Het bedrijf realiseerde de afgelopen jaren een groei van 25 tot 30 procent per jaar. In 2015 bedraagt de absolute groei zelfs bijna 100 miljoen: 40 procent meer ten opzichte van 2014. Met dit resultaat loopt Infotheek ruim voor op haar doelstelling van 400 miljoen euro omzet in 2018.
Met de omzet van 316 miljoen euro het afgelopen jaar heeft Infotheek haar positie in de B2B-markt als internationale speler fors uit weten te breiden. Een deel van de groei kwam voort uit de acquisitie van de snelgroeiende webwinkel 4Launch, maar een groot gedeelte was wederom organisch. Zo werd begin 2014 Flex IT Rent opgericht dat als onderdeel van Infotheek Rent – met klanten als de Fifa, Tour de France, Olympische Spelen en de Shell Eco-Marathon 2016 – de grootste IT-verhuurpartij van Nederland is. “Zowel nationaal als internationaal hebben we flinke stappen gezet”, aldus Jordy Kool (CEO). ”En ons doel om in 2018 een omzet van 400 miljoen te realiseren komt hiermee wel heel dichtbij.”
Al sinds 1991 houdt Infotheek zich bezig met het refurbishen en verkopen van gebruikte hardware. Door de jaren heen heeft het bedrijf haar aanbod steeds verder uitgebreid met de verkoop van nieuwe hardware en een verscheidenheid aan diensten, maar Infotheek heeft het belang van hergebruik en daarmee maatschappelijk verantwoord ondernemen altijd ingezien: “40 procent van onze omzet in 2015 kwam voort uit de verkoop van niet-nieuwe producten”, zegt Kool. “Ik denk dat wij mogen stellen dat onze visie op circulaire economie uniek is in Nederland en misschien wel in heel Europa. Dat maakt ons anders en succesvol. Onze klanten zien de toegevoegde waarde van een goed IT-beleid dat aansluit bij hun MVO-doelstellingen.”
In januari vervolgde Infotheek haar strategie met een nieuwe huisstijl, een nieuw dienstenportfolio en het aantrekken van verschillende medewerkers in diverse, soms volledig nieuwe, functies binnen het bedrijf. Veelal hebben deze functies betrekking op de ontwikkelende dienstverlening van Infotheek (werknaam: Infotheek Services), waar de organisatie haar groeiplannen voor een groot deel op toespitst. Jordy: “In een sterk veranderende markt moet je tijdig meegaan met ontwikkelingen. Het gaat al lang niet meer alleen om de hardware, maar ook om de diensten rondom deze hardware. Hier kunnen bedrijven nog flink besparen dus dat is waar voor ons de kansen liggen.”
De visie van Infotheek heeft zich het afgelopen jaar al bewezen in omzetcijfers, maar ook in de waardering en erkenning op het gebied van diverse prijzen. Zo werd Infotheek HP Partner of the Year in de categorieën Computing en Networking en won het bedrijf wederom de FD Gazellen Award en de titel Deloitte Best Managed Company. Daarnaast won Kool zelf de CEO van het Jaar Award van Computable en de prestigieuze titel Ernst & Young Entrepreneur of the Year in de categorie Accelerating. Kool: “Het doet me telkens weer beseffen hoe bijzonder het eigenlijk is wat we doen. Voor mij is het een bevestiging dat we met de juiste dingen bezig zijn; voor onze medewerkers, partners en vooral onze klanten.”
“Als je succesvol bent moet je ook iets terugdoen voor de maatschappij”, vindt Jordy. IT4Kids, de stichting die Infotheek in 2012 oprichtte, mocht in 2015 ruim 150.000 euro aan donaties op de teller zetten. Dit, naast de 100.000 euro die Infotheek zelf in de stichting IT4Kids stopte. “Een van onze kernwaarden is ‘we are ambitious’. In het kader hiervan is het de bedoeling dat we dit jaar minimaal het dubbele bedrag inzamelen voor kinderen en sport. Deze week staat bij veel bedrijven en instellingen in het teken van stichting Het Vergeten Kind. Wij zullen deze hele maand aandacht besteden aan dit goede doel, omdat het volledig in lijn is met waar IT4Kids voor staat: kansarme kinderen de mogelijkheid geven om te sporten en plezier te hebben. Er zijn te veel kinderen waarbij dit niet vanzelfsprekend is”, sluit Jordy af. Oude hardware kan worden gedoneerd via de website van IT4Kids (it4kids.nl).