In het Verenigd Koninkrijk is het emv-chipsysteem al veel langer in gebruik. ‘Nederland loopt wat dat betreft een beetje achter. Dat is ook de reden waarom veel Roemenen hier komen skimmen,’ zegt een woordvoerder van Currence. Hij vergelijkt de magneetstriptechnologie met ‘het cassettebandje uit de jaren zestig.’
Het verdwijnen van de betaalmethode via de magneetstrip hoeft niet te betekenen dat de strip van de kaart verdwijnt. In het buitenland wordt de emv-chip nog niet overaal ondersteund. Dat betreft vooral minder ontwikkelde landen, maar ook de Verenigde Staten. De Amerikanen hebben hier ook geen plannen voor.
De magneetstrip zal dus nog een tijdje op de kaart blijven zitten en ook informatie bevatten. Maar de gleuf waar de pas in moet verandert wel. Net als met chippen hoeft de kaart nu maar half in een apparaat gestoken te worden, zodat de magneetstrip niet in z’n geheel gelezen kan worden.
De huidige betaalmethode wordt pas in 2012 vervangen omdat nog niet alle winkels automaten hebben die kunnen omgaan met de chip. Op dit moment is tachtig procent van alle pinpassen al voorzien van een chip. Over een half jaar moet dat honderd procent zijn. Alle geldautomaten zijn wel al uitgerust om de emv-chip te herkennen. ‘Bij de winkels is nu slechts veertig procent emv-geschikt,’ aldus de zegsman van Currence.