwkeurig tekenen op de iPad naar een hoger niveau. Beide toepassingen zijn geoptimaliseerd om de nieuwe hardware te ondersteunen. De derde app, Adobe Photoshop Mix, biedt door de verbinding met Creative Cloud een mobile workflow voor iedereen die volledig toegang wil tot de krachtige, creatieve vormgeeftools op zijn mobile device. Bovendien is Lightroom mobile nu niet alleen beschikbaar op iPad maar ook voor iPhone. Zo biedt Adobe de meest efficiënte manier om afbeeldingen te beheren en bewerken op desktop, mobile devices en het internet.

Sketch, Line en Photoshop Mix bieden nieuwe manieren om locatieonafhankelijk content te creëren en verbinding te maken met materialen die staan opgeslagen in Creative Cloud. De apps zijn ontwikkeld met de nieuwe Creative Software Development Kit (SDK) van Adobe. Dit versnelt de ontwikkeling van mobiele apps die gebruik maken van cloud-gebaseerde technologieën van Adobe door derden. De SDK zorgt voor gestroomlijnde creatieve workflows tussen device en desktop. De SDK biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om PSD-bestanden van Photoshop toe te voegen en te bewerken in hun mobile apps. Hierdoor kunnen mobile apps en desktop tools zoals Photoshop en Illustrator samenwerken en beschikken creatieve professionals over nieuwe mogelijkheden om afbeeldingen te bewerken in de cloud.

“De nieuwe mobile apps, hardware en Creative SDK van Adobe zijn perfect voor creatieve professionals. De oplossingen zijn echter zo ontwikkeld dat ook minder ervaren creatievelingen er direct mee aan de slag kunnen”, zegt Scott Belsky, vice president of product and creative community bij Adobe. “Vandaag introduceren we tekentools van het hoogste niveau, die designers toegang geven tot hun favoriete kleurpaletten en die het zelfs mogelijk maken om te knippen en plakken tussen verschillende devices. Dit is nog maar één voorbeeld van wat SDK de creatieve sector te bieden heeft.”

Adobe Sketch en Line werken beiden goed samen met Adobe Ink en Slide. De apps zijn goed zonder stylus te gebruiken en beschikken over een virtuele liniaal – de Touch Slide – voor het tekenen van rechte lijnen zonder hulpmiddelen. Sketch en Line zijn bovendien verbonden met Behance. Hierdoor kunnen designers werk eenvoudig delen en feedback ontvangen binnen een community bestaande uit ruim drie miljoen creatieve professionals. Dit zijn de nieuwe apps en hardware op een rij:

Mobile Apps

  • Adobe Sketch, een social schets-app voor de iPad om vrij te kunnen schetsen. Sketch biedt designers een app om inspiratie te verzamelen, schetsen te maken en werk te delen met de community. Creëer met essentiële tekentools zoals een potlood, balpen, stift, kwast en gum. Ontvang live feedback uit de community tijdens je werk.
  • Adobe Line, de eerste iPad-tekentool op de markt voor nauwkeurig tekenen en schetsen. Line herontdekt de kunst van het schetsen en combineert traditioneel schetsen met strakke rechte lijnen, French curves en perfecte vormen. Het is mogelijk om te tekenen in aanzichten of perspectief. Line kan worden gebruikt in samenwerking met Slide en blaast oude tekentools – zoals de linialen, tekenhaken en mallen – nieuw leven in en maakt ze beschikbaar voor de mobiele wereld. Ook biedt de app toegang tot tools en kleurpaletten uit Adobe Kuler en de mogelijkheid om werk eenvoudig te delen. 
  • Photoshop Mix, de meest nauwkeurige app voor het maken van composities en masking op de iPad. Photoshop Mix biedt krachtige cloud-gebaseerde beeldbewerkingstechnologie voor de iPad, inclusief Upright, Content Aware Fill en Camera Shake-reductie. Het biedt mogelijkheden om foto’s te verbeteren, te verzamelen, uit te knippen en samen te stellen. Ook kunnen PSD-bestanden worden geopend en opgeslagen, wat zorgt voor een continue workflow met Photoshop CC op de desktop.
  • Lightroom voor iPhone, breidt de mogelijkheden van Lightroom mobile voor de iPhone uit. Het biedt de meest efficiënte manier om afbeeldingen te beheren en bewerken met de desktop, mobile devices en het internet. Verder is ook Adobe Voice, een gratis animatie video-app voor iPad, geüpdatet om samen te kunnen werken met je Lightroom-catalogus.
  • Creative Cloud voor iPad en iPhone, een nieuwe app die Creative Cloud-leden toegang geeft tot hun bestanden en materialen via mobile devices.


Creative Hardware

  • Adobe Ink, een mooie driezijdige, hydro-gevormde, aluminium stylus voor de iPad’s iOS7. Gebruikers kunnen hiermee gecontroleerd en expressief tekenen en zijn hiermee verbonden met de Creative Cloud. Via de pen hebben zij toegang tot creatieve materialen waaronder hun favoriete tekeningen, foto’s en kleurpaletten van Adobe Kuler. De drukgevoelige, lichtgewicht pen is gebalanceerd voor comfortabele grip en gebouwd met Adonit Pixelpoint™-technologie.
  • Adobe slide, een digitale liniaal voor iPad met iOS7 die perfect werkt in combinatie met Adobe Ink. Het is een moderne variant van de traditionele tools die we kennen van voor het computertijdperk. Slide biedt de mogelijkheid om nauwkeurig te schetsen, rechte lijnen te trekken en perfecte cirkels en andere vormen en maken op de iPad.


Nieuwe SDK legt fundament voor Creative Cloud as a Platform

De nieuwe Creative SDK is een software-bibliotheek die ontwikkelaars de mogelijkheid biedt om in te haken op creatieve technologieën van Adobe en om mobiele apps te bouwen. Enkele nieuwe mogelijkheden zijn: zoeken naar bestanden die zijn opgeslagen in de Creative Cloud en het benutten van onderdelen uit PSD-bestanden, benutten van Adobe’s Touch Slide-software om rechte lijnen te tekenen en toegang tot diensten om afbeeldingen in de cloud te bewerken zoals Content-Aware Fill en Upright. Adobe Photoshop Mix benut deze nieuwe API’s en biedt een goede technologie om een Photoshop-uitstraling te creëren en beelden te combineren. Adobe Creative SDK is aanvankelijk gericht op het ontwikkelen van applicaties voor iOS en wordt momenteel getest door een selecte groep ontwikkelaars. Binnen enkele maanden zal een bèta-versie beschikbaar zijn.

Verder heeft Adobe ook Adobe Voice verbeterd. Dit is een gratis storytelling-app met geanimeerde video voor iPad om eenvoudig aantrekkelijke video’s te creëren en delen. Sinds de release van de app in mei zijn er meer dan vijftigduizend video’s gedeeld met Adobe Voice. Adobe Voice synchroniseert naadloos met fotocollecties van Lightroom-gebruikers dankzij Creative cloud.

Prijs en beschikbaarheid
Adobe Sketch, Line en Photoshop Mix zijn gratis applicaties en zijn beschikbaar in het Engels, Frans, Duits en Japans in de App Store van Apple®. Adobe Ink en Slide zijn momenteel alleen nog beschikbaar in de Verenigde Staten en later dit jaar ook in Europa. Ze zijn dan beschikbaar via Adobe.com voor 199 dollar.

Europese e-commerce groeit naar 363 miljard euro in 2013

De beste en helderste installatieprojectoren van Epson