in

Veertigste verjaardag microprocessor

Precies veertig jaar geleden, op 15 november 1971, introduceerde Intel de allereerste, commercieel verkrijgbare microprocessor ter wereld: de Intel 4004. Dit was het startschot van de digitale revolutie. Hoewel de meeste mensen nog nooit een microprocessor hebben gezien, zijn de apparaten waar ze in zitten onmisbaar geworden in het dagelijkse leven.

Een microprocessor is het ‘brein’ van computers, telefoons, auto’s, camera’s, koelkasten, radio’s, tv’s en talloze andere apparaten die we iedere dag gebruiken. De toenemende mogelijkheden die microprocessors bieden, zijn voor een groot deel te danken aan het feit dat Intel de Wet van Moore in stand houdt. Deze wet voorspelt het tempo waarin siliciumtechnologie zich ontwikkelt. Ze stelt dat ongeveer iedere twee jaar het aantal transistors op een chip verdubbelt (transistors zijn de bouwstenen van een processor). Daarbij nemen de prestaties toe, terwijl de kosten dalen. Het is al veertig jaar de basis voor het businessmodel van de chipindustrie.
 
Vergeleken met de Intel 4004 is de huidige generatie Intel Core processors ruim 350.000 keer sneller – terwijl het stroomverbruik van iedere transistor zo’n 5.000 maal lager ligt. Tegelijkertijd ligt de prijs van een transistor 50.000 keer lager.

Boxee Box maakt tv slimmer

Copaco en Logitech delen uit, ook aan Voedselbank