in

Op deze manier kun je digitaal controleren of je last hebt van gehoorverlies.

Het voorkomen van gehoorschade is zonder twijfel het beste. Maar wat als je dan toch zonder gehoorbescherming een concert hebt bezocht?

Of misschien vraag je je regelmatig af, of je geen last hebt van gehoorverlies. In dat geval hoef je niet per se direct naar een audicien te gaan, want je kunt ook digitaal je gehoor testen.

Hoe kan ik een digitale gehoortest afnemen?

Dat deze mogelijkheid er is, is fijn. Je zult immers sneller een gehoortest doen achter je eigen laptop, dan direct een afspraak maken bij een audicien. Logisch, maar hoe betrouwbaar is een digitaal hoortest om te kijken of je last hebt van gehoorverlies? Dat en nog meer lees je in dit artikel?

Als je even googled, zul je er al snel achter komen dat er veel verschillende gehoortests te vinden zijn. Voorkom gehoorverlies zodat je hier niet voor in aanmerking komt.

Zijn online tests betrouwbaar?

Het is uiteraard heel erg fijn dat je je eigen gehoor kunt testen door middel van online gehoortests. Toch is de vraag: hoe betrouwbaar zijn deze online tests eigenlijk?

Het antwoord luidt zoals je misschien al wel verwacht: de online gehoortests zijn minder betrouwbaar dan als je een hoortest gaat doen bij je eigen huisarts of audicien.

Voor- en nadelen van een online hoortest

Als de online tests minder betrouwbaar zijn, waarom zou je dan überhaupt een online hoortest doen? Kun je dan niet beter gelijk naar je huisarts of audicien gaan? Hieronder zie je een kort overzicht van de verschillende voor- en nadelen van een online hoortest.

De voordelen van een online hoortest

  • De test heb je binnen enkele minuten afgenomen.
  • Je krijgt de uitslag direct nadat je de test hebt afgerond.
  • Er zijn veel verschillende, toegankelijke hoortesten op het internet te vinden.
  • Je krijgt een indicatie van hoe goed of slecht je gehoor is.
  • De test is (doorgaans) gratis.

De nadelen van een online hoortest

  • De online hoortesten zijn minder betrouwbaar dan wanneer je een test laat doen bij je huisarts of bij een audicien bij jou in de buurt.
  • De testen bij de audicien of huisarts zijn uitgebreider, waardoor er een beter beeld wordt geschetst van hoe het ervoor staat met je gehoor. Een online hoortest kan een vertekend beeld geven van de realiteit.
  • De online hoortesten zijn te kort, waardoor de uitslag niet optimaal is.

Wanneer is een online hoortest geschikt?

Een online hoortest is geschikt voor mensen die gewoon voor de lol willen kijken hoe het ervoor staat met hun gehoor, maar ook voor mensen die wel degelijk twijfelen aan hun gehoor is een online test prima geschikt. Het is sowieso een goed idee om naar aanleiding van een uitslag: uw gehoor is niet goed, een afspraak te maken bij de audicien. Toch is het ook verstandig om een afspraak te maken bij de audicien of je huisarts als je volgens de test een ‘goed gehoor’ hebt, maar je zelf eigenlijk nog twijfelt. De kans is immers best wel groot dat zo’n online hoortest niet helemaal accuraat is.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Tweedehands kerstcadeau populair dit jaar

OFED Academy wordt vernieuwd!