Magazine Nestor van seniorenorganisatie Unie KBO liet samen met www.GSMinfo. nl verschillende telefoons testen. De testpersonen (65 tot 78 jaar) probeerden gedurende vier weken elke week een andere mobiele telefoon uit. De resultaten zijn opmerkelijk.
De aanschaf van een mobiele telefoon brengt voor senioren behoorlijk wat onzekerheden met zich mee. Er zijn zoveel modellen om uit te kiezen. En dat aanbod wordt zeker voor senioren steeds groter, omdat fabrikanten op de groeiende groep senioren inspelen met speciale toestellen met grotere knoppen, simpelere bediening en meer gebruiksgemak. Vraag is: willen senioren dat ook?
Nestor testte met negen personen verschillende telefoons. Een van de testers is mevrouw Emmy Brouwer van den Berg uit Wageningen. ‘Dat ik nu de sprong waag om een mobiele telefoon te proberen, was een hele overwinning. De eerste keer dat ik zo’n telefoon in handen kreeg, zonk de moed mij in de schoenen. Ik zei dat ik wilde stoppen, maar dit werd mij afgeraden. Ik was juist de doelgroep.’
Tot ieders verrassing kozen de ouderen niet voor de speciale seniorentelefoons of smartphones voor senioren. Het grootste bezwaar? ‘Wil je hip zijn met een mobieltje, komen ze aan met een SENIORENtelefoon!’ De grote rubberen knoppen en een speciale noodknop stuitte bij de testers op veel weerstand. Bij één deelnemer gebeurde het zelfs dat zij per ongeluk acht keer achter elkaar 112 belde toen de telefoon in haar broekzak zat. Van de seniorentelefoons rolt de Doro PhoneEasy 612 nog als beste uit de test, mede door de duidelijke handleiding.
Ook de smartphones voor senioren krijgen geen hoge waardering van het Nestor-testpanel. Het scherm reflecteert, de camera maakt geen scherpe foto’s en de telefoon is trager. De SimPhone werd in de categorie smartphones voor senioren als beste getest. Mede door de hulpdienst die met een druk op de knop te bereiken is. De prijs daarvan is echter zo hoog (250 euro) dat de testers liever vertrouwen op (klein)zoon of dochter of een goede en gedegen handleiding, die overigens bij de meeste geteste telefoons ontbrak.
De conclusie? Senioren stellen eigenlijk dezelfde eisen aan mobiele telefoons als jongeren. Oók zij willen kunnen Whatsappen met familie, op foto’s zien wat hun vrienden aan het doen zijn, Wordfeud spelen, of beeldbellen. Ze willen een gewone smartphone, met een groot scherm (grote letters en iconen), en willen daar niet te veel geld aan uitgeven. De Microsoft Lumia 535 voldeed volgens de testers het beste aan hun eisen, op de voet gevolgd door de Acer Liquid Jade S. De duidelijke lay-out, grote iconen, een goede camera en een prijs van 100 euro maakt de Lumia tot de beste keuze voor de deelnemers. Enig nadeel aan de Lumia: het besturingssysteem Windows Phone, dat minder gangbaar is. De Acer Liquid Jade S heeft voor de deelnemers een mooi design, een goede camera en een simpel menu. Het toestel valt met 203 euro echter wel een stuk duurder uit en staat daardoor op plaats twee.