in

Deze EV’s zijn in hun prijsklasse het meest betaalbaar

De tijd dat er een handvol elektrische auto’s op de markt was, is lang vervlogen. De meeste gevestigde autofabrikanten hebben inmiddels meerdere EV’s in hun gamma en er verschijnen steeds meer nieuwe, ambitieuze merken.

Door de bomen kun je het bos bijna niet meer zien. Hoog tijd om uit te zoeken welke elektrische auto’s nu het meest betaalbaar zijn in hun prijsklasse.

Budget: 20.000-30.000 euro

Het aanbod elektrische auto’s onder de 30.000 euro is betrekkelijk klein. Niet gek, gezien de techniek (en dan met name het batterijpakket) relatief kostbaar is in vergelijking met benzine- en dieselauto’s.

In deze prijsklasse vind je eigenlijk alleen stadsauto’s. De Dacia Spring is veruit de voordeligste optie met een vanafprijs van 21.000 euro. Het is een vlot, licht autootje dat netjes is uitgerust en verrassend veel rijplezier biedt. Een paar duizend euro extra en ook de Twingo Electric en Seat Mii Electric passen in je budget.

Budget: 30.000-40.000 euro

Meer geld betekent meer mogelijkheden. Bij een budget tot 40.000 euro kom je de eerste elektrische crossovers tegen. Hiervan zijn de BYD Dolphin en JAC E-S2 de voordeligste, beide hebben een vanafprijs van zo’n 29.000 euro.

Gevestigde namen zijn het niet, maar de scherpe prijs in combinatie met een goede mate van comfort en een respectabele actieradius maakt deze vijfzitters het overwegen waard. De crossovers nemen het op tegen de populaire MG ZS EV, die vanaf 31.000 euro gekocht kan worden.

Het is niet de eerste keer dat MG laag inzet met de prijs, getuige de ‘5’ – een van de voordeligste volledig elektrische stationwagons op de markt. Onder de 40 mille vind je tevens de goedkoopste zevenzits in de vorm van de Opel Combo Electric Life (38.000 euro).

Budget: 40.000-50.000 euro

Als je een budget van 50.000 euro hebt, zit je niet verlegen om opties. Het kan verleidelijk zijn om voor een premium merk te kiezen, maar de concurrentie biedt meer voor minder.

Met de technisch nauw aan elkaar verwante Hyundai Ioniq 5 en Kia EV6 krijg je voor 45 mille bijvoorbeeld heel veel auto voor je geld. Hetzelfde geldt voor de Skoda Enyaq (vanaf 43.000 euro), een scherp gelijnde crossover met een prijskaartje waar zustermerken Audi en Volkswagen niet aan tippen.

In deze prijsklasse komen tevens de eerste grote familie-sedans met een luxe uitrusting buurten. Het gaat om auto’s als de BYD Seal en Xpeng P7, die beide voor minder dan 50 mille verkrijgbaar zijn.

Budget: 50.000-75.000 euro

Bij een budget van 75.000 euro kun je de grootst mogelijke elektrische auto’s op de kop tikken. We hebben het over volwassen SUV’s met drie zitrijen.

Wederom zijn het Aziatische merken die de scherpst geprijsde modellen aanbieden. De BYD Tang en Kia EV9, bijvoorbeeld, zijn beide voor minder dan 70 mille aan te schaffen. Het zijn indrukwekkende auto’s met een zeer complete uitrusting en zeeën aan binnenruimte, die ook op technisch vlak de lat hoog houden.

Een groot budget betekent natuurlijk niet dat je ook een grote auto moet kopen. Voor zo’n 50 mille kun je bijvoorbeeld de Long Range-uitvoering van voordelige (en gevierde) gezins-EV’s als de Hyundai Ioniq 6 en Tesla Model 3 kopen. 

Betaalbare elektrische occasions

Een alternatief is om te kijken naar tweedehands elektrische auto’s. Het occasionaanbod mag dan relatief beperkt zijn, een aantal modellen gaat ondertussen al even mee en is zodoende redelijk in prijs gedaald. De BMW i3, Nissan Leaf en Renault Zoe – drie bekende rivalen – zijn tegenwoordig voor minder dan 10 mille te vinden. Elektrische auto’s die meer ruimte bieden, denk aan de Opel Ampera-e en Kia e-Niro, beginnen rond de 20.000 euro. Zo wordt het steeds interessanter om naar elektrische occasions te kijken.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Black Friday wint aan populariteit onder jongeren

Onderzoek: AI populair bij consumenten voor hulp tijdens decembershoppen