Het MicroSD formaat dat in 2004 werd uitgevonden door SanDisk, werd geïntroduceerd onder de naam TransFlash. In 2005 heeft SanDisk de technologie aangedragen bij de SD Card Association. Zij veranderden de naam en maakten op 13 juli 2005 de definitieve specificaties van MicroSD bekend. Sindsdien is dit formaat de meest gebruikte geheugenkaart in de geschiedenis van SanDisk. Gezamenlijk zouden de 2 miljard MicroSD kaarten 11.103 miljard MB storage bevatten. Dit staat gelijk aan 100MB storage voor iedere persoon die tot nu toe op aarde heeft geleefd.
De MicroSD kaart – die het formaat van verwijderbare geheugenkaarten met ongeveer 75% heeft verkleind – speelt een bepalende rol in een aantal belangrijke consumentenmarkten. Neem bijvoorbeeld de markt voor kleine actiecamera’s die over het algemeen gebruik maken van MicroSD; dit is momenteel het snelst groeiende segment in digital imaging. Daarnaast heeft het MicroSD formaat de groeiende smartphone-markt geholpen door fabrikanten en consumenten meer flexibiliteit te bieden. Ongeveer 75 % van de smartphones die op dit moment wordt aangeboden, heeft een microSD slot zo blijkt uit data van Strategy Analytics1.
Google heeft microSD slots in twee van haar snelst groeiende mobiele segmenten geïntegreerd; Android One, het mobiele besturingssysteem voor smartphones tot € 200,- en telefoons voor groeiende markten; en Google’s nieuwste mobiele besturingssysteem. Google en Windows Mobile maken het beide mogelijk applicaties direct van een microSD te draaien waardoor het vaste geheugen van het device gelijk blijft.
“De vraag naar storage blijft groeien. Binnenkort zijn smartphones uitgerust met meerdere lenzen en UltraHD videomogelijkheden en apps voor virtual reality omgevingen,” aldus Shuki Nir, senior vice president, corporate marketing and general manager, Retail, SanDisk. “MicroSD geheugenkaarten zijn daarnaast belangrijk voor de groei van Internet of Things door meer experimenten mogelijk te maken. Twee miljard kaarten is nog maar het begin, we kijken uit naar de toekomst waarin we met MicroSD nog meer gaan bijdragen aan technologische ontwikkelingen.”