in

Swappie: “Maak van hergebruik, recycling en reparatie de norm”

Op woensdag 25 oktober stemt het Europees Parlement, met name IMCO (Commissie Interne Markt), over Right to Repair-wetgeving.

De wetgeving bepaalt het officiële Europese standpunt over het recht van consumenten op reparatie. Dit is een stap in de goede richting maar het kan en moet veel radicaler, volgens Claire Darmon – Hoofd Public Affairs bij Swappie.

Als een van de belangrijkste refurbishment-spelers in de industrie en bestuurslid van EUREFAS, kijkt Swappie met grote interesse naar deze stemming, aangezien refurbishment een vorm van reparatie is.

Welke maatregelen moeten er volgens Swappie komen die leiden tot een consumptie-gedragsverandering en bijdragen aan een duurzamere en circulaire toekomst van technologie?

Reparatie bevorderen ten opzichte van vervanging

De huidige wetgeving over Ecodesign (die zich richt op ‘repairability’ in de ontwerp- en productiefase) is een stap in de goede richting, maar deze gaat volgens Swappie nog niet ver genoeg. Het zou goed zijn als deze wordt aangevuld met meer rechten die consumenten in staat stellen om betaalbare en kwalitatief goede reparaties te zoeken. De markt is de afgelopen jaren al wel veranderd, maar onafhankelijke reparateurs worden nog steeds geconfronteerd met beperkingen die hen ervan weerhouden eerlijk te concurreren met geautoriseerde reparateurs. De nieuwe wetgeving richt zich ook weer voornamelijk op de fabrikanten. Echter, als ervoor wordt gezorgd dat meer dienstverleners apparaten kunnen repareren binnen of buiten de garantieperiode, en deze markt daadwerkelijk wordt opengesteld, dan bevordert dit een gezondere industrie. Wanneer externe dienstverleners kunnen concurreren met fabrikanten op basis van prijs en kwaliteit van reparatie, dan zal dit op de lange termijn reparatie bevorderen ten opzichte van vervanging.

Verklein de e-waste berg

De “wegwerpcultuur” draagt niet alleen bij aan elektronisch afval, maar put ook onze eindige natuurlijke hulpbronnen uit en belast onze portemonnee. Het wordt tijd dat we onze omgang met elektronica herzien en ons richten op hergebruik, recycling en reparatie. Consumentenelektronica moet worden ontworpen met het oog op reparaties en moet gebouwd zijn om lang mee te gaan. De afgelopen twintig jaar zijn we getuige geweest van indrukwekkende innovaties op het gebied van consumentenelektronica. Deze vooruitgang heeft ons echter op een onthutsend kruispunt gebracht. Vooral smartphones zijn berucht vanwege hun korte levenscyclus, waardoor elektronisch afval inmiddels wereldwijd de snelst groeiende afvalstroom is.

De volledige opinie van Claire Darmon, hoofd Public Affairs bij Swappie, vind je hier.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Geefstress: vier op de tien Nederlanders willen graag indruk maken met cadeau

MEDION viert een belangrijke herlancering van het merk