Met als gevolg een toename van het keukenafval en een vollere vuilnisbak. Wie geen eigen tuin heeft, houdt zijn conditie op peil met een extra wandeling naar de vuilcontainer, om vervolgens teconstateren dat er van een gezonde GFT scheiding weinig sprake is. Het is een gebrek dat met name in de grote steden speelt. Waar we juist in deze tijd waardevolle componenten zoals mineralen, nutriënten en water moeten koesteren, zit er niets anders op deze samen met het restafval te vernietigen. Bijna 40% recyclebare biomassa gaat daarmee verloren, voor de groene startup KALEA een duidelijk signaal om actie te ondernemen.
Belangrijkste feiten:
- Eco Tech startup KALEA lanceert crowdfunding campagne voor een duurzame GFT revolutie
- KALEA innovatie biedt oplossing voor terugdringen impact van CO2 en methaan uitstoot door NL huishoudens
- Nieuwe generatie keuken composter zorgt ervoor dat keukenafval binnen 48 uur tot compost wordt verwerkt
- KALEA transformeert met behulp van intelligente sensoren 10 liter GFT keukenafval in 1.5 liter voedingsrijke compost
- Ideaal voor stedelijke bewoners met een kleine tuin, een groen balkon of planten in huis
- Innovatief, modern en technisch hoogwaardig ontwerp, digitaal via app // mobiel aan te sturen
- Crowdfunding voor realisatie start vanaf oktober, Nederlandse huishoudens kunnen zich als een van de eerste inschrijven
“Make Compost, Not Waste!” | Onder het motto “Make Compost, Not Waste” hebben drie jonge Duitse ondernemers uit Stuttgart hun krachten gebundeld voor het ontwikkelen van een duurzame oplossing die ons GFT-afval van een tweede leven voorziet. De introductie van KALEA, een compacte en innovatieve keukenmachine, zorgt ervoor dat het biologische afval van thuis binnen 48 uur in echte compost wordt omgezet. Een techniek die niet alleen de verspilling terug dringt, maar tevens bijdraagt aan een gezondere wereld.
Make Compost, Not Waste
Om de groene ambitie van KALEA kracht bij te zetten en de serieproductie in Europa te realiseren, starten de innovatieve ondernemers vanaf oktober met een crowdfunding campagne.
Een bundeling van de kracht van de natuur en slimme technologie | KALEA biedt een gemakkelijke, schone en vooral reukloze verwerking van het dagelijkse keukenafval. Het composterings proces vindt plaats met behulp van micro-organismen die van nature aanwezig zijn in alle organische stoffen. Deze zorgen zelf voor het noodzakelijke afbraak proces. De intelligente sensoren en techniek van KALEA ondersteunt en bespoedigt dit proces met het creëren van een perfecte combinatie van optimale temperatuur, vochtigheid en ventilatie. KALEA weet hiermee de natuurlijke composteringstijd van enkele weken terug te brengen tot slechts 48 uur.
De keuken composter van KALEA kan per cyclus tot 10 liter organisch afval verwerken en kan tijdens het composteringsproces worden bijgevuld. Zelfs kleine botten en notendoppen verwerkt het apparaat zonder probleem. UIt het verwerkte GFT-afval ontstaat vervolgens 1,5 liter aan voedingsrijke compost, ideaal voor het bemesten van tuin- en balkonplanten. Het water dat als bijproduct van de compost ontstaat, is rijk aan voedingsstoffen en zal deze planten ook sneller laten groeien.
Modern, minimalistisch en vanuit een slimme app de CO2 uitstoot terugdringen | De keuken composter van KALEA is ontworpen naar een modern en minimalistisch design en wordt aangestuurd vanuit een voor iOS en Android ontwikkelde app . Dit zorgt ervoor dat gebruikers het apparaat op afstand kunnen starten en monitoren. De app kan ook worden gebruikt om bij te houden hoeveel biologisch afval is gecomposteerd en hoeveel CO2 je met de inzet van
KALEA hebt bespaard. Als onderdeel van de KALEA-community ontvang je daarbij veel handige tips en informatie over het onderwerp ‘Stedelijk tuinieren en plantenverzorging’. “Met KALEA willen we het gemak van het recyclen van keukenafval thuis vergroten en tegelijkertijd een duurzame bijdrage leveren aan het milieu door de intensieve verwerking van keukenafval op te lossen, voedingsrijke mest voor planten te winnen en zo de vorming van klimaat schadelijk methaangas te vermijden.” – Dr. Johannes Luschitz | CTO KALEA.
Investeren in een duurzame GFT-revolutie | De crowdfunding campagne van KALEA start vanaf oktober en biedt huishoudens in Nederland de mogelijkheid om de innovatieve keuken composter met een korting tot 50% aan te schaffen (reguliere verkoopprijs € 899). De campagne wordt via de nieuwsbrief van KALEA geactiveerd | bij interesse inschrijven via www.mykalea.de.
Over Kalea | KALEA is in 2017 opgericht met als doel het overschot aan biologisch afval van huishoudens terug te dringen. Aan de hand van een duurzame en innovatieve benadering stimuleert KALEA de thuisgebruiker in de stad of op het land meer bewust met de natuurlijke bronnen om te gaan. Het jonge team van innovatieve ondernemers uit Stuttgart | Christian Gärtner, Dr. Johannes Luschitz en Patrick Nennewitz | heeft met KALEA een nieuwe generatie keukencomposteerder ontwikkeld, die het biologisch afval van thuis binnen 48 uur transformeert naar voedingsrijke compost.
De impact van organisch afval op het milieu | De totale jaarlijkse hoeveelheid bioafval in de EU wordt geschat op 76,5 tot 102 miljoen ton aan voedsel- en tuinafval. Bij een verkeerde verwerking van biologisch afval komt methaangas vrij. Methaan is een krachtig broeikasgas en is maar liefst twintig keer schadelijker voor het klimaat dan CO2. Wanneer iedere consument thuis gebruikt maakt van de inzet en techniek van KALEA, zorgt deze er dus voor dat de impact van methaangas op het milieu wordt teruggedrongen.
Wat is het energieverbruik vanhet apparaat.
Hi Paul,
Als antwoord op je vraag, hieronder de toelichting vanuit KALEA:
“The power consumption of KALEA is estimated between 150 – 200 kWh / year for a four-person household. This is similar to the consumption of a coffee machine at home. For a two-person household, the consumption is around 75 – 100 kWh.”
Is dit duidelijke genoeg voor je?
Afval van in winkels gekochte organische materialen zouden natuurlijk als compost weer terug moeten naar de land- en tuinbouw om een goed circulair systeem te hebben. Met dit apparaat proberen we het in eigen huishouden/woning te houden. Dat gaat een keer mis natuurlijk. Liever aanbieden voor inzameling en verwerking door professionele composteerders. Let ook op de vigerende wetgeving! Zie https://www.vang-hha.nl/kennisbibliotheek/@223559/kleinschalige-verwerkingsmethoden-gft-swill/