In dit artikel gaan wij in op de reden waarom handmatige technieken tijdens migratieprojecten aanzienlijke risico’s opleveren. Daarnaast vertellen we waarom geautomatiseerde, geïntegreerde oplossingen voor het inrichten van nieuwe systemen de eenvoudigste en meest kostenefficiënte methode zijn. Ten slotte bieden we een overzicht van best practices die een succesvolle migratie mogelijk maken.
Wees beducht op migratieproblemen
U bent klaar om de laptops van uw organisatie op te waarderen naar nieuwe systemen. Wellicht bereidt u zich voor op een upgrade naar Microsoft® Office 2010 of het binnenkort te verschijnen Windows 8. Hoe kunt u op eenvoudige wijze gegevens migreren en dan alleen de gegevens die u daadwerkelijk wilt overzetten? Hoe kunt u daarbij de gebruikersinstellingen importeren, zodat u een probleemloze overgang kunt waarborgen?
Het migreren van eindpunten gaat gepaard met tal van uitdagingen, of het nu gaat om twintig, duizend of tienduizenden systemen. Een veel voorkomend probleem voor organisaties is een gebrek aan overzicht op de bedrijfsinfrastructuur, oftewel welke gebruikers moeten worden gemigreer, en welke niet. Daarnaast moet de ICT-organisatie rekening houden met de behoeften en gewoonten van eindgebruikers en de verschillende typen systemen. Hiervoor heeft de manager uitgebreide hoeveelheid gegevens over de ondersteunde bedrijfsactiva nodig.
Veel systeembeheerders maken gebruik van handmatige migratietechnieken. Ze lopen letterlijk de ene computer na de andere af om migratietaken uit te voeren. Dit is een uiterst tijdrovend, kostbaar en foutgevoelig proces en resulteert vaak in een overdaad aan implementatiefouten en gebrekkige nazorg. Deze onvolkomenheden kunnen een negatieve uitwerking hebben op de productiviteit van eindgebruiker.
Automatiseren is het devies
Eén van de meest effectieve manieren om met migraties om te gaan, is om gebruik te maken van een geautomatiseerde, appliance-gebaseerde oplossing voor systeemimplementaties. Door middel van automatisering kunnen beheerders op snelle, eenvoudige en consistente wijze de gegevens van een groot aantal eindpunten transformeren tot pakketten waarmee de nieuwe systemen kunnen worden ingericht. Deze aanpak resulteert in betrouwbare en kostenefficiënte implementaties.
Traditionele oplossingen voor de implementatie van besturingssystemen hanteren meestal een alles-of-niets aanpak. In eerste instantie worden alle gegevens overgezet, een scenario dat zowel bandbreedte en tijd opslokt. Een ander nadeel is dat deze aanpak voor een forse reductie zorgt van het aantal systemen dat in één dag kan worden gemigreerd. Een alternatief is om systemen handmatig in te richten met behulp van standalone imaging-producten of in eigen beheer ontwikkelde scripts. Deze benadering vergt vaak nog meer tijd en inspanning van de ICT-organisatie. Bovendien wordt hiermee niet gewaarborgd dat alle gebruikersinstellingen en bedrijfsgegevens worden overgezet.
Een appliance-gebaseerde oplossing, bijvoorbeeld de Dell KACE K2000 Deployment Appliance biedt een uitgebreid alternatief. De appliance legt de gebruikersspecifieke instellingen, bestanden en toepassingen centraal vast. De oplossing dwingt compliancy af door de mogelijkheid om bestanden uit te sluiten op basis van hun type en locatie. Met de appliance kunnen offline migraties in één simpele stap worden uitgevoerd. Door de migratietemplates kunt u precies aangeven welke gegevens moeten worden overgezet. Wanneer gebruikers hun nieuwe computer of besturingssysteem voor het eerst starten, zullen alle gegevens van hun oude computer of besturingssysteem die zij en uw organisatie willen behouden reeds aanwezig zijn.
