in

Opstelten doet 3 miljoenste contactloze pinbetaling

Nederlanders betalen steeds vaker contactloos met hun betaalpas of mobiele telefoon.

Minister Opstelten van Veiligheid & Justitie verrichtte vandaag in de Kruidvat-winkel in Leidschendam de 3 miljoenste contactloze pinbetaling van dit jaar. Hij riep iedereen op vaker met de pinpas te betalen en contant geld in de muur te laten zitten. Met de opmars van het contactloze pinnen wordt de veiligheid bij de kassa aanzienlijk verder vergroot.

Sinds de uitrol van contactloos betalen begin 2014 groeide het aantal betalingen tot 3 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland. Deze manier van betalen is vooral handig bij lage bedragen (tot en met 25 euro), omdat er dan geen pincode nodig is. Inmiddels zijn er bijna 7 miljoen betaalpassen en mobiele telefoons in omloop waarmee consumenten contactloos kunnen pinnen. Bij winkeliers staan 47.000 betaalautomaten waarop zij contactloze pinbetalingen kunnen ontvangen.

Contactloze pinbetalingen zijn sneller en efficiënter dan betalingen met contant geld. Detailhandel Nederland vindt daarnaast vooral het veiligheidsvoordeel ten opzichte van contant geld van belang. Secretaris Winkelcriminaliteit Bert van Steeg: “Bijna iedere dag is er een overval gericht op contant geld. Dit heeft grote impact op winkelmedewerkers. Pinnen is veel veiliger. Het contante geld, en daarmee de potentiële buit in winkels, neemt er door af. Ook de materiële schade door pinfraude is in de afgelopen jaren spectaculair gedaald naar 640.000 euro in de eerste helft van 2014. Het is dus veiliger als mensen pinnen.”

Momenteel wordt zestig procent van alle betalingen in de winkel nog contant gedaan. Bovendien gaan drie op de vier transacties onder de tien euro nog contant. Het contactloze pinnen wordt vooral gezien als alternatief voor kleine snelle betalingen. Minister Opstelten legt uit: “Met de contactloze pas wordt het voor de klant nog gemakkelijker om deze kleine bedragen snel en veilig te pinnen. Je hoeft niet eens een pincode in te toetsen tot een bedrag van 25 euro.”

Campagne Minder cash, wel zo veilig
Opstelten verrichtte de 3 miljoenste contactloze betaling vandaag ter gelegenheid van de start van de Week van de Veiligheid (6 t/m 12 oktober). In deze week staat het thema ‘minder cash, wel zo veilig’ centraal. Dit thema is gekozen om te laten zien welke mogelijkheden er voor winkeliers zijn om het aanwezige contante geld in de winkel te verminderen. Op die manier worden winkels minder interessant voor een overval.

Bigben Interactive en Studio 100 sluiten langlopende licentiedeal

Netgear verbetert prestaties van zakelijke producten met nieuwe draadloze access points, firewalls en storage