in

Geur zorgt voor 15% meer transacties

Dixons, verkoper van consumentenelektronica, experimenteerde in 2012 met zintuigprikkeling en boekte verrassende resultaten. Eind vorig jaar werd het project afgerond met de toevoeging van het zintuig reuk. De geuren die in de winkel verspreid werden en de klantbeleving positief moesten beïnvloeden, hadden een onverwacht resultaat: 15% meer kassatransacties.

..

Het prikkelen van alle zintuigen maakt onderdeel uit van de nieuwe dixons winkelformule en zal gefaseerd in alle 150 dixonsfilialen worden ingevoerd. Steven Bakker, CEO van de BAS Group en eigenaar van dixons, legt uit: “Bij onze nieuwe dixonsformule worden de zintuigen geprikkeld met als doel de ultieme klantbeleving. Met een levende moswand (zien), producten uit de vitrines en op tafel om uit te proberen (voelen), relaxte achtergrondmuziek (horen) en een gratis kopje fairtrade cappuccino (proeven) werden al vier zintuigen geprikkeld. Na de toevoeging van geur, bleek dat er een significante stijging plaatsvond van 15% in kassatransacties.” Bakker voegt toe: “De verklaring van de stijging? Wij stellen klanten op hun gemak. Geen geurwalm die je tegemoet komt, maar een licht mountain brise luchtje dat je ook zou kunnen ruiken op je vakantieadres.”

Geuren verspreiden wereldwijd succesvol
Het experiment bij dixons is geïnspireerd door het al langer bekende en bewezen succes van het verspreiden van verse broodlucht bij de entree van de supermarkt. Deze geuren lokken klanten naar de broodafdeling. Op de in zwaar weer verkerende huizenmarkt wordt tegenwoordig ook steeds vaker gegrepen naar zintuigprikkelende middelen. De geur van verse appeltaart of versgezette koffie werkt positief tijdens een bezichtiging.

Grootste van Nederland
Dixons is een winkelformule die gespecialiseerd is in consumentenelektronica en in 2011 werd overgenomen door BAS Group, de grootste on- en offline elektronicaretailer en e-tailer van Nederland. Onder BAS Group valt ook de winkelformule MyCom die zich richt op computerelektronica. In totaal werken er circa 1.300 medewerkers die zich dagelijks inzetten voor de ultieme klantbeleving. Op de website dixons.nl zijn alle vestigingen overzichtelijk opgenomen en is aangegeven welke 28 vestigingen naar het nieuwe concept zijn omgebouwd. In de nieuwe dixonsvestigingen staan alle zintuigen op scherp.

Happy Valentines Day, in Dead Island Riptide stijl!

Speel als een Pokémon in 3D! Vanaf 17 mei