De vrijdag is daarmee veel bekender dan de van oorsprong online koopjesdag Cyber Monday (63%). In Nederland maken veel webwinkels er een Black Friday-weekend of -week van.
Jongeren die opgroeien met Black Friday gaan het mogelijk als een nieuwe traditie zien
Ook daar zijn veel Nederlanders al aan gewend: 53% verwacht dat de meeste (web)winkels de hele week acties en aanbiedingen hebben. Toch geeft de grootste groep aan pas op vrijdag aankopen doen. “Consumenten kunnen wachten, maar ik verwacht dat veel webwinkels hun aanbiedingen zullen spreiden en niet zullen wachten met de beste aanbiedingen tot Black Friday, de vrijdag voor Sinterklaas. Je ziet nu al veel nieuwsbrieven van (web)winkels met vooraankondigingen van de kortingen die volgende week gegeven gaan worden. We raden consumenten daarom aan om op tijd te bestellen”, vertelt Richard van Welie, onderzoeksredacteur bij Thuiswinkel.org.
Black Friday als traditie
Van alle Nederlanders overweegt 74% gebruik te maken van de Black Friday-kortingen; onder Generation Z (14 t/m 22 jaar) is dit zelfs 95%. Consumenten associëren Black Friday vooral met commercie (56%) en hoge kortingen (53%). “Jongeren die opgroeien met Black Friday gaan het mogelijk als een nieuwe traditie zien. 16% van Generation Z ziet Black Friday al als een traditie, tegenover slechts 3% van de millennials (23 t/m 37 jaar).”
Nederlanders gaan vooral voor kleding en elektronica
Acht van de tien Nederlanders zegt zich niet schuldig te voelen wanneer ze alleen maar sterk afgeprijsde artikelen gaan kopen. Daarnaast geeft 40% aan van plan te zijn om kleding te kopen. “In 2018 zorgde Black Friday ook al voor een toename van 113% van de online kledingomzet in de week van Black Friday”, vertelt Van Welie. Ook consumentenelektronica deed het goed tijdens de Black Friday-dagen in 2018, met een stijging van 171% ten opzichte van de gemiddelde online weekomzet (bron: GfK). Eén op de vijf kopers geeft dit jaar aan van plan te zijn een aankoop in die categorie te doen.
Reacties
Loading…