in

Online is booming

19% meer online aankopen in Q1 2015 ten opzichte van Q1 vorig jaar – 78% van de Nederlanders heeft in het eerste kwartaal tenminste een aankoop via internet gedaan

Het eerste kwartaal van 2015 laat een groei van 19% zien in online aankopen in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar. Waar er in Q1 van 2014 30 miljoen online aankopen werden gedaan, is het online kanaal in Q1 2015 goed voor 35,6 miljoen online aankooptransacties. Dit blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland. Dit onderzoek wordt door GfK uitgevoerd, in opdracht van Thuiswinkel.org, en mogelijk gemaakt door PostNL. Nieuw opgenomen in de rapportage van dit jaar zijn groeicijfers op totaalniveau en per segment.

Nederlandse consumenten besteedden in Q1 2015 € 4,4 miljard online. Dezelfde periode vorig jaar was goed voor een online omzet van € 3,8 miljard. Hiermee laat de online markt, zoals deze is gedefinieerd binnen de Thuiswinkel Markt Monitor, op totaalniveau een groei zien van 16%. Ook het aantal online kopers neemt toe. In Q1 2015 kocht 78% van de Nederlanders (15 jaar en ouder), oftewel 10,9 miljoen mensen, één of meerdere aankopen online. Dit aantal is met 4% gestegen ten opzichte van Q1 2014.

Carlos Mendes Aguiar, Commercieel Directeur PostNL Pakketten Benelux: “Steeds meer consumenten doen de aankopen online. De grootste groei komt doordat consumenten vaker via internet winkelen. Barrières om online of omnichannel te shoppen worden in toenemende mate geslecht. Zo is het met diensten, zoals het bezorgen op zondag, inmiddels mogelijk om net als in de winkelstraat elke dag van de week te winkelen en bezorgd te krijgen.”

Sterke groei zichtbaar in het aantal online aankopen van diensten (+28%)
De online markt kan worden uitgesplitst in aankopen van producten, zoals kleding, elektronica en speelgoed, en diensten, waaronder pakketreizen en nieuw afgesloten verzekeringen. Producten zijn goed voor bijna 80% van de aankopen. De overige 7,6 miljoen online aankopen betreft aankopen van diensten. In deze verhoudingen zijn geen verschillen waarneembaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Hoewel productaankopen dus nog de boventoon voeren als het gaat om aantal absolute online aankopen, is de grootste groei zichtbaar binnen aankopen van diensten. Ten opzichte van Q1 2014 is het aantal online aankopen van diensten met maar liefst 28% gegroeid. Dit in vergelijking tot het aantal aankopen van producten dat met 16% is gegroeid.

Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org: “Bijzonder in het eerste kwartaal is de enorme stijging van het aantal online aankopen van het aantal diensten. Die worden niet alleen meer door traditionele dienstenaanbieders verkocht, maar ook door productaanbieders. Het is tekenend voor de vermenging van zakendoen met consumenten: webwinkels doorkruisen traditionele product- en dienstenstructuren en dit zal meer en meer de groei van webwinkels gaan bepalen.”

In bestedingen liggen de verhoudingen zichtbaar anders. Van de € 4,4 miljard die consumenten online besteedden, gaat 55% naar aankopen van diensten en 45% naar aankopen van producten. In bestedingen laten producten juist een sterkere groei zien dan diensten, maar de verschillen in groeicijfers zijn hier minder groot. Zo groeien de online bestedingen aan producten in Q1 2015 met 17% ten opzichte van Q1 2014, terwijl de markt voor diensten een groei van 15% laat zien.

Grootste groei in online bestedingen zichtbaar in speelgoed en event tickets
De segmenten speelgoed en tickets voor attracties en evenementen laten de grootste groei zien. De online bestedingen aan speelgoed zijn in Q1 2015 gegroeid met 40% tot € 37,6 miljoen. Aan tickets voor attracties en evenementen besteedden Nederlandse consumenten 33% meer dan in Q1 2014.

Gino Thuij, GfK: “Door per kwartaal de achttien sectoren te monitoren, kunnen we nu voor het eerst groeicijfers per kwartaal, per sector tonen. Dit laat al direct opvallende ontwikkelingen zien.”

In absolute zin zijn de segmenten pakketreizen en losse vliegtickets en accommodaties de grootste drivers achter de groei van de totale online consumentenbestedingen. Deze segmenten zijn samen verantwoordelijk voor € 1,6 miljard aan online bestedingen. Dit komt neer op 38% van alle online bestedingen.

Winkeliers: provincies het is klaar met nieuwe outlets

Overeenkomst Europese distributie