in

CO2e-voetafdruk van een Swappie refurbished smartphone 78% lager dan van een nieuwe

Eerste Environmental Impact Report onthult ambitieuze klimaatdoelen na mijlpaal van een miljoen verkochte Swappie iPhones in Europa – Swappie heeft zijn eerste Environmental Impact Report gepubliceerd waarin het ambitieuze doelen uitzet om zijn uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren en klanten te helpen om maximaal te besparen op de uitstoot van CO2e over de komende twee jaar.

Elk jaar zorgt de elektronica-industrie voor de uitstoot van miljoenen ton CO2e in de atmosfeer. De sector is op deze manier verantwoordelijk voor 3% van de wereldwijde uitstoot. In dit licht onthult het Environmental Impact Report van Swappie dat de CO2e-voetafdruk van een Swappie refurbished smartphone 78% lager is dan van een nieuwe. De productie van een nieuwe smartphone vereist namelijk waardevolle en zeldzame grondstoffen, waarvan een groot deel gemijnd wordt met een significant negatieve impact, zowel op ecologisch als op maatschappelijk vlak.

CO2e-intensieve activiteiten bij de verzameling van grondstoffen, de supply chain en productie zorgen voor een uitstoot die onlosmakelijk verbonden is met de levenscyclus van een nieuwe smartphone. Daartegenover heeft Swappie een circulair businessmodel gecreëerd met een positieve impact. De C02-handafdruk – de positieve klimaatimpact van een product – van een gemiddelde refurbished smartphone van Swappie resulteerde in 2021 in de uitstoot van 61,5 kg CO2e, het equivalent van de koolstofuitstoot die een boomzaailing opvangt in tien jaar. Wanneer een klant kiest voor een opgeknapte iPhone, verlengt die het leven van een bestaande smartphone en verlaagt die tegelijk ook de eigen CO2e-voetafdruk.

Meer dan 100.000 ton CO2e-uitstoot besparen tegen 2024
Toen Swappie werd opgericht in 2016, was slechts 5% van de gekochte smartphones een gebruikt exemplaar. Sindsdien is de community van Swappie uitgebreid naar meer dan een miljoen mensen in heel Europa. Door te kiezen voor refurbished in plaats van nieuw, hebben de klanten van Swappie meer dan 23.500 ton CO2e-uitstoot uitgespaard in 2021. Dit is dezelfde hoeveelheid koolstofuitstoot die opgevangen wordt door 389,401 groeiende bomen over een periode van tien jaar. Swappie zet zich nu in om wereldwijd klanten te helpen om 100.000 ton CO2e-uitstoot uit te sparen tegen 2024.

100% hernieuwbare elektriciteit tegen 2024
Het Environmental Impact Report bevat ook verschillende ambitieuze doelen voor Swappie als bedrijf. Sinds de oprichting in 2016 kent Swappie een forse groei, met twee refurbishment centers in Finland en Estland, aanwezigheid in vijftien markten en een team van meer dan duizend talenten. Zo is de uitstoot van de broeikasgassen van Swappie ook gestegen. In 2022 verkreeg Swappie zowel een ISO 9001- als een ISO 14001-certificaat, maar om een voorbeeldfunctie te blijven behouden, werd een digitaal platform ontwikkeld om de eigen negatieve impact op het milieu bij te houden. In 2021 bedroeg de uitstoot van Swappie’s broeikasgassen 10.445 ton CO2e, met als oorzaken verwarming, elektriciteit en airconditioning, aangevuld met woon-werkverkeer en zakenreizen.

Toezeggingen om de ecologische impact te verlagen
Swappie heeft concreet de volgende initiatieven voor ogen om zijn ecologische impact tot een minimum te beperken:

  • Het reduceren van de energieconsumptie en transitie naar 100% hernieuwbare elektriciteitsbronnen voor alle Swappie-gebouwen in 2024
  • De integratie van innovatieve e-waste-beheer- en recycleersystemen voor Swappie-activiteiten: Het hergebruiken van 100% van de functionele smartphone-onderdelen en het verzamelen en recycleren van 100% van niet-functionele smartphone-onderdelen en andere gegenereerde e-waste tegen 2024
  • Blijven samenwerken met de Right to Repair-campagne die pleit voor een universeel recht op herstellen en Eurefas, de Europese Refurbishment Associatie

Over de publicatie van het Environmental Impact Report zegt Sami Marttinen, mede-oprichter en CEO van Swappie: “De afgelopen maanden hebben ons, met de aangerichte ravage door extreme hitte en droogte wereldwijd, dagelijks herinnerd aan de enorme impact van de klimaatcrisis waar onze planeet voor staat. Die problemen hebben talloze oorzaken, maar ze worden zonder twijfel verergerd door menselijk gedrag. Het is moeilijk om niet ontmoedigd te raken over de toekomst van ons klimaat, maar dit is niet het moment om op te geven. Integendeel, we moeten ons dubbel zo hard inzetten en mensen eraan herinneren dat de collectieve impact van hun keuzes een heus verschil kan maken voor de toekomst van onze planeet.”

“Bij Swappie geloven we dat circulariteit de beste manier is om de wereld op een duurzame manier draaiende te houden en we willen zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om zich achter onze missie te scharen. Er is meer aandacht nodig voor hoe bedrijven zich ontwikkelen, zodat hun netto-effect positief is voor de wereld op lange termijn. Er leeft een misvatting dat duurzaam ondernemen niet kan samengaan met winstgericht ondernemen. Bij Swappie geloven we dat om duurzaamheid echt waar te maken, bedrijven dit als standaardkeuze moeten beschouwen. Wij hopen dan ook meer circulaire economieën te zien in verschillende industrieën en we roepen andere bedrijven op zich bij ons aan te sluiten bij onze belofte voor duurzaamheid.”

Het volledige rapport is hier te vinden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Tweede servicecentrum brengt Panasonic Connect Europe nog dichter bij zijn klanten

FinTech en Datavisualisatie als trend in de Finance branche