in

Kaspersky Lab: gebruikers zien te weinig risico in uitlenen apparaten

32% neemt geen voorzorgsmaatregelen om wachtwoorden en persoonlijke gegevens te beveiligen

Volgens een onderzoek dat gezamenlijk is uitgevoerd door B2B International en Kaspersky Lab neemt 32% van de respondenten die een apparaat met internetverbinding delen met familieleden, collega’s of vrienden geen enkele voorzorgsmaatregel om hun informatie te beschermen. Ze zien geen risico’s in het delen van deze apparaten, hoewel dit de kans aanzienlijk vergroot dat op het apparaat opgeslagen gegevens worden gestolen of verloren gaan. In feite geldt: hoe meer mensen gebruik maken van een apparaat, hoe groter de kans dat een van hen een fout maakt en in een truc van cybercriminelen trapt.

Tegenwoordig is de eigenaar van een computer, telefoon of tablet vaak niet de enige persoon die dat apparaat gebruikt voor toegang tot internet – een op de drie respondenten geeft aan dat zij apparaten delen. 28% van de respondenten deelt apparaten met andere volwassenen in hun huishouden, 5% leent ze uit aan hun kinderen, terwijl 1% zelfs toestaat dat collega’s en andere kennissen hun apparaten gebruiken. Opvallend is dat dit geldt voor de apparaten die het vaakst gebruikt worden voor internettoegang. Dit betekent dus dat de kans groot is dat ze waardevolle gegevens bevatten, zoals wachtwoorden, account- en inloggegevens.

Een gedeeld apparaat niet beveiligen is zeer gevaarlijk – niemand kan er volledig zeker van zijn dat andere gebruikers zich voldoende bewust zijn van cyberdreigingen: een onervaren gebruiker kan worden misleid door een oplichter of een kwaadaardig bestand downloaden. Desondanks neemt 32% van de ondervraagden die hun computers, telefoons en tablets met anderen delen geen veiligheidsmaatregelen, omdat ze ‘geen enkel risico zien’. Slechts 33% van de gebruikers maakt back-up kopieën van belangrijke gegevens voordat ze een apparaat aan iemand anders geven. 32% beschermt gegevens met een wachtwoord en 22% probeert geen waardevolle gegevens op te slaan op dergelijke apparaten.

Martijn van Lom, General Manager Benelux bij Kaspersky Lab, heeft enkele adviezen voor gebruikers: “Het delen van een computer of smartphone verhoogt de kans op malware-infectie, gegevensverlies of accountdiefstal, dus is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Maak altijd back-ups van belangrijke bestanden; verwijder informatie die niet in verkeerde handen mag vallen, vooral door het automatisch invullen van formulieren uit te schakelen; probeer controle te behouden over de toegangsrechten van gebruikers op het apparaat en gebruik programma’s die bescherming bieden tegen cyberdreigingen.”

Sitecore en Microsoft dichten samen het gat tussen in-store en digitale customer experience

Fujifilm introduceert de Fujifilm XQ2