In het Rotterdamse winkelgebied rondom de Lijnbaan is de afgelopen maanden de peukenproblematiek flink aangepakt. Door het plaatsen van vijftig nieuwe asbakken is het aantal zwerfpeuken aanzienlijk teruggebracht. Er zijn in zeven weken tijd al ruim 30.000 peuken in de asbakken gegooid. Deze succesvolle aanpak van de zwerfpeukproblematiek is ontwikkeld door Stichting NederlandSchoon in nauwe samenwerking met de Gemeente Rotterdam en Bilfinger, de Gebiedsmanager van het Lijnbaangebied namens de Vereniging Lijnbaanakkoord. Vandaag maakte wethouder Joost Eerdmans (o.a. Buitenruimte) de resultaten van de peukenaanpak op de Lijnbaan bekend aan de hand van een ludiek filmpje met Bekende Rotterdammer John de Wolf in de hoofdrol.
Joost Eerdmans, wethouder veiligheid, handhaving en buitenruimte van de gemeente Rotterdam: “In het winkelgebied rondom de Lijnbaan werden veel peuken op straat gegooid. Het publiek weet de nieuwe asbakken nu goed te vinden met al 30.000 peuken in 7 weken. Zo houden we Rotterdam schoon. Deze aanpak past in het ‘Rotterdamse offensief tegen zwerfvuil: Schoon genoeg!. Hierbij voeren we niet alleen een lik-op-stukbeleid met hoge boetes voor het op straat gooien van zwerfvuil, maar belonen we ook goed gedrag.”
Resultaten onderzoek
Aan de hand van een onderzoek, het plaatsen van gifgroene asbakken, het betrekken van ondernemers en hun personeel is het aantal zwerfpeuken teruggebracht. Opvallende cijfers uit het onderzoek naar het gebruik van de nieuwe voorzieningen en het gedrag van rokers zijn:
– 25% van de rokers ziet zijn peuk niet als afval;
– Van de overige 75 % die een peuk wel als afval bestempeld, zegt 69% zijn peuk alsnog op de grond of in de put te gooien.
– Voornaamste redenen om een peuk op straat te gooien zijn gemakzucht (35%) en onbewust gedrag (17%);
Resultaten na het plaatsen van de asbakken:
– In zeven weken tijd zijn in het Rotterdamse winkelgebied 30.000 peuken in de nieuwe asbakken gegooid;
– Het gebruik van de nieuw geplaatste asbakken is de afgelopen weken sterk toegenomen. Op dit moment worden er wekelijks ruim 5.000 peuken in de asbakken weggegooid.
Gezien de positieve resultaten kijkt de gemeente Rotterdam naar de mogelijkheid om deze aanpak ook op andere plekken met veel peukenoverlast uit te rollen.
Over Stichting Nederland Schoon
NederlandSchoon wil zwerfafval in Nederland voorkomen en bestrijden. Aan de hand van gerichte campagnes, onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies aan bedrijven komt de stichting in actie tegen zwerfafval. NederlandSchoon richt zich specifiek op ‘aandachtsgebieden’; plekken waar doorgaans meer zwerfafval te vinden is. Hiervoor creëren ze oplossingen op maat. “Het uitgangspunt is simpel: als we het schoon houden, hoeven we het ook niet op te ruimen.”, aldus Helene van Zutphen, Directeur Stichting Nederland Schoon. Meer informatie zie www.nederlandschoon.nl