in

Pinnen bijna overal gratis

Bij verreweg de meeste winkels is pinnen gratis, ongeacht het bedrag. Slechts drie procent (in 2009 nog vijf procent) van de ondernemers berekent soms pinkosten, bijvoorbeeld als de klant een klein bedrag pint. Dat bericht het bericht het Hoofdbedrijfschap Detailhandel n.a.v. een onderzoek naar betalingsverkeer.

Breedband sterk in opmars
Breedband (zowel de breedband/DSL als de kabel) is sterk in opmars als telecomverbinding voor het pinverkeer; de (duurdere) inbelverbinding verliest terrein. In 2009 gebruikte zes procent van de winkeliers een kabelverbinding, in 2010 is dit percentage verdrievoudigd. Het percentage ondernemers met een breedband/DSL-verbinding stijgt van 37 naar 41 en is nu de meest gebruikte telecomverbinding, gevolgd door de inbelverbinding. Overigens weet tien procent van de winkeliers niet over welk type telecomverbinding ze beschikken.
 
Verplichte vervanging

Vooral de afgelopen twee jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe betaalautomaten. Dit is grotendeels toe te schrijven aan de verplichte vervanging van bepaalde typen betaalterminals in verband met de overgang naar het nieuwe pinnen. Bijna een derde van de winkeliers heeft het afgelopen jaar een betaalautomaat aangeschaft. Slechts zes procent van de betaalautomaten in de gevestigde detailhandel is ouder dan vijf jaar. Ondernemers die willen controleren of hun betaalterminal geschikt is voor het nieuwe pinnen kunnen dit checken op www.betaalterminal.nl.
 
Computerkassa meest gebruikt
De computerkassa met verkoopregistratie en afrekenen is (voor het eerst sinds 2006) met 35 procent het meest gebruikte kassasysteem. Iets minder winkeliers, 34 procent, gebruiken een eenvoudige groepenkassa. Dit percentage daalt. Ook de elektronische kassa, al dan niet gekoppeld met beheersoftware, wordt langzaamaan minder gebruikt. De supermarktenbranche loopt hier voorop. Supermarkten gebruiken weinig eenvoudige groepenkassa’s, maar juist veel computerkassa’s en aan beheerssoftware gekoppelde elektronische kassa’s.
Om ondernemers te helpen bij het kiezen uit het enorme aanbod van kassasystemen ontwikkelde het HBD de website  www.kassakiezer.nl. De website biedt een handig overzicht van bijna tweehonderd kassasystemen.
 
Meeste ondernemers tele- of internetbankieren
Negen procent van de winkeliers in de gevestigde detailhandel besteedt het bankieren uit. In 2008 was dit nog vijf procent. Tele- en internetbankieren blijft het meest in gebruik: 80 procent van de winkeliers doet zijn bankzaken op één van deze beide manieren. Het aandeel bankieren zonder computer is afgenomen van twaalf procent in 2006 tot vier procent in 2010.
 
HBD Monitor Betalingsverkeer 2010
De HBD Monitor Betalingsverkeer 2010 is te downloaden via de website van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, www.hbd.nl/betalingsverkeer.

Logic3 kondigt iPad2 accessoires aan

NAVTEQ & Technisat gaan samenwerken