in

De lokroep van de kleine tablet, deel II

Ja, daar is hij dan. Precies zoals werd voorspeld heeft Apple afgelopen dinsdag de iPad Mini aangekondigd, het kleine broertje van ’s werelds meest populaire tablet. Hét grote verkoopargument van zo’n kleine tablet is natuurlijk die prettige draagbaarheid en Apple stelt wat dat betreft niet teleur.

Het apparaatje is een stuk dunner dan de gewone iPad en ruim twee keer zo licht, waardoor je zo’n tablet – zoals andere tabletfabrikanten al een tijdje doorhadden – toch een stuk sneller in de tas gooit. De verbeterde draagbaarheid maakt de iPad Mini daarnaast als portable game device bijzonder interessant. Zo gek veel duurder is een iPad Mini immers niet in vergelijking met de Nintendo 3DS en de Playstation Vita, terwijl het apparaat – naast een indrukwekkende lijst aan betaalbare kwaliteitsgames – over veel meer functionaliteit beschikt dan beide handhelds. Zou Apple met de iPad Mini nog meer marktaandeel van Sony en Nintendo weten af te snoepen?

Apple wist wel te verrassen met de introductie van de vierde generatie iPad. Hij ziet er hetzelfde uit als het model dat in maart geïntroduceerd is, maar beschikt over de nieuwe Lightning-connector en is dankzij een nieuwe chipset twee keer zo snel. Aan de ene kant is het begrijpelijk – misschien zelfs onvermijdelijk – dat Apple nu al met een nieuwe versie op de proppen komt. Het bedrijf kan immers moeilijk wachten op het ‘logische’ moment van updaten rond maart 2013 om het topmodel uit te rusten met Lightning als zelfs de iPod Nano al de beschikking heeft over het flitsende datapoortje. En tja…waarom dan niet meteen even wat andere hardwarematige upgrades uitvoeren? Aan de andere kant voelen bezitters van de oude Nieuwe iPad zich – enigszins begrijpelijk – wel aardig bekocht, want deze zet van Apple is vrij onverwachts. Wat betekent dit voor de release van de onvermijdelijke vijfde iPad? Hoe lang blijft de huidige Nieuwe iPad nieuw?

Jordi Verdult

Tomb Raider packshot

Transcend lanceert compacte USB 3.0-Hub met een Fast Charging Poort voor o.a. de iPad