in

Olympus kondigt vochtbestendige E-M5-ilc-camera aan

Olympus heeft de eerste compacte systeemcamera met zogeheten weathersealing aangekondigd, de E-M5. De high-end m4/3-camera heeft een retrostyling en is voorzien van een lichtgevoeliger beeldsensor met 16,1 megapixels.

De E-M5 maakt onderdeel uit van de nieuwe OM-D-lijn. Deze zal bestaan uit cameras met een ingebouwde elektronische zoeker, terwijl bij de bestaande Digital Pen-serie een evf enkel optioneel is. De hoekig gevormde E-M5 is een dikke knipoog naar de populaire OM-slr-serie van Olympus uit de jaren zeventig en tachtig.
Olympus E-M5 nieuws rechtsOndanks dat de camera voorzien is van afdichting tegen vocht en stof, heeft de E-M5 een uitklapbaar oled-touchscreen met 614K subpixels. Naar boven toe kan de display bijna helemaal vlak voor opnames dicht bij de grond of schieten vanaf de heup, terwijl het 3″-scherm ook schuin naar beneden gekanteld kan worden.
De Live MOS-beeldsensor met 16,1 megapixels is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van Panasonic die een dergelijke beeldsensor al in de Lumix G3 en GX1 gestopt heeft. Deze is wat ruisprestaties betreft duidelijk de betere van de oude sensor met 12,1 megapixels die in vorge m4/3-cameras van het merk zat. In combinatie met de TruePic VI-beeldprocessor kan met een equivalent van maximaal iso 25.600 geschoten worden.
Naast een nieuwe sensor heeft Olympus de scherpstelling in de continu autofocusstand versneld en is het sensor-shift-beeldstabilisatiesysteem uitgebreid met functionaliteit om draaiing van de camera, bijvoorbeeld als gevolg van het indrukken van de sluiterknop, te compenseren.
De grip aan de voorkant is zeer ondiep met een wat hardere bekleding, maar de camera is te voorzien van een batterijgreep. Deze bestaat uit twee delen: het onderste deel waar de extra accu in zit en dat gebruikt kan worden als de camera in de portretstand gehouden wordt, en het tweede deel met een diepere grip die netjes over de behuizing heen schuift.
Andere accesoires zijn de meegeleverde opzetflitser, die net als de camera afgedichte naden heeft, een nieuwe flitser met continu licht voor video en een adapter voor four/thirds-lenzen die ook weathersealing heeft. De E-M5 kost 1099 euro voor alleen de body, terwijl in een kit met de nieuwe, gesealde 12-50mm-lens de camera ongeveer tweehonderd euro duurder is. Lees meer over de Olympus E-M5 in de hands-on die Tweakers.net had met de camera op de CES-beurs in Las Vegas begin januari.
Naast de E-M5 kondigde Olympus ook een 75mm f/1,8-lens aan, die op een m4/3-camera een telebereik heeft van effectief 150mm en vanwege zijn grote lichtsterkte geschikt is voor verre portretten. Ook introduceert het bedrijf een 60mm f/2,8-macrolens. Prijzen van deze twee lenzen zijn nog niet bekend.

Konami Digital Entertainment GmbH

Uw persbericht hier of in ons magazine?!