in ,

Digitest: Netatmo Smart Video Doorbell review

Een deurbel die alleen dienstdoet als deurbel is allang niet meer van deze tijd. Ook de eerste video deurbellen voldoen waarschijnlijk niet meer aan de behoeften van de consument. We verlangen nu immers ook dat de deurbel de buurt in de gaten houdt en ook mogelijke ongure types detecteert.

Bijna alle slimme deurbellen zijn in staat om op afstand met degene die voor de deur staat te communiceren. Dit is natuurlijk erg handig voor als je beide veel van huis bent en je een vriendin hebt die bijna dagelijks online kleding besteld… De Smart Video Doorbell biedt alle hierboven genoemde functionaliteiten; je kunt communiceren op afstand met de bezoeker én hij houdt een oogje in het zeil terwijl jij van huis bent of boven op één oor ligt.

Daarnaast is de aansluiting ook eenvoudiger dan menig andere slimme deurbel. Je sluit ‘m namelijk aan op je bestaande deurbel, er verandert dus verder niks. De gong – het geluid wanneer iemand aanbelt – blijft dus hetzelfde en dat heeft zo z’n voordelen. Waar het in de meeste gevallen echt appeltje-eitje is, ondervonden wij wel wat problemen met de aansluiting helaas…

Montage en aansluiting

De montage is vrij gemakkelijk. Nadat je de beltransformator – ook wel trafo genoemd – van het stroom af hebt gehaald begint je de montage met de zogenoemde ‘Chime module’. Dit apparaatje bevestig je aan je bestaande gong en deze zorgt ervoor dat het signaal wordt omgezet. Hierna kan de oude analoge deurbel van de kant afgeschroefd worden. Op dezelfde locatie bevestig je de Smart Video Doorbell. Hiervoor dien je wel een paar gaatjes in de steen of voeg te boren, helemaal zonder gereedschap gaat je de montage dus niet lukken.

Netatmo levert de deurbel met een extra wandsteun waarmee je de camera in een hoek van 25 graden kunt bevestigen, ideaal in onze situatie waarbij de deur haaks staat op de oprit

Netatmo levert de deurbel met een extra wandsteun waarmee je de camera in een hoek van 25 graden kunt bevestigen, ideaal in onze situatie waarbij de deur haaks staat op de oprit. De bestaande bedrading van de analoge bel bevestig trek je door de wandsteun en sluit je op de draadconnector, eigenlijk spreekt dit allemaal voor zich wanneer je de bel in handen hebt. Wanneer alles aangesloten is, zet je de beltrafo weer om en hoor je als het goed is een begintune en kun je de installatie doorlopen.

Problemen met de aansluiting

Wij ondervonden echter wat problemen nadat we de trafo inschakelden. De gong bleef continue trillen waardoor er een heel irritant geluid ontstond. Op de site van Netatmo staat welke gongs er geschikt zijn en de onze leek hiervoor in aanmerking te komen maar in de praktijk bleek het tegenovergestelde. Nu is een analoge gong zo besteld en kost dit nog geen tientje en zo konden we dus een kleine vierentwintig uur later, en nadat de pakketbezorger had aangeklopt, weer verder. Met de nieuwe gong was het probleem verholpen maar stuitten we op een volgend probleem waar Netatmo wél wat aan kan doen.

Gelukkig beschikt Netatmo over een uitstekende en – belangrijker nog – goed bereikbare helpdesk

Op de verpakking prijkt het Apple Homekit logo en ik als Apple fanatic zou hier mijn slimme deurbel op uitkiezen mocht ik bij de grote retailer in het schap kijken… Helaas ondervind Netatmo enige compatibillity-problemen met de Californische gigant wat de installatie onmogelijk maakt wanneer er in huis geen enkel Android apparaat aanwezig is. En laat dat nu hier het geval zijn…
Gelukkig beschikt Netatmo over een uitstekende en – belangrijker nog – goed bereikbare helpdesk. Zij wezen me op het probleem en boden zelfs aan de installatie te komen verzorgen. Nu beschikt mijn buurman over wel over een android toestel en was dit niet nodig, maar wel was het fijn om te horen dat het probleem niet bij mij lag.

Wel is het te hopen dat de compatibillity-problemen snel opgelost zijn want de bel toevoegen aan homekit is uiteraard een pré. De Netatmo security app is gelukkig ook heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk dus de bel is ook zonder de homekit-connectie een uitstekende toevoeging aan uw smarthome.

Beeld en geluid

Onze oude deurbel hing op bijna kruishoogte en omdat je afhankelijk bent van de oude bekabeling hangt ook de Smart Video Doorbell niet bijster hoog. Ik heb al wat opmerkingen gekregen of ik een bepaald soort voyeur ben en had zelf tijdens de montage ook mijn bedenkingen. Maar deze zijn allemaal ongegrond want hoewel hij wat laag hang heb ik uitstekend beeld! Hier zorgt de groothoeklens voor die in full HD filmt onder een hoek van maar liefst 140 graden. Het beeld is zeer scherp en dit onder alle weersomstandigheden, dus ook in nachtmodus. Wanneer je iemand ‘aan de lijn hebt’, is het geluid in beide richtingen zeer helder.

In gebruik

Wanneer de pakketbezorger, buurman of je schoonmoeder aanbelt gaat naast het daarvoor al bekende geluid van je oude bel nu ook je smartphone af. Binnen luttele seconden wordt er een connectie gemaakt tussen de deurbel en de app, dit werkt echt voortreffelijk. Ben je niet thuis, wil je net doen alsof je niet thuis bent of zit je even op het toilet, je kunt gewoon opnemen en tegen de desbetreffende persoon praten. In het dat laatste geval is dit hooguit een beetje ongemakkelijk…
Ook kun je 24/7 via de app naar live beelden kijken en neemt de Smart Video Doorbell iedere keer een video op wanneer hij iets of iemand detecteert bij de voordeur. De beelden hiervan worden opgeslagen op het interne SD-kaartje dat meegeleverd wordt. Om te voorkomen dat opnames van ongure types verloren gaan doordat zij de bel eraf trappen kun je de app ook koppelen met bijvoorbeeld dropbox en daar je beelden bewaren. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie waar je vaak aan een abonnement vastzit om je beelden op te slaan en te bekijken.
De detectie-zone is in de app aan te passen wat in sommige gevallen best handig kan zijn. Denk hierbij aan de grondzone voor langslopende viervoeters, of wanneer er bijvoorbeeld een stuk struik wind vangt in de detectie-zone. Anders krijg je steeds de melding ‘beweging gedetecteerd’ terwijl er niks aan de hand is…

Conclusie

De Smart Video Doorbell van Netatmo is een uitstekende slimme deurbel. Een overzichtelijke app, prima beeld en geluid en de installatie is gemakkelijk. Wanneer men ook de homekit-problemen op weet te lossen zal je niet snel tegen een probleem aanlopen. Met een kostprijs van 249,- euro is het niet de goedkoopste slimme deurbel in de steeds breder wordende markt maar met de aanschafprijs houden de kosten ook écht op. Geen extra kosten of andere geintjes naderhand.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Amac neemt retail-activiteiten Apple-reseller Xando over

Nederlander hamstert massaal mobiele telefoons