in

E3 reportage: stilte voor de storm

De echte gamer kijkt elk jaar weer reikhalzend uit naar de maand juni. Dan wordt de Electronic Entertainment Expo, ofwel de E3, gehouden. Het belangrijkste evenement voor de videogame-industrie, waar alle grote fabrikanten en uitgevers hun allernieuwste producten met veel fanfare aankondigen.

Ook voor de multimediaretailer is deze expo natuurlijk zeer belangrijk. Hoe interessanter de producten immers, hoe groter de bereidheid van de consument om afscheid te nemen van menig zuurverdiende euro’s. Dit jaar was het van 5 tot 7 juni weer raak in Los Angeles. Wat staat er de komende tijd op de planning?
De E3 van 2012 zal niet de geschiedenisboekjes in gaan als de één van de meest spetterende edities. De Playstation 3 en Xbox 360 lopen, alhoewel Sony en Microsoft dat uiteraard ontkennen, op hun laatste benen. De consoles zijn nu al respectievelijk vijf en zes jaar op de markt en hardwarematig gezien dus stokoud. De afgelopen maanden deden zich geruchten de ronde dat één van deze fabrikanten toch heel misschien een nieuwe console zou onthullen, maar…nee. Beide bedrijven hebben – samen met grote uitgevers als EA en Ubisoft – een paar veelbelovende titels als Halo 4, The Last of Us en Watch Dogs aangekondigd voor de huidige generatie console. Voor het betere werk moeten we dus nog wachten tot 2013. 
Nintendo neemt hier echter al een voorschot op met de introductie van de Wii U – de opvolger van de immens populaire Wii – die voor de kerst ook in Nederland in de schappen zou moeten liggen. De console zelf laat een positieve indruk achter. Nintendo probeert wederom te innoveren en doet dat deze keer met de Wii U Gamepad, een kruising tussen een tablet en een controller. Het aangekondigde spellenaanbod lijkt in de eerste instantie namelijk nogal tegen te vallen. Op Pikmin 3, een nieuwe Mario platformer en het curieus getitelde ZombiU is er weinig echt interessants aangekondigd. De vorig jaar gelanceerde Nintendo 3DS heeft een moeilijk eerste jaar doorgemaakt door een tekort aan leuke en goede games. Zou Nintendo daar dan echt niks van hebben geleerd?
Voor het echte vuurwerk moeten we dus nog heel eventjes wachten. Hoe krachtig worden de nieuwe generatie consoles? Op welke manier zijn Microsoft en Sony van plan te innoveren? En zou Nintendo met de Wii U toch weer een succesformule in handen hebben? Een nieuwe ronde in de eeuwigdurende console wars staat op het punt van uitbarsten.
Jordi Verdult

KONAMI kondigt line up aan van 2012 E3

Adidas brengt samen met 505 Games miCoach console game