De digitale wereld wordt geïntegreerd in de ‘fysieke wereld’ en het is daarom van groot belang dat consumenten, organisaties en overheden hun digitale kennis en vaardigheden verder uitbreiden. Dat stelt Nienke Ryan, product en strategie manager van SpicyLemon, leverancier van onder andere ESET NOD32 beveiligingsproducten. “We moeten in de toekomst digitaal slimmer en weerbaarder worden om onze vrijheden te beschermen.”
Het afgelopen jaar werd de achterkant van het internet ontbloot. Zo werden sites gehackt en kwamen privégegevens op straat te liggen. Diverse grote bedrijven moesten verantwoording afleggen. Apple haalde afluisterapparatuur uit de Iphone, Facebook paste haar beleid aan, net als Google (zie ook mijn blog). Online veiligheid is geen vanzelfsprekend. Nienke Ryan: “De gebeurtenissen op het gebied van online veiligheid en privacy lieten ons zien dat we er niet zo maar vanuit kunnen gaan dat ‘anderen’ ons zullen beschermen. Diginotar, een bedrijf dat de identiteit van websites moet garanderen, maakte bijvoorbeeld niet eens gebruik van een antivirus!”
Verborgen agenda’s
“De groeiende mogelijkheden en behoefte om informatie met elkaar te delen, brengt verborgen agenda’s snel aan het licht. Hacktivisten proberen de waarheid naar boven te brengen, vaak met succes. Ook in de toekomst zie ik dat gebeuren. Deze ontwikkeling zal impact op het gedag van de internetgebruiker hebben. Zij zullen vaker eerst nadenken voordat ze handelen. Zich laten voorlichten en om zich heen kijken, een proactieve houding aannemen. Want om digitale vrijheden te behouden is het belangrijk dat we onszelf beschermen tegen iedereen die deze vrijheid wil inperken of er misbruik van maakt.”
“Community driven apps”
In de strijd tegen cybercriminaliteit speelt de communicatie via internet een voorname rol. Nienke Ryan: “Internet zal ons steeds vaker ondersteunen bij online bescherming en gevaren blootleggen. Een goed voorbeeld hiervan is SOPA, een wetsvoorstel van de Amerikaanse entertainmentindustrie (lees hierover meer in mijn blog). Deze wet geeft het recht om websites binnen of buiten de Verenigde Staten te vervolgen voor “schending van copyrights”. Als SOPA ingevoerd wordt zullen er meerdere dingen die we nu volop (zullen gaan) gebruiken illegaal worden. Via internet worden de nadelen van deze wet volop gecommuniceerd en de steun voor de beweging tegen SOPA wordt steeds groter. Een bewijs hiervan is de steeds groter worden groep “community driven apps”, applicaties voor en door gebruikers, om SOPA tegen te gaan. Zoals No SOPA en No More SOPA.”
“Beveiliging speelt in 2012 een steeds grotere rol en cybercriminaliteit zal zich professioneel verder ontwikkelen. Als reactie hierop zal de internetgebruiker zijn digitale kennis meer moeten uitbreiden. Zodat we uiteindelijk met z’n allen een infrastructuur creëren waarin we wereldwijd veilig kunnen communiceren. Een digitale wereld waarbij gebruikers het evenwicht bewaren welke normen en waarden horen bij onze digitale cultuur en waar onze vrijheid gewaarborgd wordt.”