in

“Kernwoorden voor 2018 zijn bewustwording creëren en onderwijzen”

Een interview met Jordy Kool over circulariteit in de IT-sector – Van 15 tot 19 januari is het de week van de circulaire economie.

Tijdens deze week openen koplopers die nu al slim en duurzaam ondernemen hun deuren om Nederland te inspireren over ‘de nieuwe manier van denken’. En dat is hard nodig om de Europese doelen 2030 te behalen!

Lange tijd dachten we als maatschappij volgens het production-use-dispose principe: een lineaire benadering. Maar om de wereld leefbaar te houden, moeten we meer in een cirkel gaan denken. Door de levensduur van producten te verlengen, hergebruik van grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren hoeven we minder (snel) een beroep te doen op schaarse grondstoffen. Zo blijft de economische ontwikkeling binnen de grenzen die moeder natuur ons biedt en leven we volgens een circulair principe.

“Inmiddels zijn we uitgegroeid tot de grootste circulaire IT-hardware leverancier van Europa, waar we samen met 850 collega’s zo’n 750 miljoen omzet per jaar genereren”

IT-leverancier Infotheek Group zag het belang van het hergebruik van grondstoffen al jaren terug. De IT-gigant is grondlegger van refurbishment in Nederland en verdiept zich al sinds 1991 in het verlengen van de levensduur van IT-apparatuur. “Inmiddels zijn we uitgegroeid tot de grootste circulaire IT-hardware leverancier van Europa, waar we samen met 850 collega’s zo’n 750 miljoen omzet per jaar genereren”, aldus CEO Jordy Kool.

“Wij vinden dat IT ook anders kan en zien enorme kansen in het terugdringen van grondstoffen- en energiegebruik in de IT-productieketen. Afgeschreven IT-hardware, of e-waste, belandt wereldwijd op een grote elektronische afvalberg. Door de velen onderdelen en grondstoffen die in de producten zijn verwerkt, zijn deze lastig te recyclen en gaat er veel waarde in de lineaire productieketen verloren. Door de levensduur van producten te verlengen en apparaten als dienst aan te bieden kunnen we de transitie maken naar een circulair economisch systeem”.

“Binnen ons product- en dienstenportfolio speelt levensduurverlenging, door bijvoorbeeld IT-opkoop en refurbishment, een belangrijke rol. Daarnaast zien we, inspelend op de trend ‘van bezit naar gebruik’, circulaire kansen voor product-als-dienstmodellen in het beperken van milieuschade en het stimuleren van lokale werkgelegenheid. Deze modellen gaan uit van de functionaliteit van producten, waarbij het apparaat ons eigendom blijft. Op die manier kunnen wij er vanuit onze circulaire voortrekkersrol op toezien dat we de levensduur van producten zo lang mogelijk rekken, maximaal hergebruik gegarandeerd is en producten aan het einde van de levenscyclus op een verantwoorde manier worden verwerkt”.

“Wat veel mensen echter niet weten is dat oplossingen als IT-opkoop, verhuur, lease en refurbishment naast financiële voordelen dus ook ecologische voordelen heeft. In de week van de circulaire economie zetten we daarom maximaal in op onze belangrijkste communicatiedoelen van 2018. Kernwoorden zijn hierin het creëren van bewustwording en het onderwijzen over de verschillende IT-mogelijkheden als alternatief voor ‘gewoon maar nieuw kopen’. Zo lanceren we deze week onder meer een laagdrempelige animatievideo over wat de circulaire economie is. Daarnaast valt deze week de eerste editie van IN4IT op de matten van onze klanten. Hierin brengen we meerdere circulaire oplossingen onder de aandacht en willen we een platform creëren waarmee we elkaar in de IT-branche kunnen inspireren.

ABN AMRO noemde de TMT-sector niet voor niets ‘de hofleverancier van de circulaire economie’. Tijd om de daad bij het woord te voegen”.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Hightech schaatsstoel KPN helpt allerjongsten het ijs op

Onderzoek van Amazon: bijna de helft van de mensen geeft goede voornemens half januari al op