Tijdens ‘Baas van Morgen’, een initiatief van JINC, ervaren kinderen die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand hoe het is om de leiding over een organisatie te hebben. Met deze ‘superbliksemstage’ willen JINC en de deelnemende bedrijven en instellingen laten zien dat een goede start op de arbeidsmarkt niet voor ieder kind vanzelfsprekend is.
Kinderen waarvan de ouders lager opgeleid zijn, in een slechtere wijk wonen of minder verdienen, schoppen het opvallend vaak minder ver dan kinderen met dezelfde talenten waarbij dit niet het geval is. Een goede reden voor Nederlandse topbedrijven als Sharp Electronics Benelux om aan Baas van Morgen deel te nemen. Voor één dag geeft directeur Peter Hoorn de leiding uit handen aan de stagiaires Sara Achrah en Inass el Ouakili. “De beste manier om erachter te komen wat je wilt en welk talent je hebt, is door het zelf te ervaren. Met onze deelname aan Baas van Morgen geven we kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en weinig rolmodellen deze kans”, aldus Hoorn.
In Nederland groeien meer dan 600.000 kinderen op in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. Zij hebben dromen en talenten, maar het ontbreekt hen vaak aan een waardevol netwerk, de juiste vaardigheden en kennis over beroepen. Door met het bedrijfsleven en onderwijs samen te werken, geeft JINC deze kinderen een kans op een betere toekomst. Daniël Roos, directeur JINC: “Tijdens Baas van Morgen ervaren 200 kinderen gedurende een dag hoe het is om de baas te zijn. Zij zien hoe een bedrijf werkt en doen waardevolle contacten voor later op.”
Andere deelnemende bedrijven zijn Albert Heijn, Transavia, Ziggo, AkzoNobel en Rijkswaterstaat. De kinderen sluiten de dag af met conferenties in Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch. Daar delen ze hun ervaringen, geven elkaar tips en sluiten de dag af met een blik op de toekomst.