in

De remmende voorsprong

Gisteren heeft Apple met iOS 6 een nieuwe update uitgebracht voor de iPad, iPhone en iPod. Ik heb ‘m meteen geïnstalleerd op mijn oude, trouwe iPhone 4 en ben…vrij teleurgesteld. Er zijn eigenlijk maar weinig verbeteringen te bespeuren.

Zo heeft Apple ervoor gekozen Google Maps te vervangen voor een eigen kaartendienst die minder mogelijkheden heeft en Passbook, een digitale portemonnee voor kaartjes, is in Nederland op het moment nog vrij nutteloos. Verder beschikt de camera over een nieuwe panorama-functie, de mogelijkheid om de telefoon op een ‘niet storen’-modus te zetten, meer privacyinstellingen en hier en daar nog wat toevoegingen. Leuke, kleine features die niet meer zijn dan dat. Waar is de echte vernieuwing?

De tijd dat Apple eenzaam aan de top stond op het gebied van mobiele telefoons, lijkt voorlopig even voorbij te zijn. Dat ligt niet zozeer aan de hardware zelf, want de iPhones zijn naar mijn mening nog altijd onovertroffen wat industrieel ontwerp en constructiekwaliteit betreft. De ontwikkeling van iOS gaat gewoon erg traag. Grote concurrent Android is ondertussen een volwaardig alternatief geworden en streeft iOS op een aantal vlakken zelfs voorbij. Microsoft komt nog dit jaar met Windows Phone 8 en heeft hiermee, afgaande van de eerste indrukken, misschien zelfs het beste mobiele OS in handen. Apple speelt het met iOS 6 vooral op safe en dat is – voor een bedrijf dat groot is geworden door continu te innoveren – jammer. Apple moet voor iOS 7 echt aan de bak.

Jordi Verdult

Nieuwe, kleinere en lichtere PlayStation®3 vanaf 28 september verkrijgbaar

Skylanders Spyro’s Adventure Fantour komt naar Nederland