in

17% slachtoffer phishing

Maar liefst 88% van de respondenten is slachtoffer van internetcriminaliteit en bijna twintig procent heeft te maken gehad met phishing. Dit is gebleken uit de resultaten en conclusies van het onderzoek over online veiligheid uitgevoerd onder 6.000 Europese consumenten. 

Sitecom heeft voor de tweede keer onderzoek uitgevoerd naar online veiligheid onder 6.000 Sitecom eindgebruikers in Europa. Maar liefst 73% van de respondenten geeft aan zich zorgen te maken over zijn veiligheid online en 83% vindt het belangrijk om zich te beschermen tegen internetcriminaliteit. Dat deze zorgen gegrond zijn, blijkt uit het gegeven dat er dagelijks maar liefst 70.000 nieuwe virussen verschijnen en 2.000 nieuwe phishing websites. Maar liefst 88% van de respondenten is slachtoffer van één van de volgende vormen van internetcriminaliteit: virus, spyware, trojans, worms, rootkits, fraude, phishing of malware. Goed nieuws is dat bijna alle respondenten een virusscanner geïnstalleerd hebben. Ondanks het feit dat maar liefst 98% van alle respondenten gebruik maakt van een virusscanner, voelt 48% zich niet volledig beschermd. Naast een antivirus heeft, gebruikt 70% van de respondenten een spamfilter, 69% anti-spywareprogramma en 53% anti-malware. 
Uit de cijfers blijkt een duidelijke trend: steeds meer handelingen verplaatsen zich naar het internet en het aantal apparaten waarmee gebruikers het internet “onbeschermd” mee betreden neemt toe. Veertig procent van de respondenten heeft 4 tot 6 apparaten thuis en bijna twintig procent van de respondenten heeft 6 tot 9 apparaten. Opmerkelijk is dat maar liefst 82% van de respondenten bekend is met het fenomeen phishing. Van de respondenten is 17% slachtoffer van een phishing-aanval. Maar liefst 67% van de respondenten geeft aan niet aan internetbankieren te doen via een mobiel apparaat zoals een Smartphone of tablet. 
Ruim veertig procent van de 6.000 Sitecom eindgebruikers is bekend met Sitecom Cloud Security: een unieke beveiligingsfunctionaliteit geïntegreerd in Sitecom (modem) routers waarmee alle apparaten binnen het netwerk beschermd worden tegen internetcriminaliteit tijdens het browsen. Sitecom Cloud Security biedt bescherming tegen schadelijk websites, hinderlijke advertenties, het downloaden van bestanden die een virus bevatten en het bezoeken van frauduleuze websites die proberen persoonlijke details te stelen.
Belangrijkste resultaten
– 73% van de respondenten maakt zich zorgen over zijn veiligheid online. 
– 83% van de respondenten vindt het heel belangrijk om beschermd te zijn tegen online-criminaliteit. 
– 98% van de respondenten heeft een virusscanner geïnstalleerd. 
– 48% van de respondenten voelt zich niet volledig beschermd. 
– 88% van de respondenten is slachtoffer van één van de volgende vormen van internetcriminaliteit: virus, spyware, trojans, worms, rootkits, fraude, phishing of malware. 
– 82% van de respondenten is bekend met phishing. 
– 17% van de respondenten is slachtoffer van phishing. 
– 67% van de respondenten doet niet aan internetbankieren via een mobiel apparaat. 
– 40% van de respondenten heeft 4 tot 6 netwerkapparaten thuis. 
– 19% heeft tot 9 netwerkapparaten thuis. 
– 42% van de respondenten is bekend met Sitecom Cloud Security. 

Sony introduceert Xperia go

Far Cry 3 E3 teaser trailer