in

Nieuwe Functies Voor Chrome Om Geheugen En Energieverbruik Te Sparen

Als je de browser van Google Chrome gebruikt, ben je lang niet de enige. Met een marktaandeel van ruim 60% is het de meest gebruikte browser ter wereld.

Chrome is gratis, veilig en werkt naadloos samen met andere apps van Google, zoals Gmail. Toch heeft de browser ook wat vervelende trekjes. Met name op het gebied van energieverbruik en geheugen wil het nog wel eens tekortschieten. Daar komt binnenkort verandering in.

Veilige browser

Eén van de belangrijkste en veiligste functies van Chrome is de mogelijkheid om incognito te surfen. In deze privémodus wordt je browsergeschiedenis niet automatisch opgeslagen. Dit werkt ook door naar velden die automatisch voor je worden ingevuld. Om een incognito tabblad te openen, toets je Ctrl + Shift + N in op je Windows PC. Heb je een Mac, dan gebruik je Command + Shift + N. Als je je online privacy belangrijk vindt, kun je ook nog VPN Chrome als browserextensie instellen.

Met een VPN breng je een versleutelde verbinding tot stand. Je maakt dan eerst verbinding met een VPN-server. Daar vindt encryptie van al het gegevensverkeer plaats. Vervolgens worden de data gecodeerd doorgestuurd naar de openbare server of de server van je internetprovider. Bij dit proces wordt je eigen IP-adres afgeschermd door het IP-adres van de VPN-server. Anderen kunnen daardoor niet meer zien dat jij de oorspronkelijke verzender van de data bent. Dat betekent dus ook dat jouw online activiteiten niet meer te volgen zijn, zelfs niet door je eigen internetprovider. Met als gevolg dat je internetprovider niet meer in staat is om in jouw specifieke geval de bandbreedte te beperken. Daardoor kun je altijd profiteren van de internetsnelheid die je gewend bent en waar je tenslotte ook voor hebt betaald.

Nieuwe functies

Heeft je computer de neiging om trager te worden als je Chrome gebruikt? Je bent lang niet de enige die dit is opgevallen. Al sinds de lancering van Chrome in 2012 was dit gebrek een dankbaar onderwerp voor internetmemes. Een voorbeeld is de meme waarin het logo van Google wordt afgebeeld als een Pac-man die stukjes RAM ophapt. Er is zelfs een speciale benaming voor deze serie van internetgrappen, de Google Chrome RAM Hog. Het lijkt erop dat Google nu eindelijk een keer afrekent met dit beruchte probleem.

Binnen een paar weken worden er namelijk twee nieuwe functies gelanceerd, zo belooft Google. De eerste functie betreft de Memory Saver. Hiermee kun je het RAM-verbruik van Chrome met zo’n 40% laten afnemen. Het sluit ongebruikte tabbladen voor je af. Wil je dat liever niet, dan kun je deze functie gewoon uitschakelen. Met de tweede functie, de Energy Saver, ga je automatisch energie besparen als je batterij voor 20% of minder vol is. Visuele effecten op geopende tabs en achtergrondactiviteiten worden dan automatisch voor je beperkt.

Andere manieren

Je browser kan verschrikkelijk veel energie en RAM opslorpen. Dat geldt eigenlijk voor elke browser, dus niet alleen voor Chrome. Heb je een groot aantal tabbladen openstaan, dan voel je de gevolgen al snel. Maar er zijn eenvoudige manieren om de RAM minder te belasten, waardoor je computer behoorlijk blijft functioneren:

1. Sluit tabbladen

Maak er een gewoonte van om tabbladen die je niet gebruikt meteen te sluiten. Dit maakt het werken op de computer meteen een stuk overzichtelijker. Je kunt de site snel weer oproepen via je browsergeschiedenis.

2. Check de grootste verbruikers

Je kunt ook zien welke tabs en websites het meeste geheugen innemen. Klik de drie puntjes in je browserbalk aan en selecteer ‘Meer hulpprogramma’s’. Ga vervolgens naar ‘Taakbeheer’ en er verschijnt een venster met alle lopende processen en het bijbehorende verbruik.

3. Doe afstand van add-ons

Ook browserextenties nemen flink wat ruimte en capaciteit in. Als je de add-ons weinig of nooit gebruikt, kun je ze beter verwijderen. Ook hiervoor doorloop je het proces van punt 2. In plaats van ‘Taakbeheer’ klik je dan ‘Extensies’ aan.

 

 

 

 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

ThinkPad X1, ThinkVision en Lenovo Go bevorderen hybride werken

Een Sharp printer voor werkelijk elke kantooromgeving