in

Productdata online beter beschikbaar met GS1 SmartSearch

Beter vindbaar, meer traffic & hogere omzet – Consumenten kopen meer en meer artikelen online. Zij gebruiken overwegend zoekmachines en verwachten wel dat ze de beste zoekresultaten krijgen.

Dat is nu niet altijd het geval. Met onze nieuwe standaard GS1 SmartSearch hebben we een eenvoudige tool ontwikkeld, waarmee producenten en retailers hun traffic en omzet kunnen verhogen. Productdata online worden immers eenduidig beschikbaar met GS1 SmartSearch.

Frits van den Bos, innovatiemanager bij GS1 Nederland, stelt dat leveranciers en retailers de laatste jaren aanzienlijke vorderingen hebben gemaakt om hun online assortiment dichter bij de consument te brengen. Wel ontbrak nog een essentieel element: de wijze waarop de informatie achter deze producten eenduidig aan zoekmachines kon worden aangeboden.

‘Als een consument zoekt via Google of Bing, stropen deze zoekmachines webpagina’s af, waarbij ze de pagina-inhoud razendsnel scannen en de tekst interpreteren met algoritmes. Meestal gaat dit goed, maar er bestaat nog steeds de kans dat de zoekmachine over informatie heen leest of deze verkeerd interpreteert. Dit is natuurlijk een gemiste kans.’

Productdata eenduidig beschikbaar met GS1
GS1 heeft nu, samen met leveranciers, retailers en zoekmachinebedrijven als Google, een standaard ontwikkeld waarmee productdata online eenduidig beschikbaar zijn: GS1 SmartSearch. Consumenten willen per zoekopdracht de meest aantrekkelijke opties krijgen. Daarvoor moeten ze wel appels met appels vergelijken: soortgelijke items, maten, kwaliteit en ga zo maar door.

Met GS1 SmartSearch kunnen leveranciers en retailers bijvoorbeeld bij hun producten een voor de consument onzichtbaar ‘vlaggetje’ plaatsen dat direct verwijst naar het GTIN (Global Trade Item Number-nummer), de code die webshopeigenaren voor de unieke identificatie van artikelen gebruiken. Hierdoor ‘weet’ de zoekmachine gelijk dat het hier om een echte GTIN gaat en niet om een willekeurig nummer. Ook andere gegevens zoals allergenen, ingrediënten of voedingswaarden of productgroep kunnen op die manier herkenbaar worden gemaakt.

‘Zoekmachines zijn daar ‘blij’ mee omdat ze zeker zijn dat ze alle relevante gegevens zien en goed interpreteren. Ze zullen naar verwachting deze webpagina hoger in de zoekresultaten plaatsen. Ze willen hun gebruikers immers de beste zoekresultaten bieden.’

Hogere omzet, lagere kosten
Het blijkt dat de datagedreven aanpak met GS1 SmartSearch werkt. ‘GS1 SmartSearch is inmiddels in de VS in een pilot getest en de resultaten zijn opmerkelijk. SmartSearch kan de pagerank – de zoekranking in Google – gemiddeld met 2.8 hoger uit laten vallen en webtraffic met 30 procent verhogen. Daarmee heb je nog geen omzet’, aldus Van den Bos, ‘maar de kans is wel groter.’

Een ander pluspunt, behalve betere vindbaarheid, betrouwbaarheid en extra sales, is minder kosten door retourzendingen. Immers, als consumenten vaker het precieze item vinden en kopen wat ze zoeken, dan zou deze lastige kostenpost af moeten nemen. Dat is zeker aantrekkelijk voor partijen die geen verzendkosten in rekening brengen.

Rapen gaar
Ook in Nederland zal GS1 SmartSearch in een pilot worden getest met twee spelers in de modesector. Als bedrijven interesse hebben, kunnen zij zich bij de pilot aansluiten. In de pilot wordt onder meer gekeken of de voordelen van SmartSearch ook op de Nederlandse markt betrekking hebben.

Met de eerste versie van SmartSearch kunnen leveranciers en retailers al aan de slag’, benadrukt Van den Bos. Zij zullen wel zelf de ‘vlaggetjes’ moeten plaatsen bij webcontent (tekst, beeld) die betrekking heeft op hun assortiment. ‘Zij zijn verantwoordelijk voor hun websites en de content op en achter het scherm. Het spreekt daarbij voor zich dat de achterliggende data wel moeten kloppen. Als informatie die relevant is voor consumenten, zoals kleur, maat, volume, prijs et cetera, niet strookt met de werkelijkheid, dan zijn de rapen gaar. Consumenten schromen niet om hun negatieve ervaringen op social media te zetten. Dus wel alles nog even dubbel checken of het klopt voor je een met GS1 SmartSearch gemarkeerde pagina publiceert.’

Surface Pro 4 Type Cover met vingerafdruk-ID

Qwerty bv nu ook officieel distributeur van het merk Modecom