Best practices voor een succesvolle migratie van eindpunten
Hoewel oplossingen voor geautomatiseerde systeemimplementaties de pijnpunten uit het migratieproces kunnen wegnemen, raden wij u aan om de volgende best practices toe te passen om een zo succesvol mogelijke migratie te waarborgen:
• Zorg ervoor dat u weet wat u in huis hebt – Een migratieproject staat of valt met een goed overzicht van de gebruikte activa, zoals computers, toepassingen en besturingssystemen. Voor de planning van uw migratiestrategie is het belangrijk om u op accurate, real-time inventarisgegevens te kunnen baseren. Op deze manier voorkomt u dat u over verouderde informatie beschikt op het moment waarop u beslissingen moet nemen die rechtstreeks van invloed zijn op het succes van het project. Daarnaast moet de informatie over de hardware en software voldoende gedetailleerd zijn om de migratie op effectieve wijze te kunnen plannen.
• Stel een plan op voor externe gebruikers en locaties – Zorg ervoor dat u weet waar al uw computers, externe gebruikers en filialen zich zowel fysiek als binnen uw netwerktopografie bevinden. K2000 Remote Site Appliances kunnen de reikwijdte van uw K2000 op naadloze wijze uitbreiden naar complete computernetwerken op externe locaties. Dell Factory Services kunnen u helpen met het beheer van individuele externe gebruikers.
• Stel een migratiebeleid op – Zodra u een goed overzicht hebt van alle software, instellingen en bestandstypen binnen uw organisatie, is het van essentieel belang om een migratiebeleid op te stellen. Een beleidsgestuurde migratie zorgt niet alleen voor standaardisatie en compliance, maar vereenvoudigt daarnaast de migratie door te waarborgen dat er geen niet-ondersteunde bestanden en software worden overgezet, terwijl de gegevens en instellingen van individuele gebruikers blijven behouden. Hierdoor zal er minder bandbreedte worden verbruikt en is de ICT-organisatie minder tijd kwijt aan migratie-activiteiten.
• Online versus offline migraties – Online migraties worden voortijdig uitgevoerd, terwijl het oorspronkelijke besturingssysteem (in het geval van Windows 7 meestal Windows XP) nog steeds aanwezig of ‘online’ is. Offline migraties worden uitgevoerd wanneer de computer is opgestart vanaf een andere opstartbron, zoals het netwerk of een USB-schijf. Online migraties bieden u de mogelijkheid om de migratie te inspecteren op fouten. Ze bieden een uitstekende gelegenheid om de migratie-templates te testen die worden gebruikt voor het uitvoeren van het migratiebeleid. Offline migraties zijn bij uitstek geschikt voor het in één stap vastleggen, installeren en migreren van gegevens.
• Geautomatiseerde versus door de gebruikers geïnitieerde migraties – Wie geeft het startsein voor de migratie? Laat u dit aan een systeembeheerder over, of wilt u gebruikers de mogelijkheid bieden om zelf de migratie te starten? In het eerste geval is het zaak om de migratie te plannen op een tijdstip waarop de activiteiten van de eindgebruikers en de bedrijfsvoering het minst worden verstoord (bijvoorbeeld ’s avonds laat of in het weekend). Daarnaast moet u de verleiding weerstaan om alle gebruikers tegelijkertijd te migreren. Ruim tussen verschillende implementaties voldoende tijd in om ‘alles te laten bezinken’. Als uw eindgebruikers de migratie eigenhandig starten, moet u ervoor zorgen dat er een centrale interface beschikbaar is voor het aanvragen van softwarepakketten en ondersteuning.
• Training – Zelfs als de migratie of upgrade vlekkeloos is verlopen, zullen eindgebruikers aanvankelijk moeite hebben met de nieuwe en onvertrouwde interface en functies. Het is daarom belangrijk om een trainingsprogramma op te stellen. Of het nu gaat om instructies via e-mail, persoonlijke ondersteuning of telefonische ondersteuning of afstand, het is van cruciaal belang om klaar te staan om gebruikers te helpen met hun vragen of problemen.
Elke ICT-organisatie krijgt te maken met migratieprojecten. Dit is onvermijdelijk door de introductie van nieuwe hardware, nieuwe besturingssystemen zoals Windows 8 en nieuwe toepassingen zoals Microsoft® Office 2010. Systeembeheerders doen er goed aan om het gebruik van geautomatiseerde implementatiemethoden te overwegen. Hiermee kunnen ze tijd besparen, een einde maken aan implementatiefouten en gebrekkige nazorg en de nadelige uitwerking daarvan op de productiviteit van eindgebruikers.