in

Aardbeving in Japan: fabrieken sluiten

Afgelopen vrijdag werd de noord-oostkust van Japan getroffen door de zwaarste aardbeving in de afgelopen 100 jaar. De aardbeving en de daaropvolgende tsunami verwoestten grote delen van het noorden en midden van Japan en kostten vele duizenden mensen het leven. De ramp kan grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie en voor de sector eletronica en IT in het bijzonder.

Veel electronica-producenten zagen zich genoodzaakt hun fabrieken te sluiten door de aardbeving. Door de verwoesting van gebouwen en infrastructuur is de kans groot dat de productie de komende weken minimaal zal zijn.

Sony heeft inmiddels zes fabrieken gesloten; de status van het Technology Center in Sendai (een van de zwaarst getroffen gebieden, dat bijna geheel is verwoest) is onbekend. De fabrieken van Sony waren o.a. verantwoordelijk voor de productie van Blu-ray discs en accus.
De fabriek van Panasonic in Sendai is verwoest.
Toshiba, Fujitsu, Canon, Epson, Nikon en Sharp hebben nog niet laten weten hoe groot de schade is, hoewel ze bijna allemaal fabrieken hebben gesloten.
De nieuwe Sharp LED-display fabriek in Sakai was speciaal ingericht om een aardbeving te weerstaan; productie stopte automatisch toen de aardbeving werd gedetecteerd.

Japan is verantwoordelijk voor zon 40% van de wereldproductie van NAND-flashgeheugen, dat gebruikt wordt in o.a. solid state drives en USB-schijven. Volgens researchbureau Objective Analaysis Market Research zal de productie de komende dagen vrijwel tot stilstand komen, en zal dat gevolgen hebben voor de prijzen van flashgeheugen wereldwijd.
Japan is de vijfde producent van semiconductors, en verantwoordelijk voor 6,2% van de wereldproductie van LCD-schermen. Ook hierin verwachten experts leveringsproblemen.

Bron: IBTIMES

Kinect snelst verkopende consumentenproduct

Parkeren met een smartphone